Almdudler

En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Skansen Kronan

Den lille svarte och jag försöker att variera var vi tar våra promenader. Idag blev det Skansberget.

Jag skulle ändå till en gitarraffär där som logiskt nog heter Gitarren. 

Nu skall vi upp på toppen där Kasper. Det visade sig att de 5 minuter jag trodde det skulle ta blev 15 minuter. Kasper var helt begeistrad i alla luktfläckar.  Förmodligen är detta raststället för alla hundägare i Linnéstaden och Haga. Kasper hade mycket att undersöka och jag lät honom hållas. Han skall ju också få ha lite trevligt.

Till sist kom vi i alla fall upp. Tyvärr är det mycket träd i vägen lite överallt.

Om man kommer på andra sidan så är det inte så mycket träd men istället en parkering och papperskorgar. Suck. Ett par kanoner bjuder de också på.

Nu var det inte egentligen inte Skansen Kronan som jag ville visa Kasper. Det var utsikten. Ett objektiv på 600 mm trycker ihop perspektivet ordentligt.

Fast han var inte ett dugg intresserad. Han hade fullt upp med luktfläckarna och att själv markera att Kilroy was here. Djävla kultur ignorant.

Det är likdant när man vill fota stan så är man begränsad av träden som står i vägen. 

Det man ser tydligt här uppifrån är vilket småstad Göteborg egentligen är.

Här ser man ända långt bort till Göteborgs förorter i Öster. Där de brukar leka vilda västern och panga på varandra.

På de äldsta husen och kyrkan förstår man att estetiken var en viktig del när arkitekterna skapade sina byggnader för mer än hundra år sedan.

Det samma kan man inte säga om arkitekterna som skapade det moderna Masthugget till höger om kyrkan.

Det måste ha också krävts mycket skickliga hantverkare för att realisera arkitektens idéer.

Ta nu en ordentlig titt på gasklockan Kasper. Det är sista gången du ser den så här. Till nyår är den borta. Du, kan du släppa den där luktfläcken nu så går vi ner! 

Nu låter vi Skansen Kronan själv ruva över staden och vi åker hem och lagar sjömansbiff.

Ja jag lovar du för en portion också. Tjata inte på mig nu.

Postat 2016-11-30 20:22 | Läst 1783 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Lekte med en bild till morgonkaffet

Lekte med en bild från suckarnas kaj till morgonkaffet. Nu kan jag inte bestämma mig för om jag gillar resultatet eller inte. Inte riktigt min vanliga bildstil.

Får väl be om lite feedback.

Postat 2016-11-29 09:47 | Läst 1496 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Följ med till Gullbergskajen.

Kasper och jag valde idag ett av de mindre eleganta områdena i Göteborg. Det ligger cirka 10 minuter från Centralstationen. Ett område som våra politiker har funderat länge på vad de skall göra med.

De har tänkt i så där 25 år och planerat. Det måste ju bli något enastående när de väl får tummen ur.

Tänk er att börja på stadsbyggnadskontoret när ni är 25 år, och ambitiösa. Sedan får ni traggla på i det här projektet i 25 år och när ni fyller 55 år så kanske ni kan öppna Champagneflaskan för att fira att de första husen är inflyttningsklara. Det gäller att ha en ängels tålamod om man skall jobba på stadsbyggnadskontoret.

Nåväl vi Göteborgare brukar inte använda det officiella namnet utan kalla det drömmarnas kaj eller suckarnas kaj. Det beror på person. Det är som med glaset om det är halvfullt eller halvtomt.

Stället är i alla fall intressant. Här finns många projekt som pågått lika länge länge som stadsbyggnadskontoret hållit på att planera.

Någon gång i forntiden måste staden försökt piffa till stället. En liten sektorsfyr som gav stället karaktär var ju käckt. Tog nog bara 10 år att komma på det och få dit den.

En del båtar är i sådant skick att de nog flyter några år till. 

En del lär inte flyta länge nog för att projektledaren skall hinna avsluta inann båten ligger i marvatten och hänger i sina förtöjningstampar. Varje år sjunker ett par båtar.

Det finns båtar av alla typer. Som denna kanalbåt.

Eller en gammal segelskuta. Varför inte en gammal torpedbåt. Dess motorer bränner väl lika mycket dieselolja per timme som en villa gör av med brännolja per år. 

En liten bogserbåt kan vara praktiskt. Då kan man tjäna en extra slant genom att  dra av någon sneseglare från ett grund.

Gamla fiskebåtar finns det många av. Både i stål och trä.

På andra sidan älven finns akuten och hjälp att få hos Gotenius varv. Fast dit verkar ingen av dessa skutor ha turen att få komma. Det ryms nog inte i projektledarens budget.

Båtarna som ligger i docka där verkar ha ägare som har större plånbok.

På andra sidan gatan finns ett av Göteborgs landmärken. Den gamla gasklockan. Den klår mig med 20 år. En riktig senior och byggd 1933.

Ett tag försökte man få Coca Cola att köpa rätten att göra om den till världes största colaburk. Som tur var nappade de aldrig. Så nu rivs den gamle bit för bit. 

Nej nu går vi till parkeringen Kasper och åker hem.  Dricker varm choklad med vispgrädde för att värma upp oss när vi kommer hem. Nu är jag trött på blåsten, fukten och kylan.

Nej jag vet att du inte fryser och vill promera längre din lymmel. Fast du har ju päls det har inte jag. 

Schnell nach Hause mein Herr. Sofort.

Postat 2016-11-28 16:47 | Läst 2032 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

En del var kanske bättre förr!

Jag var inne och rotade bland mina bilder idag. Hittade då bilder från Indien tagna med gamla klassiska Canon 5D. 

När jag just köpt den här kameran efter använt 20D under några år så var det ett språng framåt.

Jag minns när jag så de första bilderna på skärmen och bara wow.

När jag nu tittar på bilderna på nytt tycker jag fortfarande de har något speciellt även jämfört med dagens kameror.

Förmodligen därför att färgfiltren var kraftigare. ISO kunde man använda upp till ISO 1600. Gick man högre blev det kraftigt brus. Så jämfört med idag är det inte mycket att hänga i granen.

Sedan dess har man gjort färgfiltren tunnare för att göra sensorn känsligare. Undrar om vi inte tappade bort lite på köpet där.

Skolbarn Varanasi

Åtminstone jag tycker att bilderna från 5D är mer filmiska och mer harmoniska än många av dagens bilder.

Helig man Varanasi

De har något speciellt som är svårt att sätta fingret på.

Bärare tågstation Varanasi

Idag får man jpbba mer i efterbearbetningen för att få fram samma sak.

Livsmedelsbutik

Manikarnika Ghat, The burning Ghat

Ung helig man.

Samtliga bilder från Varanasi vid Ganges.

Kanske är det bara jag som är nostalgisk. Eller hade gamla 5D en harmoni i filerna och färgerna vi sedan tappade bort när vi gjorde sensorerna mer ljuskänsliga och färgfittren tunnare.

Vad tycker ni?

Postat 2016-11-27 20:28 | Läst 1505 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Längs Eriksbergskajen.

Idag blev det en promenad längs kajen i Eriksberg. Så Kasper fick nöja sig med att gå i koppel och uppföra sig ordentligt. Lite för stillsamt anser han.

Vi startar där Onsindiefararen Götheborg ligger för vinter vila.

Hon har fått både täcke och mössor. Vi Göteborgare höll på att bli av med den unika båten nyligen. Stiftelsen som äger henne var på obestånd. De företag som nu under ett par årtieonden finansierat det mesta var inte lika spendersamma längre.

Våra kära politiker bidrar inte alls.

De gör av med skattepengarna på vad de tycker bättre saker. Som biltvätten på Avenyen. Den kostade mer än vad det kostar att finansera den här båten och verksamheten under 1 år.

De byggde en biltvätt för 30 miljoner istället. Ni kan själva se ett klipp här.

Göteborgs nya biltvätt

Efter den så kallade incidenten har man nu satt kravallstaket runt konstverket. Undrar hur majoriteten i fullmäktige tänkte. Eller så är det där problemet ligger. Att förmås tänka menar jag.

Nu har i alla fall ett antal fastighetsbolag med fastigheter runt hamnen lovat finansiera verksamheten de kommande 5 åren. Tills dess de åren gått kanske vi också har lyckats få politiker som tänker i stadfullmäktige.

Frun skojar med Kasper och har lyckats hitta en fin solid fotoram. Kanske lite i tyngsta laget för att ha i vardagsrummet.

När jag kikar ut mot vattnet ser jag något som jag tror jag vet vad det är. Fast här så långt in i hamnen? Plötsligt innan jag fick upp kameran var det borta.

Jag ropar på frun och säger till henne att vänta.

Jo jag hade sett rätt. Det var en säl som guppade en bit  ut i älven. Troligen har den hittat fisk att jaga.

Vi fortsätter längs kajen. Längs de här kajerna blåser det alltid snålt på vintern.

Längs kajen finns små tillägsplatser för mindre båtar. Aldrig för jag sett någon båt lägga sig vid en sådan. Fast där sitter ofta människor på bänkarna på sommaren och njuter i solen.

På andra sidan älven tronar Masthuggskyrkan på sin bergknalle och nedanför i den vita byggnaden höll en gång i tiden Svenska amerikalinjen till. Där la båtarna Knngsholm och Gripsholm till fram till någon gång på 60-talet. Då gick det inte längre. Varför åka båt i 10-dagar när man kunde flyga på några timmar.

Nu är det dags att låta Kasper sträcka ut lite i ett grönområde. Så vi går in mellan husen och upp på ett berg bakom. Medan Kasper rusar runt som en galning och lyckas hitta en pöl att bada i passar jag på att ta lite fler bilder.

Uppåt älven mot öster stävar Älvsnabben fram och innaför ligger Stena linjens snabbfärja. Den har legat där i träda många år nu. Den tar för mycket bunker för att vara lönsam att köra till Danmark med.

På  andra sidan ligger vad jag tycker är Göteborgs mysigaste bostadsområde. Det är som ett fiskeläge mitt i staden. Har man riktigt gott om pengar och tur som en galning kan man kanske hitta ett hus att köpa där.

Nedåt älven mot väster börjar solen närma sig läggdags. 

Lite mer mot nordväst tittar den moderna hamnens stora containerkranar fram ovanför taken på bostadshusen i Eriksberg.

När Kasper fått rasat runt en kvart är det dags att ta sig ner till kajen igen. Det är inte särskilt varmt i vinden så vi börjar längta hem. Tillbaka mot bilen får det bli.

På en av pirerna är det tydligen bröllopsfoton som skall tas. Jag tycker väldigt synd om bruden med bara axlar och armar som skall försöka se ljuv och lycklig ut i den kalla vinden. Fotoassistenten som står till höger är mer klädd för dagens väder.

Nu har solen nästan krupit till kojs och gatubelysningen tänds.

Älvsnabben lägger ut från Eriksberg på sin eviga tur runt på älven i Göteborg. Dags att åka hem.

Det var allt för idag gott folk.

Ha en fortsatt trevlig kväll.

Postat 2016-11-26 19:22 | Läst 1833 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 Nästa