Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Fuji X-transkameror och rawframkallning

Såg nyligen ett par stycken som nämnde de gärna hade köpt en Fuji men avstod för att bilderna de sett var plastiga och saknade skärpa samt ibland såg ut som de målats i akvarell.

Det där är effekter jag själv upplevde när jag just köpt min X-PRO1 för ett par år sedan. Upptäckte snart att det där hängde ihop med Adobe LR och camera raw. Flera andra raw-framkallare som Iphoto, Aperture och Capture One Pro gav betydligt bättre resultat.

Dat tog lång tid innan Adobe gjorde något åt saken. Det är först med LR 6.1 som man hittat och har rättat en bugg som nu ger ett klart bättre resultat. Fast man har fortfarande en bra bit kvar och det erkänner man också i sina release notes och kommer jobba tillsammans med Fuji för en bra lösning.

Själv skaffade jag efter tester av olika raw-program som ansågs bra, Iridient.

Här blir bilderna skarpa, detaljerna kommer fram och det är inga akvarelleffekter.

_ALM2162-Edit.jpg

_ALM2170-Edit.jpg

Den finns nu i version 3 fast endast för OSX. Så ni som har PC får hitta en annan lösning. Photo Ninja lär vara det bästa enligt många. Själv testade jag den för Mac men gillade inte interfacet.

Det fiffiga med Iridient är att den också fungerar som en plug-in till LR.

Så jag importerar bilderna som vanligt till LR.  Sedan kör jag "Edit in Iridient". LR skapar då en TIFF som skickas till Irdient. Fast Iridient letar reda på RAW-filen och öppnar den istället. Den finns ju i samma folder som TIFF filen.

Sedan kan man jobba med bilden i Iridient. Som rent raw-program är Iridient mycket mer avancerat än LR. 

När man är nöjd i Iridient så sparar man filen som en TIF som skriver över den TIFF som LR skapade. Sedan hamnar man med automatik tillbaka i LR och kan fortsätta jobba smed bilden.

Det är visserligen en omväg och tar lite längre tid att jobba på det här sättet med Fuji bilder än det tar för mina Canon filer som jag kan köra direkt i LR.

Fast jag tycker resultatet gör det värt att ta de 1-2 minuter extra som det tar.

Här några fler bilder jag tog ikväll som alla är körda via Iridient.

_ALM2181-Edit.jpg

Det går förresten bra att använda panorama funktionen i LR först och slå ihop några bilder. Eftersom resultatet blir en .DNG så kan sedan framkalla den i Iridient på samma sätt.

Här ett exempel.

_ALM2185-Pano-Edit.jpg

_ALM2193-Edit.jpg

_ALM2199-Edit.jpg

Så för den som vill fota med en Fuji men inte vill vänta på Adobe finns det som sagt bra lösningar redan idag.

Postat 2015-07-19 00:15 | Läst 1738 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Mitt senaste äventyr. Nonsens från hängmattan.

Hej, Jag heter Sigfrid men alla kallar mig Sigge. Det hette också min farfars pappa som mellannamn. Han hatade det i hela sitt liv. Han ville heta Arne och inget annat. Det var en annan tid förstås. Jag föredrar Sigfrid. Det är mer jag om ni förstår vad jag menar.

Så vi får se vad jag kommer tycka när jag blir större. Förresten har jag blivit ganska gammal nu. Hela 9 månader faktiskt. Har lärt mig massor på den tiden. Kan sitta själv som ni ser.

_ALM1544-Edit.jpg

I torsdags var jag med om ett nytt äventyr. Vi skulle plocka jordgubbar. Farfar är ju en gubbe och han bor på jorden. Alltså en jordgubbe. Varför vi behövde fler farfargubbar kunde jag inte fatta. Räcker väl och blir över med den vi redan har.

Först åt vi lunch på våfflor, vispad grädde och jordgubbssylt. Hade faktiskt ingen aning om att man kunde göra sylt på farfarsgubbar.

Det var inte så dumt det där med våffla, vispgrädde och farfarssylt. Farfarsgubbar är kanske användbara trots allt.

_ALM2399.jpg

Min faster är en ganska cool typ. Hon försökte få på mig skorna. Jag protesterade förstås. Varför skulle jag ha skor på mig när jag inte kan gå. Det blir ju bara varmt om fötterna. Fattar vuxna ingenting?

Min faster gör alltid roliga grimaser. Det tycker jag är kul. Har sett hennes fotoalbum. Det är massor av bilder där hon gör en ny grimasch på varje bild. NSA har ju säkert laddat ner varenda bild. De måste tron hon är lite knäpp.

Ibland innan jag skall somna undrar jag vad NSA gör med alla dessa bilder. Kanske har de en tävling på casual friday´s om vem som har hittat veckans roligaste selfie?

Tror min faster ligger bra till.

_ALM2403.jpg

Sedan äntligen skulle vi plocka farfarsgubbar. 

_ALM2405.jpg

Först en bild på oss. Ja inte farfarsgubben förstås. Han tar alltid bilder på alla men vill inte själv vara med på bild. Han har något otalt med NSA tror jag. 

Sedan fick jag äntligen se en massa farfarsgubbar och smak också. De var sura tycker jag. Så sur är inte ens vår gubbe. Farfar alltså.

_ALM2409.jpg

_ALM2420-Edit.jpg

Så jag tog istället och testade om bladen smakade bättre.

_ALM2448.jpg

Det gjorde de inte!!!! Jag kräktes upp det på mammas axel.

Sedan åkte vi hem till farfarsgubben och kokade sylt. Den smakade mycket bättre än de där röda gubbarna. Så nu vet jag det skall vara socker på gubbarna för de skall smaka bra.

Bra att veta till nästa gång.

Fortsatt trevlig sommar på er allihop.

Roger and out från Sigge.

Postat 2015-07-08 13:14 | Läst 1731 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera