Canalogg

Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Dags att dra söderut...

Jag sitter och planerar nästa resa, och till veckan bär det av: Amsterdam med bl a Rijksmuseeum, (bl a de gamla holländska mästarna, Rembrandt osv)...flodkryssning på Rhen/Mosel, ...veteranbilsrally i Fränkische Schweiz, ett besök hos Leitz i Wetzlar, ett gammalt drömresmål för vissa av oss "bakåtsträvare..."

Nedan lite planeringsverktyg och kringutrustning...det ska bli spännande!

Planeringsverktyg

Del-resmål

Veteranbilsloppet för klassiska dyrgripar...

Önska oss (mej och min Fotoside rese- och fotokompis) trevlig resa! Ni får tyvärr vänta två veckor på nästa blogg! OK?

/B 

Postat 2019-08-28 13:39 | Läst 546 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Jag var också kär...

i Sanna 18 år -

...1968, när jag var 20 bast...men jag var också fullständigt chanslös! (hon var i alla fall nöjd med bilden jag tog!)

/B

Postat 2019-08-23 07:56 | Läst 632 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nyframkallad

Nu har jag också kommit till skott med ett par filmer jag har haft liggande - så igår eftermiddag soppade jag två Tri-X 400 filmer och scannade sedan ett 20-tal rutor från den ena. Yes! Jag är helnöjd med resultatet - skärpa, kontrast, gråskala tycker jag knappast kunde vara bättre under de givna förutsättningarna. Det var ju inget idealväder för att fota med Tri-X 400 lördan den 27/7 - sol, blå himmel, hög kontrast med skarpa skuggor överallt.  Den här filmen är lite FÖR känslig i det här vädret, man måste ligga på slutartider 1/500 - 1/1000-del och bländare 11 - 16 ungefär. Man får ju ett stort skärpedjup och liten risk för skakningsoskärpa, men det är lätt att ljusa partier blir utbrända i bilderna.

Bild 1) S/S Östersund - förtöjd i Badhusparken under yranveckan, för kort-turer med turister dagtid och musikturer på kvällarna (Leica M6, Zeiss Biogon 28 mm f 2,8)

Men trots det så tycker jag att filmen (och inte minst kameran!) levererar...Det är såå roligt att fota analogt när det går bra!

Här är två bilder till på ångaren - en sv/v och en bild tagen med iPhonen 6s vid samma tillfälle...det är väl en smaksak vilken man föredrar, men den svartvita räcker långt för min del! Att ladda ner en iPhonebild i datorn ger inte riktigt samma tillfredsställelse som att se det svartvita negativet framkallat, fixerat och sköljt, och att vänta på torkningen så att negativet kan scannas!

Bild 2) Flera fotoentusiaster på motivjakt...(Leica M6, Zeiss Biogon 28 mm f 2,8)

Bild 3) Direkt ur kameran - iPhone bilden i färg (Apple iPhone 6s)

Jag tror också att det har betydelse att jag i detta fall hade en helt purfärsk framkallare, en påse D-76 pulver för en liter lösning som jag blandande till bara några timmar innan framkallningen - jag har framkallat flera svartvita filmer tidigare i år och förra året, med en D-76 som kanske hade passerat bäst-före-datum...Jag tillredde den för ett bra tag sedan, pulverpåse för 1 gallon i en 5-liters plastdunk. Trots att den framkallaren var oanvänd vid framkallningen så tror jag att bäst-före-datum passeras redan efter ett par månader! Att framkallaren också hade gulnat lite var nog ytterligare ett tecken på det...

Så när jag jämför Tri-X filmen jag framkallade igår och det tidigare framkallade filmerna (men tagna med samma kamera/optik) så tycker jag att resultatet är klart bättre nu!

 

Bild 4) En man och hans Fiat - får han sålt nåt tunnbröd? (Leica M6, Zeiss Biogon 28 mm f 2,8)

Bilden ovan tänkte jag låta ingå i min kollektion med bilder på den pimpade Fiat 500 som jag har i albumet Forza Italia! bland mina vanliga bilder här på Fotosidan. Hoppas den platsar här i bloggen också! 

Till sist - Bengt: jag såg en bild tidigare du hade i din blogg som visade när du sköljer filmen - 

Så här gör jag, jag har en sköljslang till Paterson-dosan som jag inbillar mig ger en bättre genomströmning i dosan vid sköljning. Men det kanske bara är ett sätt av flera!

Bild 5) Äntligen sköljning!

Tills nästa blogg -

/B

Postat 2019-08-05 06:58 | Läst 1012 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera