Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Att frysa action i mörka tider kräver mycket ljus.

Gillar skarpt att Godox AD200 har kraft nog att frysa action också i mörka rum. Det öppnar nya möjligheter.

Postat 2017-11-27 22:30 | Läst 1426 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Test av ny Godox AD200 i mer skarpt läge.

Har idag provat den nya blixten i lite mer skarpt läge. Ett av mina barnbarn hade 2-årskalas. Som vanligt på dessa familjeföreställningar är det lite rörigt och det är inte lätt att få rena bakgrunder eller plats med blixtstativ. Hade släpat med mig både Octobox och ett litet transparent paraply.

Det transparenta paraplyet fick sitta på och gav mig en ganska lätt och även lätthanterlig lösning.

Vid några tillfällen satte jag även Fuji X500 blixten ovanpå triggern på kameran för att lätta upp allmänljuset i rummet ytterligare.

Detta är definitivt den bästa och enklaste blixtlösning jag ägt. Dessutom ganska billig.

Att ha tillgång till bra blixt är ju inte dumt i dessa mörka tider i Sverige.

Postat 2017-11-25 22:37 | Läst 1373 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Dags att fräscha upp kunskaperna om artificiellt ljus.

Jag hör till dem som helst fotar i befintligt ljus. Fast nu bor vi ju i ett land som under en del av året knappt har något befintligt ljus.

Idag var det en sådan dag i Göteborg. Så jag passade på att prova ut mitt nya Godox system för Fuji.

Ännu så länge bara en triggar med en AD200 som är stark som 4 normala speedlights. Jag har även en Fuji X500 fast som är dyr men begränsad i hur man kan använda den. Den kunde jag inte dunka i taket idag eftersom det är furutak.

Jag har ännu inte fått några ljusformare så det blev en enkel uppsättning. 

Godox AD 200 på stativ riktad rak mot den öppna spisen som är vit och fick studsa ljuset ut i rummet. J Kasper fick bli försökskanin.

Snart är det tid för att baka pepparkakshus med barnbarnen och försöka få några bra bilder. Sedan är det jul och familjen förväntar sig naturligtvis att familjefotografen täcker det hela. Ofast i ett mysigt stearinljus sken. Alla andra har mobilen med sig och räknar med att jag tar de andra bilderna.

Skall man få till de bilderna med lite av stämningen kvar i dem så måste man kunna hantera fotografering med blixt på en högre nivå.

Jag fotograferar 8 månader av året helst utan blixt men under den mörkaste tiden har man inte mycket val. Så varje år inför den mörka tiden får jag träna lite för att få det med blixt att fungera.

För oss som fotograferar med Fuji har vi inte haft mycket välja  på tidigare. Det har varit Fujis egna X500 som är bra men inte riktigt räcker till. Skall man fä till ett bra system måste man ha en tung blixt på kameran som styr 2 andra blixtar med ljus som har sina begränsningar. Dessutom slutar notan för det på dryga 16 000 kr.

Mitt alternativ jag kommer gå på är 2 st Godox AD 200 där varje blixt motsvarar styrkan av 4 Fuji X500.

Den trigger jag nu använder kostar 400 kr och varje AD 200 3 500 kr styck. Allt fungera fullt ut med TTl och HSS.

Det kommer snart en lite mer avancerad triggar  för Fuji som främst är enklare att använda. Den kommer kosta runt 500 kr.

Så jag vill ticka av att problemet med bra blixtsystem som vi som ägt Fuji haft är löst.

Det är sällan man hittar en lösning som är mycket billigare och samtidigt är bättre med bibehållen kvalitet.

Så kanske tomten skall komma med en Godox blixt. De har mycket att välja på.

Postat 2017-11-22 19:24 | Läst 1314 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vår egen urbana vildmark.

Just utanför trädgårdsgrinden börjar Kaspers och min egen vildmark. Nej vi har inget monopol på den men rör oss ofta utan stöta på andra här. Det är en del av den stora Hisingsparken som är brant och mest består av berg med skog på sluttningarna. Det gör att få människor tar sig hit upp om inte vädret är bra.

Igår var det för första gången denna säsongen med snö som låg kvar. Vilket får det att kännas ändå mer som en vildmark. Ljuden från staden dämpas av snön och får det kännas som man var långt från den urbana storstaden.

Kasper har lite svårt att vara still. För mycket spring i benen. Fast här har jag fått honom att sitta lugnt medan jag tar en bild. Han sitter motvilligt still menl yssnar mest på Korpen som flyger över oss för att spana in oss. Eller så är det rådjuren som finns i närheten som han hör men inte jag.

När jag sedan säger varsågod så drar han som en skugga genom skogen.

Han kan också vägen så han springer gärna runt en bit framför mig. Det är en bit till innan vi når toppen och ser solnedgången utan skymmande träd.

Väl uppe på toppen ser vi att solnedgången verkar bli lika bra som jag hoppats på. 

Husse kan du sluta fota tråkiga solnedgångar. Fota mig istället. Jag har hela nosen full med snö. Dödsskönt.

Några bilder till bara Kasper. Spring runt i snön så länge.

Solen går nu ner bakom Biskopsgården i väster. En stadsdel med segregation, våld och stora problem. 

Vi som bor någon kilometer därifrån i  en nästa dal lever i en helt annan värld. Så typiskt för sverige av idag. En värld som är uppdelad i olika sociala miljöer.

Här uppe på toppen av vår urbana vildmark är det lugnet själv. En plats för eftertanke.

Sluta vara amatörfilosof husse. Vi måste börja ta oss hem nu innan det blir mörkt och jag vill springa runt lite till.

Du har rätt Kasper klockan är 15:45 och solen har redan gått ner. 

När vi kommer till kanten av toppen och börjar ta oss ner för berget kan vi också se ut över det urbana gyttret. Slut på vildmarkskänslan.

Passade också på att ta ett panorama handhållet med 25 porträttbilder som visar vår dal mellan bergen.

Originalet är på 31 000 X 5 500.

Hoppas det går att se något också på fotosidan.

Kasper och jag gillar snö och minusgrader. Något vi inte har så ofta här i Göteborg. I morgon lär vi vara tillbaka till den vanliga vintern med regn, blåst och några plusgrader. Trist.

Postat 2017-11-21 12:52 | Läst 1308 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Göteborgsdrömmen och lite lek med On1 raw

I morgon brakar det loss. EU-toppmötet i Göteborg. Scenen där gräddan av våra politiker skall få mingla och träffa gräddan av andra kollegor från 47 länder.

Det är ju trevligt att de kommer till Göteborg. Eller är det?

Till staden där gängkriminaliten frodas, där en släkt styr en hel stadsdel och man inte har råd att fixa gatorna och heller inte sandra trottoarer och gångvägar när det är halt. Istället gav man alla pensionärer halkskydd för 5-år sedan. Hoppas de har dem kvar för det blir inga nya.

Så här ser nog politikerna vår stad. (Förutom fimparna)

Nu kommer vår stad vara ockuperad av den största polisstyrkan någonsin i Sverige . Stora delar av staden kommer vara omöjlig att ta sig till. Så vi får hålla oss borta.

Volvo ber sina kontorsanställda att inte komma till jobbet. Om det nu överhuvudtaget går.

Kunder kommer undvika att ta sig till innerstaden och dessa restauranger och affärer. Innehavarna klagar och vill ha ersättning för den förlorade intäkten Fast det kommer givetvis inte på tal. Fast om ni mutar rätt tjänsteman kan det kanske bli ersättning trots allt. För så fungerar det i Muteborg.

Politikerna har en syn på Göteborg och vi som bor där ofta en helt annan. 

Så därför lekte jag lite med en bild från idag för att ge en mer realistisk bild. Göteborg är verkligen inget Shangri La. Polityren på Göteborgspolitikernas dröm om Göteborg är både repig och full med smuts.

I mitten på bilden står Gotha towers där politikerna kommer vara trygga och säkra medans området är tabu för oss medborgare. Nu fattas det bara att det blir våldsamma demonstrationer också. 

Detta kommer kosta några miljarder i slutändan i direkta kostnader för skattebetalarna och indirekta kostnader för förlorade intäkter för företag och privatpersoner. Fast det är vi också vana vid.

Politikerna har går på gång visat att det ofta blir mycket dyrare än de trodde från början. Det gäller spårvagnar, spårvagnshallar, broar, tågtunnlar och hästhoppningstävlingar för att nämna några aktuella exempel.

Fast nu har jag gnällt av mig.

Anledningen jag började leka med bilderna var att använda några funktioner i On1 raw av det mer kreativa slaget.  Bland annat textur, överstrålning (glow) samt en del andra verktyg.

Så låt mig visa ett par bilder på den Svarte tagna idag som jag vill ge en mer drömlik känsla.

Tror att det kan bli ganska läckert med lite övning. Lite mer kreativt än min vanliga typ av redigering.

Vad tror ni?

Go kväll från ett ockuperat Göteborg.

Postat 2017-11-15 23:01 | Läst 1128 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa