Canalogg

Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Mittåt - det kanske var Vivitar 24 mm f/2,8...inte FD 35 mm f/3,5!

Angående gatufoto - får man fota folk precis hur man vill på stan även i Tyskland, som här hemma??

Som kuriosa, kan jag berätta en sak som en gång hände mig i Västtyskland....året ar sommaren 1985 eller 1986 tror jag.

Jag var på besök hos Thorsten & Ilse, mina goda (tyska) vänner i en liten stad vid kusten några mil söder om Kiel.

På lördagen så åkte vi in till stadens centrum för att jag skulle få se stan mm, och på typ "huvud-shopping-gatan" (gågatan, som var lång och rak, gick lixom i en svag nerförsbacke och sedan uppåt igen som man kan se på t ex Karl Johann i Oslo).

Jag stod där med min analoga Canon FTb och 35 mm FD-glugg, och blickade ut över den soliga affärsgatan med tämligen mycket folk och tog en vybild ner över gatan...men bara några sekunder senare kom det fram till mig en liten äldre skinntorr gubbe som ledde sin cykel, han var säkert sedan länge pensionär av åldern att döma, och var jätteilsken och skällde!

Han krävde att jag tog ur filmen ur kameran på ort & ställe och gav honom. På min riktigt goda tyska om jag får säga det själv, gjorde jag mitt allra bästa för att verbalt försvara mig, men han hade INTE gett sitt samtycke till att bli fotograferad! Jag nekade ihärdigt, han stod på sig (jag hade över huvud taget inte sett honom med cykeln i kamerasökaren) -

Han framhärdade envist och argt, och hotade med att kalla på polis...Min vän Thorsten (som då var lägre befäl på en motortorpedbåt till professionen), och som fanns någon bit bort, kom snabbt till min undsättning, och fick gubben efter ett tag att förstå att han var nog chanslös, och denne lommade sedan surt iväg med sin gamla cykel...

Han var nog en gammal nazist, med kanske inte alldeles fläckfritt förflutet...eller?? Vad tror ni?

Något liknande har aldrig förr eller senare hänt mig i Tyskland, trots att jag har vistats (och amatörfotat) i Tyskland många gånger både privat och i tjänsten.

Jag har inte kollat i mina bildarkiv, men jag torde kunna ha ett färgnegativ/papperskopia nånstans från tillfället...som jag kan scanna och kolla och se om jag hittar gubben med cykeln på min bild!

/B

PS. Jag måste här ärligt tillägga, att varken staden, gatan, cyklisten, vädret eller min kamera stämmer för bilden ovan... (utan den tog jag i Amsterdam i september 2019, men det är en helt annan historia!) DS.

Postat 2020-09-17 06:24 | Läst 224 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Liten Frostviken-fotoexpedition

Liten "Frostviken-expedition" men en stor upplevelse!
Utsikt från hotellrummet (Hotell Vilhelmina) …inte så illa väl - fast lite mera sol hade kunnat vara trevligt.
Men det har inte regnat mycket, utan lite efter vägen hit upp från Östersund i morse, och på eftermiddagen bara några stänk. 
Jag ska äta en förhoppningsvis god middag här på hotellet, troligen renskav med "pärstampa"…(jämtländskt uttryck)
För ett par år sedan när jag åkte paketresan med inlandsbanan upp till Narvik och sedan söderut med Hurtigrutten, så stannade inlandsbanans rälsbuss inte bara i Hoting och Dorotea utan även här i Vilhelmina…Då tror jag att jag åt renskav med potatismos 3 gånnger samma dag, bl a på järnvägsrestaurangerna längs inlandsbanans spår och hållplatsen här i Vilhelmina…och i Jokkmokk.
F.ö. i dessa coronatider med få utländska turister osv…hotellet är helt fullbokat, jag antar att det är svenska ”hemestrare”som kraftigt belägrar norra Sverige nu.
Jag har fått ett fönsterbord med milsvid utsikt i restaurangen nu, och skriver på medhavd MacBook Pro - kanske får detta bli en snabb-blogg i Fs.!
Det smakade alldeles utmärkt med denna renskavstallrik!
Ha D
/B
Uppdatering, tredje dagen 21 juli:
Dags att återvända till civilisationen....bara frukosten är klar. Ingen sol idag heller, bara ca 10 grader men tack & lov ingen vind. Rummet är lite påvert, med två enkelsängar, tvättställ med rinnande kallt och varmt (?) vatten och bristfälligt mörkläggande rullgardin, toa och dusch i korridoren..
Dock finns ETT eluttag på rummet, för att kunna ladda mobilen...och 3 pinnar på 4G gör ju att
jag kan få viss kontakt med yttervärlden...Ursprungsfolket (Samerna) har jag inte sett till ännu denna höstlika morgon, men det ger sig säkert också.

Ett svårslaget paketpris för vistelsen: Förplägnad ingår, middag igår kväll med soppa i förrätt, köttfärsbiff m lök, sås och potatis och grönsakstallrik. Även frukosten påföljande morron: Totalpris 500:- för hela inkvarteringen !! (Nästan "kriminellt " billigt...!  (Två goda tjeckiska öl a 65:- plus 30:- kr för kaffe i min resetermos innan utcheckning tillkom förstås - dvs summa 660:- för detta oslagbara äventyr!)
Det som lite drog ner betyget var att värdinnan (och gubben hennes?) passerade mitt middagsbord nära dörren igår kväll sedan jag ätit och ”slog mig ilsket i skallen” med: ”här använder vi inga mobiltelefoner i matsalen, hörni!!” ”Men jag ringer ju inte - ” replikerade jag (skrev på denna reserapport just då) ”spelar ingen roll” muttrade landladyn.
I farstun strax före dörren till matsalen har dom också en ”mobiltelefonlåda”, med flera fack, och ett par nedhängande laddkablar. Men två st android hjälpte ju inte mig...var är lightningsladden för oss lite exklusivare iPhone-ägare? 
Fjällgården i Jormlien
Nåväl en snabbsummering ger att...33 mil blev dagens etapp av totalt 80 mil rundresa... Vilhelmina, Stekenjokk, Jormlien, Fatmomakke, Ankarede (och särskilt Hällingsåfallet) är några av smultronställena - Ivars bilmuseum i Hoting är visst ett läckert smultron att räkna dit också!
Naturskyddsområdets informationstavla
 
Hällingsåfallet - riktigt häftigt!
Nu på kvällen den 21 juli, hemma igen! Trött efter bilande dessa 80 mil på 3 dagar, mest i skallen tack vare alla intryck! Jag har just laddat ner bilderna, det blev 740 objekt inkl videor. Lite att bita i för att ev. göra bildspel mm framåt hösten. Det analoga med svartvit film fick anstå denna tur!
Borta bra men hemma bäst -  men sammanlagt en magnifik fotoexpedition! Jag har använt 5 olika kameror, dvs min iPhone, iPad, Canons 7DMk2, 5DMk3, G1xMk3 - och har nu många godbitar på minneskorten men närapå tömda batterier!
Det är nästan genant att som inbiten jämte tillstå, att 4 viktiga "rese-effekter" glömde jag innan avfärden hemifrån: 
- myggmedel
-skavsårs-plåster
-power bank
-nätanslutningskabeln till MAC laptopen...
Det kommer nog att ta några dagar att ta in allt detta - men en upplevelse blev det, trots gråmulet väder alla tre dagarna. Det regnade i och för sig just inget alls, och en hyfsad temperatur på upp till 16 grader är ju ok för en bilhemester i norr.
Först när jag vände hemåt mot Östersund från bilmuseet i Hoting vi 16-tiden, och hade de sista 15 milen att köra så sken solen äntligen!
/B
Postat 2020-07-19 18:55 | Läst 398 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Julmarknadsresa till Prag

Hemma igen, efter några dagar i Prag - kom hem i förrgår kväll och har förstås massor av bilder att sortera och behandla. Ca 600 tror jag, och som ju ytterligare späder på det jag har ogjort och obehandlat sedan tidigare resor....

Men det är alltid roligt att se nya vyer, och nånting ska jag väl ha att göra under mörka vinterkvällar när snöstormen viner runt knuten...så här kommer en snabbsummering av intrycken!

Bild 1 Julmarknaden på torget i Gamla Staden (bara en av många julmarknader på olika platser)

Det var första gången i Prag för mig men en stad som jag länge velat besöka. Så kom chansen med en paket-julmarknadresa 5 dagar till ett bra pris, så varför inte?  

Bild 2  Torget i Gamla Staden med det astronomiska uret t.v. - Tynkyrkan i bakgrunden

Ett av de första intrycken var att jag kommit till en riktigt intressant stad, även om en bättre årstid för besöken nog vore t ex maj eller september, men å andra sidan har dom nog rätt få julmarknader då. 

Bild 3 Folklivet på Vaclavplatsen - hotellet alldeles till höger i bild

Det var också påtagligt, vad mycket restauranger, pubar, barer, affärer varuhus det fanns att välja på (och affärer öppna sent på kvällen). Mycket folk i farten, mycket turister även så här års och stan kändes riktigt trygg och säker att gå omkring i även ensam på kvällarna. Kollektivtrafiken - Metro, spårvagnar, bussar, var gratis för pensionärer fyllda 70!

Karlsbron är väl den mest kända av sevärdheterna, och är en av flera broar över floden Moldau men Karlsbron är inte öppen för biltrafik, bara gående. Fylld av fotograferande turister, men ändå sevärd bl. a. med sina gamla statyer.

Bild 4 Karlsbron - i bakgrunden syns Pragborgen med Sankt Veitskatedralen mitt i, en annan av de kända sevärdheterna.

På Karlsbron samlas också många konstnärer, souvenirförsäljare mm och här nedan en annan typ av konstutövare som var kul att se...

Bild 5 Enmansorkester på Karlsbron

På promenaden ner mot staden från Pragborgen passerade vi den här smala gränden, smalast i Prag. Den är t.o.m. försedd med trafikljus för gående, eftersom man inte anses kunna mötas i gränden så reglerar trafikljuset gångtrafiken åt ett håll i taget!

Bild 6 Ingen gränd för dom riktigt bredaxlade!

För några år sedan, (nov 2016) hade Digitalfoto en artikel om fem stycken besöksvärda fotohandlare runt om i Europa, med bra sortiment av begagnat, och av dessa fem rekommenderade handlare så var utöver L-foto i Vansbro också en butik i Prag omnämnd. Innan resan hade jag glömt att kolla upp adressen till den handlaren i Prag, och tänkte att den ligger säkert i nån yttre stadsdel nånstans och kan vara svår att hitta till. Så det får väl vara till nästa resa hit.

Men så skulle hela resegruppen gå ut och äta en gemensam middag som ingick i paketet, och från vårt väldigt centralt belägna hotell (Adria) på Vaclavplatsen skulle vi promenera 10-15 min till restaurangen. Vi kom ut från hotellet, vek av till höger och gick genom en passage/galleria innan vi kom ut på nästa gata. Strax passerade vi ett skyltfönster till vad som såg ut att vara en liten oansenlig fotobutik...

Bild 7 Skyltfönstret - se den mittersta kameran, en Canon 7 med 50 mm f0,95!

Jag stannade till bara kort för att inte förlora kontakten med gruppen, och tänkte att jag går väl hit igen på egen hand sedan...Jovisst redan nästa dag så gick jag dit igen, tog bilden på skyltfönstret och gick in. Det var ju den här affären som var i Digitalfotos artikel! 2 minuters promenad från hotellet! Och väl inne, vilken fotovärld som uppenbarade sig, massor av fotoprylar! Nya kameror såväl som ett riktigt stort utbud av begagnat, mycket välordnat arrangerat efter tillverkare i glasmontrar, tydligt prismärkt. Och till vad som föreföll vara bra priser!

 

Bild 8 Leica M-montern föreföll att vara den som var sparsammast fylld - (1 CZK=0.45 SEK, dvs om man halverar skyltade priser får man ungefärligt pris i kronor...) - men ändå intressant att se.

Jag var inte ute efter något särskilt på Leica-fronten, jag tycker jag har så jag klarar mig ett tag. Bättre att utforska dom hus och gluggar jag redan har!

Butiken:

I övrigt fanns kameror av alla möjliga märken, både väst- och öststats, och märken jag aldrig ens hört talas om. Begagnade objektiv till Canon, (EF och FD), Nikon, Pentax osv fanns i massor, allt välordnat och sorterat. Jag var på vippen att köpa en Canon Dial 35 för motsvarande 750: - svenska kronor, men hejdade mig i grevens tid. Har jag inte nog med kameror redan? Dom har ju också internetförsäljning, så det går ju att handla hemifrån också!

Bild 9 Massor av godis!

En dag gjordes en heldagsutflykt till en mindre stad som heter Kutna Hora, och där fanns redan på 1200-talet flera silvergruvor vars fyndigheter bekostade större delen av dåvarande makthavares luxuösa leverne - och staden fick sedermera flera sevärda gamla kyrkor och katedraler. 

Men det som gjorde starkaste intrycket där var besöket i "Benhuset"! Lite väl makabert på sätt och vis, och nästan otroligt -

Bild 10 Inne i Benhuset i Sedlec (förstad till Kutna Hora)

Kapellet är känt för ossariet i källaren som innehåller konstfullt arrangerade ben från cirka 40 000 människor. Arrangemangen utgör både dekoration och inventarier i kapellet.

Abboten Henrik vid Cisterciensklostret i Sedlec sändes till det heliga landet år 1278 av kung Ottokar II. Där besökte han Golgata och därifrån tog han med sig en kruka jord. Vid återkomsten till Sedlec spred han ut jorden på kyrkogården. Ryktet om att det fanns en kyrkogård med jord från Golgata spred sig och folk vallfärdade till Sedlec för att bli begravna eller begravas av sina anhöriga i särskilt helig jord. Efter bland annat digerdödens härjningar var det för trångt på kyrkogården trots att folk sedan länge begravts stående. Enligt legenden fick en blind munk i uppdrag att inreda ett ossarium i det gotiska kapellet som byggts på kyrkogården vid sekelskiftet till 1400, för att ge mer plats på kyrkogården.

År 1870 fick bildsnidaren František Rint engagerad av ätten Schwarzenberg för att få ordning på benhögarna i ossuariet. Han gjorde ett imponerande, och ganska makabert, arbete. I vart och ett av kapellets hörn är benen upplagda i klockform. En stor sexarmad ljuskrona hänger i taket. Den innehåller minst ett av alla skelettets ben. Det finns flera girlander och rosenkransar av dödskallar, en komplett altartavla, ätten Schwarzenbergs vapensköld och mäster Rints egen signatur.

(Källa: Wikipedia)

Summa summarum var det en intressant och bra resa - bra hotell, bra beläget, väl fungerande paket-researrangemang  (Reseskaparna), god mat och intressanta platser att besöka.

I och för sig tycker jag att det är lite svårt att fota om man går med på utflykter i en guidad grupp, det är lätt att komma ifrån gruppen när man ser nåt intressant att plåta - så det är lätt hänt att det blir mest "vykortsbilder" då. Så för att få riktigt utlopp för sitt kreativa fotoskapande är det bäst att ge sig ut på egen hand!

Jag rekommenderat verkligen resmålet och åker själv mycket gärna till Prag igen - men då under sommarhalvåret!

Hälsningar

/B

Postat 2019-12-07 11:21 | Läst 722 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Inlandsbanan och Hurtigrutten - en spännande fotoresa!

Jag har länge haft Inlandsbanan och Hurtigrutten på min "bucket list", och tidigt i våras hittade jag RESAN som skulle passa mej perfekt - på nätet...en paketresa sammanställd och administrerad av Inlandsbanan AB här i Östersund.

Resan började här på Västra Station i Östersund, egentligen två nätter innan jag anslöt till gruppen - att bo på hotell i sin egen hemstad föreföll lite väl lyxigt, dessutom har jag sett våra egna sevärdheter här på hemmaplan flera gånger förut, så jag tackade nej till sightseeingen och de två hotellnätterna här - mot prisreduktion förstås.

Bild 1 Karta över resrutt

Första etappen i Inlandsbanans rälsbuss började på fredagsmorronen 17/8 kl. 07:37 med målet att vara i Jokkmokk till kvällen...

Bild 2 Rälsbussen, lite gammal och sliten...men det är väl många av resenärerna också, inte minst jag själv!

Trots att jag är norrlänning son har rest mycket i vårt avlånga land, så insåg jag nu i än högre grad - det finns väldigt mycket skog! Resan upp till Jokkmokk blev ganska seg, trots att vi stannade för pauser efter vägen, och lunch i Vilhelmina. Matstället låg nära spåren, Bergmans Fisk & Vilt. Renskav - det var längesen jag åt! 

Bild 3 Somliga kan ju sova när man reser - men inte jag!

Tjappsåive ligger i närheten av Moskosel vad jag förstår... 396 m högt över havet, 1116 km från Stockholm! Det var snarare hållplats än järnvägsstation, och inga nypåstigna den dan!

Bild 4 Paus i Arvidsjaur - de båda rälsbussarna nord- resp. södergående möts här. Sedan man har sträckt på benen här gäller det att kliva på rätt rälsbuss...annars blir det en kort resa tillbaka till Östersund!

Bild 5 På perrongen hörs en riffad bluesgitarr...från stationshuset i Arvidsjaur. Beatleslåten "Come together" lirar han, riktigt svängigt med förstärkaren på hög volym...häftigt! Vilket mottagande! Innan vi anlände med rälsbussen, spelade han nog för älgen i förgrunden!

Hotell i Jokkmokk på kvällen, ett par TILL öl i hotellbaren på kvällen och hyfsat tidigt i säng. Många bilder togs med 5DMk3 och EF 24-105, kompakten G1x men också med min iPhone 6s - .dng råfiler med Lightroom-appen i smartphonen blir ju riktigt bra tekniskt sett!

Bild 6 Dispnentvillan i Malmberget - en utflykt nästa dag från Gällivare med tanken att flanera lite genom Kåkstan i Malmberget. Ovan ses den gamla förfallna villan, som tyvärr knappast är flyttbar till säkrare mark. Men vilken utmaning...att demontera resterna som finns kvar där och bygga upp disponentvillan "nut & bolt"-renoverad på en strandtomt nånstans! 

Bild 7 Nu är det klippt. Den övergivna frisersalongen visar på en dyster stämning numera i Malmberget - allt ska flyttas in till Gällivare, det finns fortfarande kvar gamla människor i stan som bott hela sitt liv här, men som nu tvingas flytta. Jag hörde att några pensionärer t.o.m med bara en månads varsel beordrats att flytta - till ny och dyrare lägenhet.  

Bild 8 Paus - för att inta ett Chiquita mellanmål...bilden är ett montage jag gjorde för ett par år sedan!

Inlandsbanan slutar här i Gällivare, sedan fortsatte vi nästa dag med SJ via Kiruna, Björkliden, och Abisko Turiststation över riksgränsen ända till Narvik. Så kom vi till atlanthamnen då - sista delen av resan från Abisko fram till Narvik var nog den bästa biten av tågresan med avseende på fotomotiv och spännande landskap.

Bild 9 Fin segelskuta vid kaj i Harstad.

En minibuss med plats för oss 8 personer i gruppen inklusive vår reseledare, mötte oss på järnvägsstationen i Narvik, för att köra oss de 13 milen till Harstad. Hurtigruttens fartyg M/S Midnatsol går inte in i Narvik, utan embarkering sker i denna lilla mysiga stad en och en halv timmes bilresa bort. 

Avgång med kryssningsfartyget efter att vi har kunnat äta frukost i lugn och ro ombord, i väntan på att våra hytter städas och görs klara efter disembarkerade gäster.

Anchors away! Nu är vi äntligen på väg, mot Lofoten!

Bild 10 Ju närmare Lofoten vi kommer desto mera imponeras jag av det vilda landskapet. Tur att jag hade gott om minneskortkapacitet!

Även om det inte var så mycket sol under resan, så var det heller inte regnigt. Lite oro i molnskyarna, lite vind och risk för regn gjorde att jag till slut bestämde mig för att inte åka med på den hafsörssafari som rederiet ordnade - 2 timmar i en mindre båt, typ fiskebåt, i det närmaste fullbokad och till det facila priset av 1390:- NOK per person. Jag kände också att jag inte hade packat ner tillräckligt med varma kläder för att vara ute i mindre båt på det sättet i det rådande klimatet!

Bild 11 Trollfjorden - "Storklas och Lillklas", det superlyxiga kryssningsfartyget "The World", en flytande bostadrättsförening eller en "Gated Community" till sjöss, har just varit inne och vänt i fjorden. Att äga en "barre" ombord på den kostar säkert en vacker slant! Vi fick förstås vänta på vår tur att åka in i återvändsgränden där.

Bild 12 Ett annat fartyg i Hurtigruttens flotta mötte oss sedan vi hade varit inne i Trollfjorden. Den här bilden togs med 5DMk3 och EF 24-105, jag hade inte telezoomen EF 100-400 till hands just då, och nere i min hytt gjorde den ju inte mycket nytta....

Bild 13 Första strandhugg på Lofoten var Svolvaer...Ett par timmar i land fick vi för att se oss omkring och bl a besöka Hurtigruttenmuseet. Fortfarande grått väder men fint ljus att fota i - sol och blå himmel är ju mycket svårare att bemästra fotomässigt tycker jag.

Bild 14 Resenärer av många nationaliteter hade några dagar att vara lat &  lyxig på...Trots att någon här på Fs skrev i en forumtråd att "M/S Midnatsol är antagligen det tråkigaste fartyget i Hurtigruttens flotta", jag tyckte däremot att fartyget var riktigt bra! Bekväma välutrustade hytter, bra mat, gott om plats att bara chilla...Hur ska då de andra fartygen vara - klart bättre enligt den foruminläggarens  mening?

Bild 15 En riktig "badjävel"...en viking som tar sig ett bad ute på däck i poolen, trots vinden och gråvädret!

Bild 16 Jag bad an annan resenär att ta en bild på mej med iPhonen...han var nog inte så van vid att fota med en telefon, utan han tryckte av flera gånger och råkade ta en selfie på sig själv (se bilden ovan), innan jag fick ändra fotoriktningen i telefonen så att han kunde se mig på displayen och ta min bild...

Bild 17 Frukostmatsalens överdådiga utbud...det var definitivt lite nyttigare/stadigare frukost än jag lagar till för mig själv hemma!

Bild 18 På väg med Inlandsbanan upp genom Lappland så korsade vi Polcirkeln första gången...och fick var och en ett diplom (certifikat) som bevisar detta...Samma sak på väg söderut längs kusten med Hurtigrutten, så passerade vi Polcirkeln än en gång - dock utan certifikat denna gång. Däremot så kunde man bli "nollad" med en hutt 4 cl fiskleverolja serverad av 1:e styrman ombord, för att inte glömma tilldragelsen!

Bild 19 Kompisar och reskamrater som har en fotosession - gulligt med lite "young love" , eller hur? (Panoramabild av två G1x raw-exponeringar, hopsydda i PS)

Bild 20 Sykkelheis - en spektakulär anordning för att ta sig uppför en brant backe på cykel! I Trondheim verkar det vara drag under galoscherna numera.... och "Nidaros" var ju sista anhalten på vår paketresa med både Inlandsbanan och Hurtigrutten.

Bild 21 Göran - en medresenär i vår grupp, väldigt trevlig Stockholmskille och entusiastisk fågelfotograf, som heller inte nappade på havsörnsafarin  - främst pga vädret. Vi hade några timmar att spendera i Trondheim, här på caféet vid Nidarosdomen.

Bild 22 Hemma igen med Norrtåg från Trondheim/Storlien via Åre och Krokom, efter en riktigt spännande resa med många fototillfällen.

Slutsats om att bära med sig min 5DMk3, EF 24-105 och telezoomen EF 100-400: På gränsen av vad jag vill släpa på under en resa! (och jag saknade faktiskt inte vidvinkeln EF 16-35 alls...)

Nu har jag ca 700 bilder att gallra och sortera - och förhoppningsvis kommer det att resultera i ett bildspel med ljudspår så småningom. Det här var ju bara ett begränsat urval av bilder...

So long - tills nästa resa!!

Börje 

 

Postat 2018-09-02 09:49 | Läst 2348 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera