Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Miljöombyte till Färjenäs

Kasper och jag tog bilen till Högsbohöjd och leverade lite mat till yngsta dottern. Hon och min fru har båda åkt på en ordentligt influensa liknande förkylning. De har kroknat helt. Tur för dem att Kaper och jag är bra på att laga mat. Jag står för lagandet och Kasper för provsmakningen. Sedan är det bara att räkna antalet slickar om nosen.  Blir det mindre än 10 så saknas den där sista touchen. Mellan 15 och 20 slickar innebär fullträff.

Nåväl på tillbaka vägen efter levererat Lasagne enligt husets recept samt Currygryta gjord på älgytterlår samt ingredienser enligt dagens improvisation och körd i MR D's slow cooker  var vi framme vid vår långpromenad i Färjenäs.

I dag var det inte fullt så jämntjockt på himlen men det blåste en bistert kall vind.

Jag ville helst gå direkt dit. Till Färjenäs Café alltså. Fast det ville Kasper inte alls höra talas om. Gräsmattan måste undersökas.

Kasper drog iväg direkt. Fast det gick som för en drucken. Både zicksack och med snabba tvärstopp och sedan fullgas igen. Här fanns det för många luktfläckar och luktspår som bara måste följas upp. Det var klart svårt att hänga med i svängarna med kameran.

Efter en halvtimmes galet kryssande på gräsmattan lyckades vi äntligen komma vidare. Jag förstås nu med sikte på en värmande kopp kaffe.

Vi gick ner mot älvstranden och Kasper i koppel så han inte skulle få för sig att ta ett dopp. Skulle han göra det var räddningstjänstens båt i närheten.

Fast egentligen är han en van vinterbadare  så det finns risk för ett spontant dopp. Vill inte ha med en dyblöt hund på cafét.

Här gick det under lång tid färjor över till närheten av Sjömagasinet på andra sidan. Detta var en viktig förbindelse för alla arbetare som skulle till varven som Eriksberg, Götaverken, Lindholmen och annat. Oftast kom de på sina cyklar. Jag åkte vad jag vet bara en gång över här på cykel för jag hade fortfarande inte fyllt moped.

Bilar var mindre vanliga. Älvsborgsbron tog över i November 1966 och färjetrafiken lades ner kort efter.

Kvar står nu bara resterna som minne från en annan tid.

Det finns också en liten sandstrand och en omklädningshytt. Den brukade översvämmas så bara taket stack upp vid ordentliga stormar. Ser nu att man höjt upp stengrunden, bytt ut väggar och dörr men behållit det gamla taket. Det ligger fortfarande för lågt. Jag har bilder från någon storm där jag fotat den gamla badhytten där bara taket stack upp. DEt där med att tagga bilder blir inte alltid gjort.

De enda som jag sett bada här är änder och andra fåglar. De bryr sig nog inte så mycket om en badhytt. De byter fjädrar i det fria.

De sista delarna delarna av nybyggnationen på andra sidan gräsytan  är snart klar.  Vi får väl se om Kaspers gräsyta får vara kvar eller om det blir fler nya hus.

Nu  har vi i cirkel kommit fram till målet. Äntligen en kopp kaffe att värma fingrarna med.

Så välkommen in till Färjenäs Café. Fast innan vi stiger över tröskeln så blir det en liten tillbaka blick.

För detta var ett av Göteborg sista kvarvarande riktiga arbetarfik. 

En morgon i December 2011 tog jag med mig min då 18 åriga dotter för en morgonfika. Här stod sopbilar från Renova, lastbilar från olika åkerier och mång andra ställen.

Mest lastbilar alltså. Detta var chaffisarnas fik.

När vi kom dit vid 8-tiden var stället fullsatt. Det gick inte att ta några bilder. Det var bara att ta det lugnt till ruschen var över.

Det var bara att fika lite till. Bilderna tog jag förresten med en liten Fuji X-10. Kameran som var starten på mitt Fujiägande.

X-PRO1 fanns fortfarande inte. Det kändes inte rätt att komma släpande på en stor Canon 5D.

Stället hade sin speciella charm. Smörgåsar beställde man direkt och de gjordes sedan till i köket. Det som var klart var inte mycket att välja på. Listan på smörgåsar var däremot lång. Traditionella specialiteter som Stektfalukorv med stekt ägg, köttbullssmörgås med rädbetsssallad och mång fler.

En av de viktigaste inventarierna var förstås kaffemaskinen eller vad man kallar det för. Fungerade inte den skulle verksamheten klappa ihop.

Stället drevs av ett par barska äldre damer . De kunde slänga käft med vilken råbarkad chaffis som helst. Kontant var det som gällde. Dumma nymodigheter som kort vill man inte veta av. 

Detta var ett kafféet med det gamla stuket. För 3 år sedan sålde det gamla gardet stället till 2 yngre damer.

Stället heter nu officiellt "Flickorna på Färjenäs". Så låt oss gå in.

Här är en av flickorna. Man får väl säga att man både känner igen en del av det gamla och också ser att mycket har ändrats. Till det bättre får jag väl säga.

Kaffemaskinen finns kvar men i renoverat skick.

Inredningen har spår av det gamla men stuket är ett helt annat. Smörgåsar och bakverk är av helt annan klass och smakar utmärkt. De är dessutom tillgängliga direkt.

Priserna är  förhållandevis låga. 

Stället har blivit mycket populärt bland hundägare. Fyrbenta vänner får sin gratis portion. Kasper klagar på portionens storlek. Han anser den passar för sådana där byrackor som inte är större än kloakråttor. Idag försökte han med låga skall få mig att byta med honom. Han ansåg att en sådan där macka vore mer hans stil.

Stället har blivit mycket populärt bland de som bor i Eriksberg. Både sådana med hund och de utan.

På sommaren när vädret är bra har man också servering i trädgården. Man har afternoon tée varje lördag och söndag. I övrig öppet Onsdag till Söndag.

Ni kan kika på internet. Sök på Flickorna i Färjenäs. Nu har jag avslöjat ett av mina smultronställen. Hoppas jag inte får ångra det genom att det blir ändå mer fullsatt.

Hela norra älvstranden är faktisk trevlig. Här finns många fik och restauranger. Så ta Älvsnabben och åk över till Eriksberg. 

Vi säger hej och tackar för oss för i dag. Vi kommer snart tillbaka när vinden inte är så bister.

Det här är blogginlägg 201. Det tog mig 10 år att komma dit. Fast varför stressa.

Hälsningar

Kasper och Mats

Postat 2019-11-07 19:51 | Läst 1625 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Göteborg i November & December. Håll er borta om ni kan. Varning från SMHI.

Så länge jag kan minnas har jag hatat vädret i Göteborg i November och December. I år skall jag nog också lägga till en hel del av Oktober.

Det är för det mesta gråmulet, blåsigt, hög luftfuktighet och känns kallare än i Kiruna fast det är plus 5 grader. Att en stor del av dagen som borde vara ljus inte är det gör det inte roligare.

Fast har man en livlig hund går det inte sitta inne och deppa. Dags att väcka gycken för dagens andra promenad.

Upp och hoppa. Nu slipper du ligga och ha tråkigt längre Kasper.  Vi sticker till Alleby och du får dra full fart på fälten. För i dag regnar det inte just nu, ingen behöver heller hålla i hatten. Det är bara gråmulet.

Du springer på fälten och har kul. Jag ser om det finns något som är värt att ta en bild av. Tveksamt ....

Naturen har fått slut på färg och det är lång leveranstid. Mycket lång.

En gammal ek som långsamt går mot sin död om 100 år, kanske kan vara något. Fast egentligen mest melankolisk.

Förfallna stengärdsgårdar  måste jag redan ha många hundra bilder av. Inte heller så kul. 

- Kasper, såg att du hade toppfart när du kom brakande genom gräset. Nej det blir inga bilder av dig i toppfart i dag. Ljuset räcker inte för 1/2000 utan jag skruvar upp ISO för högt för att samtidigt få bra upplösning. 

En liten damm där det inte ens finns en gräsand nu är inte särskilt upplyftande heller. 

Man får November depp av det här och du ser akut i behov av en dusch, igen.....

Det börjar kännas som det är dags åka hem och få en värmande kopp kaffe. Du har i alla fall fått 45 minuters fartträning på fälten.

Dags för att dricka kaffe och fundera på miljöombyte. Vi får nog söka oss till lite nya milöer. Fast sedan länge är det hopplöst att köra i den här staden. De verkar snart grävt upp varenda gata. Gäller verkligen att välja tid och undvika flera av stadens centrala delar. Trafikinfarkt sa Bill, egen skapad infarkt sa Bull.

- Vad gör du husse?

- Funderar på var vi kan ta vår långpromenad i morgon Kasper. Börjar bli riktigt trött på gråmulet och brist på ljus.

- Tyckte fälten i dag var toppen. Jag ser toppenbra i dåligt ljus husse.

Får se om jag kan få nytta av den här grunkan. Sitta och läsa specar är inte min grej.

Om jag tittar ut genom fönstren på de framsusande molnen kanske jag får någon idé.

????????????

Färjenäs och grönområdena där och bergen kan nog vara något. Där finns några bergknallar också. Sedan gå tillbaka till Flickorna i Färjenäs och fika.

Där är ju du också välkommen Kasper. Du får till och med egen fika. Jo jag vet att det är portioner för minihundar. Cuisine nouveaux för hundar troligen. Lite men gott.

Fast det löser vi lätt med Frolic från min ficka.

Ska vi skaka tass på det.

Nu sover vi en stund.

 

Postat 2019-11-07 01:51 | Läst 1486 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera