Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Veterinären samt lite gammal historia från dagens Kungälv.

Idag hade Kasper och jag en tid med veterinären. Detta för att uppdatera rabiesvaccineringen och en vaccinering mot valpsjuka, kennelsjuka mm.

 Detta för att hans EU, Pet passport skall gälla. Nu verkar han inte ens känna när han får sprutor i nackskinnet. Att gå till veterinären för att träfffa Amal är bara skoj och hon brukar bjuda på härligt hundgodis. Idag var det torkat kyckligkött. 

Eller vad säger du Kasper.

Jo kycklingen var  bättre än de grisöron du brukar bjuda på ibland husse. Mer enklare att tugga och smakade minst lika bra.

Grisöron är så sega att det tar en kvart minst att få i sig ett.

Fast det är meningen att de skall vara sega Kasper. De skall hjälpa till att göra ren dina tänder så du inte får tandsten. 

Då tycker jag dentalsticks är bättre husse. De smakar bra och jag kan få i mig en stick på någon minut. 

Fast husse varför måste jag ha ett EU-Pass? Nu har vi åkt tillsammans till Österrike eller till Kroatien många gånger tillsammans.  Passerat massor av gränser. Du brukar visa mitt Eu-pass och ditt eget pass. Passpolisen brukar bara stirra på mitt pass som de aldrig sett ett sådant förr och snabbt lämna tillbaka det utan att titta i det. Det är bara ditt pass de synar.

Fast det är ju inte konstigt så skum som du ser ut husse.  Medan jag ser genomärlig ut. Nu var du allt lusig din lille svarte odåga, fast  du har rätt Kasper. Att smuggla en hund genom europa verkar hur lätt och riskfritt som helst. Tydligen är det människor som man måste hålla koll på. Inte immigranthundar.

Du Kasper nu åker vi till Kungälv. Vi stannar på vägen så du får göra ditt och springa av dig lite energi.

Här har vi nu Ragnhildsholmen. En ganska intressant gammal plats med rik historia. Det står en hel del på den här informationstavlan.

Förstora bilden så bör den gå att läsa. Det bör ni förresten göra med alla bilder.

Fast det finns en hel del mer. Jag hittade några bra länkar där man kan läsa om Ragnhildsholmen och Kongahälla. När det begav sig var de båda på 1250 talet  samma sak.

För den som är historieintresserad finns det mycket mer att läsa. Det var mycket intriger och politik här 1250-1350 och även senare. Får till och med dagens politik att  verka odramatisk

http://wadbring.com/historia/sidor/ragnhild.htm

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kungahälla

Där framme ligger Ragnhildsholmen.  Fast det vet du ju. Du har varit här förr. Nu skall vi gå på träspången här Kasper och du skall inte bada i vattnet som finns lite längre fram. Håll dig nu på spången.

Så där är du Kasper. Du sprang i förväg som vanligt.  

Men husse du stannade ju och fotade kor. Kor är trista. Titta dem i ögonen så ser du att det är helt tomt i skallen på dem.

De är inte som hundar som  har själ och är intelligenta. 

OK det får stå för dig Kasper.

De  hade bra utsikt härifrån.  Det var lätt att se om det kom någon båt på älven.

Nu har du ju badat i en pöl i alla fall Kasper och är genomblöt. Förstår att du drar iväg med  full fart. Du är en byracka.

Där borta vid gården på åkrarna har arkeologer hittat spår av ett stort slag. Fast det var troligen långt före borgen byggdes.  Man vet inte när det skedde och vilka som krigade mot varandra. Marken har plöjts och brukats under flera hundra år och därför har de lämningar som funnits förstörts eller försvunnit

Hör du Kasper sa inte jag till dig att inte bada.

Nej husse det gjorde du inte. Du sa att jag inte skulle bada i vattnet vid spången. Det gjorde jag inte heller.

Jag badade i en pöl inuti borgen. Det sa du inget om

Du är en svart liten djävul Kasper. Tolkar allt bokstavligt när det passar dig. Smart men ändå en byracka.

Nu går vi tillbaka till bilen och åker vidare.

Det där var en del av vår dag. Nu är det dags för en längre kvällspromenad.

Kasper ligger och väntar otåligt.

Postat 2019-09-30 18:00 | Läst 1129 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En regnig "Friday for future" i Göteborg.

Dottern lockade med mig på dagens "Friday for future". Vi delar att vi båda tycker att det bör göras mer för att hon och andra yngre skall få en dräglig framtid.

Det är också inom området sustainable development som hon just blivit klar med sin MBA.

Som det ser ut just nu sker klimatförändsringarna på de högre norra och lägre södra breddgraderna betydligt snabbare än vad forskarna prognostiserat. Dit hör också Sverige.

Därför hoppas jag att de demonstrationer/skolstrejk som nu sker i nu över hundra länder skall påverka vår makthavare. Man kan inte frånta Greta att hon verkligen satt igång något stort.

Vädret idag var inte pålitligt alls. Inte ens väderradarn gick att lita på.

Jag bestämde mig för att ta elcykeln för jag kör helst inte bil alls längre i vissa delar av Göteborg. Det är fullt trafikkaos konstant runt Nordstan och centralen.

För att vara på den säkra sidan satte jag på mig mitt seglarställ som skall klara stormar off-shote utan att läcka. så det borde duga.

Tur var det för jag kom inte långt innan det började regna ordentligt.

Det var samling vid Bältesspännarparken nära Kungsportsavenyn i centrala Göteborg. Här mötte jag dottern som också hade anpassade kläder.

Det var redan mycket folk.

Sandra hade sitt eget budkap på ett miniplakat.

Jag hade förväntat mig att det huvudsakligen skulle vara ungdomar i demonstrationen. Där hade jag helt fel. Det var människor i alla åldrar. De över 25 år var nog i majoritet.

Det var också många äldre. Det är många som insett att något radikalt måste göras för att våra barn och barnbarn skall få en dräglig livsmiljö.

Det fanns också de som förde fram särintressen inom miljöområdet.

Ungdomarna fanns givetvis också på plats.

Trots vädret flödade det hela tiden till mer folk.

Jag tog min lilla cykel och föjde täten av tåget ner mot Gustav Adolfs torg. Det blev en blöt march för de som inte hade ordentliga regnklader eller ett stort paraply.

Torget fylldes snabbt med ett hav av paraplyer. Mer folk strömmade till i en strid ström från Östra Hamngatan. Bussarna och spårvagnarna hade det nästan omöjligt att komma fram.

Det ar inte bara regnet som trummade på paraplyer. Det fanns andra som trummade och under mer rytmiska former.

Det regnade ordentligt hela tiden. På scenen väntade man på att alla  skulle nå fram till torget. Det visade sig att det skulle bli en lång väntan.

De flesta hade klätt sig rätt för genuint Göteborgsväder. Det var bara vinden som saknades. De som inte klätt sig rätt ångrade sig nog bittert.

Torget började fyllas och arrangörerna fick hela tiden be publiken att trycka ihop sig för att alla skulle kunna få plats.

Ringde till min dotter. Hon var kvar vid Bältesspännarparken. Hon sa att det var kö för att kunna tåga nerför Östra Hamngatan. Det var  över 1 00 personer kvar vid startpunkten. Det skulle ta en bra stund innan alla skulle vara på plats. Såg i GT att det skulle vara 10 000 som demonstrerade. 

Jag hade tagit med mig frottéhandduk för att kunna torka ren kameran från vatten. Något jag behövde göra varannan minut. Idag fick min 5D MKIV verkligen visa att den var fuktskyddad. Jag hade vatten både i okularet, på objektivet trots motljusskydd samt givetvis på skärmen och resten av kameran. Nu var min lilla frottéhandduk så blöt att jag inte längre kunde få bort vattnet i okularet och på objetivets frontlins. Därför bestämde jag mig för att det var dags att cykla hemåt. Ni kommer se på följande bilder att det inte är så bra att ha vatten på frontlinsen.

Upptäckte snart att det var kaos i trafiken. Vid centralen var det bilar överallt som inte kom någonstans. Det skulle nog ta bra tid för bilförarna att komma hem den här dagen.

Fast när jag kom upp på Göta älvbron såg det inte bättre ut för kollektivtrafiken. Där stod spårvagnar och bussar i en enda lång kö. Det var väldigt många som gick över  bron på min sida mot normalt.

Var glad att ha mitt eget lilla fordon. Visst var det en blöt resa men jag var klädd för det.

Stannade för att ta en bild på det pågående bygget av den nya Göta älvbron.   Tycker nog att det ser ungefär likadant ut som för ett par månader sedan. Göteborg fortsätter lida av trafikinfarkt och kommer göra det i flera år till. Jag vägrar mer eller mindre att köra i delar av centrala Göteborg. Det är ta mig sjutton bättre att köra i Milano än i den här småstaden.

Många har tydligen valt att gå istället för att använda kolletivtrafiken.

När jag kommer ner mot Ringön ser jag den västra sidan av bron. Här är det ett lämmeltåg av människor. Det verkar vara tusentals människor som går över bron. Kanske enda sättet att ta sig hem när kollektitrafiken klappat ihop. Att det blev så idag beror säkert på att de som tågade ner för Östra hamngatan. De blockerade spårvagns och busstrafiken vid Brunnsparken. En plats där nästan all kollektivtrafik skall passera. Idiotiskt. När skall Göteborg politiker inse att infrastrukturen i den här staden inte fungerar.

Gräv tunnlar för att spåvagnarna kan passera centrum snabbt och effektivt. Det är mycket viktigare än en tågtunnel. Det berör många fler resenärer.

På min lilla Kringla cykel susar jag fram som en vindhund i 25 km/timme. En svindlande hastighet jämfört kolletivtrafiken. Den där spårvagnen till Guldheden kommer nog ta sin tid innan den når Guldheden. Sniithastighet mot målet för närvarande noll.

Det var en intressant eftermiddag. Fast fotovädret var verkligen värsta möjliga. Så kanskle provar jag igen nästa fredag om vädret är bättre.

Det verkar verkligen som Greta har startat något som bara växer runt om i världen. Fast skall det vara ett sådant kaos som idag kommer nog många Göteborgare hoppas på att det får ett snabbt slut.

Hälsningar

Mats

Postat 2019-09-27 22:48 | Läst 1661 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Norra älvstranden Göteborg. Ett miniprojekt tillsammans med Kasper.

I går var det bra väder i Göteborg. Kasper behövde få en ordentlig promenad. Eller snarare joggingtur. Själv hade jag sedan en tid funderat på hur jag skulle klara att fotografera enbart med min lättaste utrustning. Det vill säga begränsa mig till min X-PRO2 samt de äldsta och lättaste 3 objektiven som släpptes till X-PRO1 under 2012 & 2013.

Jag packade min ONA väska med 2 objektiv samt ett par extra batterier. Hängde kameran med 35/1,4 runt halsen så gav vi oss av. De andra objektiven är Fujinon 18/2 och 60/2,4 makro. 

 Först hade vi en transportsträcka att klara av. Från där vi bor tilll Frihamnen. En sträcka på ett några kilometer.

Jag på min Kringla elcykel och Kasper joggande vid sidan om.  Brukar köra på lägsta farten vilket är 7-8 km/timme eftersom det är lagom joggingfart för Kasper.

Arkivbild från en annan utflykt. Kringla är verkligen en cykel jag gillar. Tänkt att ha på min båt i framtiden. Liten men mycket stadig och hopfällbar.

Efter cirka 20 minuter hade vi kommit fram till Frihamnnen. Dags att släppa lös Kasper och börja fota.

Frihamen är numera ett område som väntar på att det skall börja byggas bostäder. Fast i Göteborg går planeringen mycket långsamt. Det tar ungefär 25 år för myndigheterna att komma från tanke till byggstart. Under tiden står frihamnen och förfaller. 

Ett och annat udda projekt finns här i väntan på att det skall börja byggas. I bakgrunden byggs både en ny bro occh en hel del hus.

Här var det lite aktion och en hel del som utnyttjade ramperna. 

Kasper och jag fortsatte lite längre bort i området. Där var vi helt ensamma.  

Här har man byggt en märklig byggnad. Någon form av borg för barn är min gissning. Nu helt övergiven. 

Verkar som grabbarna med sprayburkarna är de enda besökarna.

Ett projekt för några år sedan var att bygga en bastu vid frihamnnen. Förmodligen kostade detta kommunen en bra slant. Man vara mäktigt stolta i kommunalfullmäktige när det stod klart och man gick ut med press releaser över denna nya sevärdhet i Göteborg.

När jag låg i röjdykarna 1977 fick vi som uppdrag och träning att hjälpa Stena Line undersöka kajen vid Tyskladsteminalen. Den skulle byggas ut för kommande större färjor.

Innnan vi fick dyka i älven fick vi besöka Sahlgrenska sjukhuset och ta mängder av sprutor mot allt mellan himmel och jord. Vi dök också med helmask för att minska risken att få in vatten i näsa eller mun.

Älvvattnet är nog mycket bättre i dag än det var 1977. Fast jag skulle nog välja en annan badplats. Vi har många öar utanför Göteborg där vattnet är väldigt mycket bättre.

Nu verkar bastun vara stängd. Upp som en sol, ned som en pannkaka.

Vid sidan om har någon byggt ett matställe. Förmodligeen med bidrag från kommunen. Bygget skulle passa i vilken kåkstad som helst. Lite kul graffiti bjuder man i alla fall på.

Det är givetvis också stängt.

För att man skall kunna få den rätta känslan av söderhavet har man också anlagt en lite beach med sand. Uppskattades av Kasper som började gräva gropar.

Det där var frihamnen. Ett område som väntar på att det skall bygga 2500 lägenheter om mydigheterna bara kan få ut tummen. Vilket de verkar ha väldigt svårt för.

Medan  de sölar skriker mängder av folk efter någonstans att bo. Bostadsbristen är katastrofal.

Kasper och jag lämnar frihamnen och ger oss väster ut.

Vi befinner oss nu innnaför frihamnen. Den här gamla kranen står här och förfaller sedan många herrans år. Kul fotomotiv men snart säckar den nog ihop av sig själv. Den ser allt värre ut för varje år som går.

Här innnanför frihamnnens udde är det lite av vildmark mitt i staden. 

Längre fram ser man kranarna från Götaverken. Göteborgs sista reparationsvarv. Nu är torrdockan såld och endast kranarna finns kvar.

Sedan är vi strax framme vid ett stiligt bygge. Det byggdes av Hasselblad som kontor och tillverkningslokaler. Sedan gick det som vi vet inte så bra för Hasselblad. Man var tvungen och sälja sina tjusiga lokaler. Numera är det Sveriges Radio som håller till här. De har ju pengar.

Det har byggts mycket på Lindholmen och det finns en hel del intressant arkitektur.

Inte minst här vid Lindholmen sccience park där bland annat Chalmers har mycket lokaler.

Det finns också en del konst. I det här fallet av det slaget jag mest tycker är konstigt. Kasper undersöker konstverket och kommer fram till att de är bra att lyfta benet mot och märka ut att" Kilroyy was here".  Undrar om det var budgeten som tog slut eller arbetarna fick nog innan de fick de sista gatstenarna på plats.

Kan det vara seglen på en fullriggare det skall symbolisera. Vad tror ni?

Detta är en ny byggnad som jag inte tidigare lagt märke till. Verkar vara ett utkikstorn. Om det också finns ett kaffe eller en restauarang får jag undersöka vid nästa besök.

Vi tar oss vidare västerut. På vägen blir det en och annan ströbild.

Detta var en gång torrdockan för Lindholmens varv. Numera småbåtshamn.I bakgrunden skymtar Ramberget.

På andra sidan älven finns det som en gång var terminal för amerikabåtarna. Gripsholm med mfl. Uppe på berget tronar Masthuggskyrkan där man också har en fin utsikt över Göta älv, den gamla hamnen och delar av staden.

Sedan kommer vi fram till Eriksberg. Där promenerar vi ganska ofta. Här finns många kafeer och restauranger som man kan besöka för en fika eller matbit. Jag gillar skarpt de skulpterade dykdalberna och övrig utsmyckning här. 

Här har också ostindiefararen sin hemmahamn. Tydligen har man redan börjat förbereda henne för vintern. Göteborgs kommun tycker sig inte ha råd med henne längre och ville sälja skeppet. Det blev givetvis ett ramaskri i Göteborg.

Hellre satsar de pengar på en kamelfarm i Angered. Det kostade oss skattebetalare 10 miljoner och blev i slutändan inte ens en tummetott. Det blev ingenting.

Skall man mäta våra politikers tankeverksamhet får man nog sätta sensorerna på deras bakdel. De imponerar verkligen inte.

Stenas tysklandssfärja är på väg att vända för att sätta kurs mot Kiel. Färjorna är nu så stora att det tar en bra stund av vända i älven. 

Kasper och jag vänder också kosan hemåt. En transportsträcka på några kilometer.

Väl hemma somnar Kasper skönt efter att druckit ordentligt med vatten. Det blev nog totalt en dryg mil under de två och en halv timme vi var borta.

Själv kan jag konstatera när jag kommer hem oh kan syna bilderna på datorn att jag klarar mig ganska bra med enbart dessa tre objektiv och en X-PRO2. Bra att veta att jag klarar mig ofta med denna lätta utrustning. Fujis nya objektiv brukar ofta vara både stora och tunga. De är kanske optiskt bättre. Jag har till exempel Fujinon 80/2,8 OIS makro. Det är ett suveränt objektiv men väger sina modiga 840 gram. Fujinon 35/1,4 är också ett mycket bra objektiv. Fast det är litet  och väger 200 gram. Tål att fundera över.

Hälsningar

Kasper och Mats

Postat 2019-09-24 15:16 | Läst 2020 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera