Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

LR plug-in program för svartvitt.

Nu är Silver Efex gratis. Det är ju bra eller hur? Fast inget brukar vara gratis utan de som står bakom tjänar pengar på något sätt. När Nik Software existerade och innan de sålde till Google var det en konstant utvecklig av programvaran. Sedan tog Google över och sedan dess har det inte hänt mycket. Nu släpper de programvaran gratis. Beror det på de tänker sluta utveckla den, sälja den eller komma med något nytt.  Eller kanske skall man tjäna pengar genom att kartlägga information om oss på ytterligare ett sätt. Ingen vet förutom Google.

Så jag har under en tid försökt hitta alternativ. Försökt hitta något som är bättre

Inte helt lätt vill jag lova.

Så jag har kört några tester. Här några exempel där jag använt standard templates. Börjar man köra mer avancerade varianter så går det inte längre jämföra resultaten. Det blir komplicerad och man måste börja jämföra programmen i detalj.

Så först bilden i färg som original. Framkallad från raw i Capture One Pro 9. Ett vanligt enkelt familjeporträtt på min son och barnbarn.

Sedan samma bild konverterad till svartvitt i Capture One.

C1 PRO har en väldigt bra svartvit konverterare. Påminner om channel mixer i PS. Konverteringen sker av raw-filen fast på raw-nivå. Så man kan sedan använda de flesta verktygen i C1 PRO för att förändra denna konvertering ytterligare. Det är självklart att det är en fördel att hela tiden vara kvar på raw-nivå och icke destruktiva förändringar.

Nik Silver Efex PRO har blivit en form av defacto standard. Skälet är nog främst att det är så enkelt och intuitivt att använda. De låg också långt framme tekniskt innan google köpte dem. Sedan har ine mycket hänt.  Fast det fungear fortfarande mycket bra.

Silver Efex pro ger lite för mycket artifakter men är fortfarande ett mycket bra alternativ.

Det senaste programmet jag testat är BW Project 4. En tysk programvara. Verkar lovande men svårt att använda. Finns hur många möjlighter som helst men effekten av dem känns slumpartad. Programmet är inte intuitivt och det finns en mängd effekter att (cirka 70) som bara är att trycka på. Tyvärr är det ganska oklart  vad de gör. Så länge man håller sig till standard är det enkelt.

BW Project verkar vara väldigt kraftfullt och kan om man gör rätt klå Nlk Silver Efex vad gäller kvalite´. Tyvärr är interfacet omoget och det känns mest som en slump vad resultatet blir.

Ibland trycker man på en knapp för mycket och allt blir kattskit.

Ibland gör slumpen man får till något annorlunda och givande.

Så något självklart alternativ till Nik Silver Efex har jag inte hittat ännu. Sökandet fortsätter.

Postat 2016-03-31 16:48 | Läst 1779 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Svart sate i fullfart. Nu sitter det.

Svarta hundar är tydligen mycket svårare att fånga perfekt än hundar med ljusare färger. Det tyder många inlägg på från sådana som fotar agility.

Fast nu verkar vi fått det hela att fungera. Den här jycken är snabb så slutartiden måste ligga på 1/2000 del eller kortare. Lämplig bländare runt 4-5 för lagom skärpedjup.

Sedan får man laborera med AF inställningarna för att få den att följa en ett svart motiv.

Idag tog vi den här serien i dåligt ljus. Galen hund under fullgas. Jag använder en 70-200 och zoomar ut medan han springer.

Som synes är en hund inte så söt på alla bilder när han drar på fullt. Fast vem är det?

Så nu är det bara lite mer ljus som skall till så vi kan köra på lägre ISO.

Postat 2016-03-30 19:31 | Läst 1694 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Idag blev det slow photograpy

Det har varit omväxlande foto i helgen. Allt från stressigt till idag lugnt och långsamt.

Det har varit en snabbt springande valp som far fram som en skottspole mellan träden. Det retar mig att jag inte riktigt lyckas få till det till 100% med 5Ds R. Har lyckats bra tidigare med andra kameror. Det brukade bli bra i 9/10. Nu vill det sig inte. Om det beror på att den nye krabataen är svart som natten eller om AF är lite för långsam i svängarna har jag ännu inte listat ut. Fast det blir bättre och bättre så till sist skall jag nog hitta rätt inställning så jag kan pricka den här busen också.

Igår var det en kurdisk bröllopsfest med 400 gäster som skulle förevigas. Där var det tryck vill jag lova. Här dansade både gammal och ung så svetten lackade. Detta trots att det starkaste som bjöds var Coca Cola. Går tydligen bra utan starkare drycker också. Får nog säga jag tyckte att den här kurdiska festen var en av de roligaste bröllopsfester jag varit på.

Som fotograf var det en utmaning att försöka fånga de viktigaste personerna som brudgum, brud och deras föräldrar m.fl släktingar  i luckorna mellan alla kringdansande huvuden.

Den charmiga belysningen i den stora lokalen med lilarosa var också en utmaning. Man vill ju inte att bruden skall vara lilarosa i ansiktet. Så jag körde med två blixtar och balanserade ljuset. Fungerade till 99%. Nu är skräpet slängt och 200 bilder grovredigerade varav de bästa  skall presenteras för brudparet. 

Nu är det upp till dem att välja vad de vill göra med resultatet. Förstoringar eller kanske en bok eller kanske både ock. 

Så idag var det skönt med lite avkopplande familjefotografering. Skulle träffa klanens yngsta medlem och hans föräldrar.

Vi bestämde att trädgårdsföreningen i Göteborg skulle vara ett bra mål. Jag ville kolla hur palmhuset är för att fotografera ett bröllopspar om någon vecka.

Trädgårdsföreningen i Göteborg bildades 1842 för att försköna staden. Cirka 30 år senare byggdes palmhuset. En konstruktion av gjutgärn, glas och trä. 

Den här pysen är bara lite yngre än den lille busige valpen hemma. Fast där slutar likheterna. Charlie är lugnet själv.

Tittar mest storögt på allt det nya och ibland kommer ett litet leende. 

Tydligen var det Iris utställning i palmhuset. Göteborgs stad har köpt en massa lökar från Holland som sedan skall planteras ut i staden. Jag är ingen blomfotograf i vanliga fall men det fick bli en bild för skams skull.

Palmhuset är förresten en perfekt plats för att fotografera brudpar. Förstår inte jag inte tänkt på det förr.

Lille Charlie struntade i fotografering och undersökte helst plantorna handgripligen.

Så vi lämnade plamhuset. Dags för fika.

Så Charlie fick åka sin limousin och vi andra styra kosan ut från trädgårdsföreningen.

Så via Drottningtorget tog vi vägen upp till Kungsportplatsen och ett bra fik. Där blev det en Cappucino, en stor räkmacka och en pekanpaj som avslutning för min del. 

En skön dag med avkopplande slow photo.

Postat 2016-03-28 23:25 | Läst 1637 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nonsens diskussion med en svart sate.

Husse det var väl bra att jag väckte dig klockan 8 idag?  Nja nu var ju bara klockan 8 och hade det varit igår så hade den bara varit 7. Så du hade inte behövt dra av mig täcket så tidigt.

Visst var det bra att du inte drack vin till middagen igår? Nu är du ju pigg. Så nu får jag min morgonpromenad på vanlig tid enligt klockan. Det är viktigt att hålla på rutinerna säger den lille svarte och verkar ha ett hånleende.

Skall vi inte titta på bilderna du försökte ta på mig, frågar byrackan.

Jovisst tycker husse. Blev inte riktigt nöjd idag heller tillägger han.

Titta här. Det där gamla 70-200/2,8 Sigmat jag har och en gång tyckte var så bra kanske inte håller riktigt för 5Ds R. Tycker upplösningen kunde varit bättre.

Husse det vet du väl? Det är bara du som ser det när du pixelpeepar. Ta nu och stoppa om prylnisse och låt honom somna om.

Hmmm... säger husse och låter inte övertygad.

Får jag se bilderna när jag springer fort frågar den svarte saten.

Här har du en bild säger husse. Bättre än tidigare försök men fortfarande inte riktigt bra. Nej men det ser du ju på exif datan säger den svarte. Du har ju bara en 1250-dels sekund. Så snabb som jag är måste du använda en 8000-dels sekund fattar du väl.

Lugn i backarna nu säger husse. När blev du fotoexpert.

Det är väl alla nu förtiden säger den svarte och plirar med ögonen. 

Ja, ja säger husse du har delvis rätt. Det behövs nog en kortare slutartid. Du är snabb men någon gevärskula är du inte. Drabbas nu inte av hybris bara för att du blir snabbare för varje vecka som går.

Som du ser din svarte rackare så är vi nästan där. I morgon provar vi med 1/2000 del och då sitter det nog.

Nu går vi och lagar rådjurssadel och slutar käbbla.

Benet är mitt säger den svarte och slickar sig om munnen.

Postat 2016-03-27 12:13 | Läst 1619 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Glad Påsk önskar Chleo

Postat 2016-03-26 17:27 | Läst 1631 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 Nästa