Canalogg

Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Liten Frostviken-fotoexpedition

Liten "Frostviken-expedition" men en stor upplevelse!
Utsikt från hotellrummet (Hotell Vilhelmina) …inte så illa väl - fast lite mera sol hade kunnat vara trevligt.
Men det har inte regnat mycket, utan lite efter vägen hit upp från Östersund i morse, och på eftermiddagen bara några stänk. 
Jag ska äta en förhoppningsvis god middag här på hotellet, troligen renskav med "pärstampa"…(jämtländskt uttryck)
För ett par år sedan när jag åkte paketresan med inlandsbanan upp till Narvik och sedan söderut med Hurtigrutten, så stannade inlandsbanans rälsbuss inte bara i Hoting och Dorotea utan även här i Vilhelmina…Då tror jag att jag åt renskav med potatismos 3 gånnger samma dag, bl a på järnvägsrestaurangerna längs inlandsbanans spår och hållplatsen här i Vilhelmina…och i Jokkmokk.
F.ö. i dessa coronatider med få utländska turister osv…hotellet är helt fullbokat, jag antar att det är svenska ”hemestrare”som kraftigt belägrar norra Sverige nu.
Jag har fått ett fönsterbord med milsvid utsikt i restaurangen nu, och skriver på medhavd MacBook Pro - kanske får detta bli en snabb-blogg i Fs.!
Det smakade alldeles utmärkt med denna renskavstallrik!
Ha D
/B
Uppdatering, tredje dagen 21 juli:
Dags att återvända till civilisationen....bara frukosten är klar. Ingen sol idag heller, bara ca 10 grader men tack & lov ingen vind. Rummet är lite påvert, med två enkelsängar, tvättställ med rinnande kallt och varmt (?) vatten och bristfälligt mörkläggande rullgardin, toa och dusch i korridoren..
Dock finns ETT eluttag på rummet, för att kunna ladda mobilen...och 3 pinnar på 4G gör ju att
jag kan få viss kontakt med yttervärlden...Ursprungsfolket (Samerna) har jag inte sett till ännu denna höstlika morgon, men det ger sig säkert också.

Ett svårslaget paketpris för vistelsen: Förplägnad ingår, middag igår kväll med soppa i förrätt, köttfärsbiff m lök, sås och potatis och grönsakstallrik. Även frukosten påföljande morron: Totalpris 500:- för hela inkvarteringen !! (Nästan "kriminellt " billigt...!  (Två goda tjeckiska öl a 65:- plus 30:- kr för kaffe i min resetermos innan utcheckning tillkom förstås - dvs summa 660:- för detta oslagbara äventyr!)
Det som lite drog ner betyget var att värdinnan (och gubben hennes?) passerade mitt middagsbord nära dörren igår kväll sedan jag ätit och ”slog mig ilsket i skallen” med: ”här använder vi inga mobiltelefoner i matsalen, hörni!!” ”Men jag ringer ju inte - ” replikerade jag (skrev på denna reserapport just då) ”spelar ingen roll” muttrade landladyn.
I farstun strax före dörren till matsalen har dom också en ”mobiltelefonlåda”, med flera fack, och ett par nedhängande laddkablar. Men två st android hjälpte ju inte mig...var är lightningsladden för oss lite exklusivare iPhone-ägare? 
Fjällgården i Jormlien
Nåväl en snabbsummering ger att...33 mil blev dagens etapp av totalt 80 mil rundresa... Vilhelmina, Stekenjokk, Jormlien, Fatmomakke, Ankarede (och särskilt Hällingsåfallet) är några av smultronställena - Ivars bilmuseum i Hoting är visst ett läckert smultron att räkna dit också!
Naturskyddsområdets informationstavla
 
Hällingsåfallet - riktigt häftigt!
Nu på kvällen den 21 juli, hemma igen! Trött efter bilande dessa 80 mil på 3 dagar, mest i skallen tack vare alla intryck! Jag har just laddat ner bilderna, det blev 740 objekt inkl videor. Lite att bita i för att ev. göra bildspel mm framåt hösten. Det analoga med svartvit film fick anstå denna tur!
Borta bra men hemma bäst -  men sammanlagt en magnifik fotoexpedition! Jag har använt 5 olika kameror, dvs min iPhone, iPad, Canons 7DMk2, 5DMk3, G1xMk3 - och har nu många godbitar på minneskorten men närapå tömda batterier!
Det är nästan genant att som inbiten jämte tillstå, att 4 viktiga "rese-effekter" glömde jag innan avfärden hemifrån: 
- myggmedel
-skavsårs-plåster
-power bank
-nätanslutningskabeln till MAC laptopen...
Det kommer nog att ta några dagar att ta in allt detta - men en upplevelse blev det, trots gråmulet väder alla tre dagarna. Det regnade i och för sig just inget alls, och en hyfsad temperatur på upp till 16 grader är ju ok för en bilhemester i norr.
Först när jag vände hemåt mot Östersund från bilmuseet i Hoting vi 16-tiden, och hade de sista 15 milen att köra så sken solen äntligen!
/B
Postat 2020-07-19 18:55 | Läst 397 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

I Hackås kyrka

Jag har lagt till en bild i min kollektion "Hackås Kyrka", som jag framkallade i går kväll och scannade med min filmscanner nu på morronen.

Bilden, sparad som TIFF efter scanningen är redigerad (dvs bildbehandlad mycket litet!) i Photoshop men inte beskuren - intensitet, kontrast och några dammprickar uppe i vänstra hörnet har jag klonat bort. Det blev väl inte så illa, eller hur?

Det ÄR roligt med det analoga...inte jobbigt eller "slabbigt" med filmframkallningens vätskor, utan bara spännande. Därefter, är det ju vid filmscanningen som sanningens ögonblick uppenbarar sig...om jag har exponerat rätt...eller glömt det!

Min M4 har ju ingen exponeringsmätare - inte ens ett batteri, så där ligger svårigheten att välja rätt bländare och slutartid. Erfarenhet och känsla för ljuset är värdefullt,  - men min inställning på kameran blir förstås ofta kollad med Lux Meter-appen i iPhonen. 

Det här var filmruta 6...så nu scannar jag vidare.

Simma lungt..!

/B.

Postat 2020-07-14 06:05 | Läst 429 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Förstör inte ackordet!

”Förstör inte ackordet, pojkj***l, ekade det i den stora, nästan tomma lokalen.

Stående i staty-pose på den allra största orangea eltrucken, med bakåtvänd blå lantmännen-smäck år 1964...så visade han sin pondus i egenskap av att vara den informelle kungen av arbetslaget. Atletisk byggd med sina 1,95 över havet, bredaxlad, med stenhård ”tvättbräda” som skymtade mellan glipan i flanellskjortan och mörkt brunbränd i det fårade ansiktet...

...han, stenansiktet från Mount Rushmore, nu när han med irriterad örnblick såg mej vila litet på en stapel med EUR-pallar. 

Lag-ackordet gällde det ju - och den som inte lyssnade till vad hövdingen sa, för att hålla nivån uppe och den magra lönen något sånär oförändrad varje avlöningsdag, varannan vecka kunde nog få det jobbigt där inne. 

Han tyckte väl att jag maskade, eller att jag var för klen att hålla de andra erfarna gubbarnas takt...jag hade ju inte blivit invald i denna samling, utan fått mitt sommarjobb genom att farsan kände nån på kontoret. 

Tidsstudieman...det var vålnaden som ledningen och förmannen ibland hotade med...ett sagoväsen som jag aldrig fått se...kunde han vara så farlig??

Jag ville ju bara tjäna ihop till en riktig kamera, en rysk Zenith 3M, en enögd spegelreflex med utbytbart objektiv. Och för småbild! Jag hade ju bara haft min simpla Agfa Isolette före det, med 6x6 och bara 12 bilder på rullen.     

Men ackordet höll...och jag fick min efterlängtade kamera. Jobbaren som basade, han med stenansiktet på eltrucken, sken upp som en sol med sina bländande vita tänder när han i senare i fikarummet frågade mig...”är du trött, pojk? Det blr jag också ibland, ska du veta. Trött kommer du att bli många gånger, om du fortsätter att jobba här!

Jag jobbade där somrarna 1966 och 1967 också, tjänandes mina EGNA pengar...som väl lade grunden till min fascination för konstformen och yrket fotografi!

/B

Postat 2020-07-12 03:03 | Läst 451 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Melodislinga utanför Salongen

På gågatan i går - trevligt med gatumusik, särskilt när det lät så bra som det gjorde här med Sommarspelmanslaget...

Men apropå deras skylt på notstället....Om jag står och njuter av musiken, fotar och filmar...och vill ge en uppmuntran i den sammetsklädda instrumentlådan - och inte har några mynt i fickan...javisst, då kan jag förstås swisha en tjuga! Fördelen med att lägga en näve mynt (t.o.m. gamla utgångna rese-mynt?) så ser dom ju att jag ger kollekt!! Dom ser ju inte just då att jag har swishat!

F.ö. står spelmanslaget utanför gamla Hagströms-butiken - där jag 1971 köpte min hett eftertraktade Levin W32, en av de sista svenskbyggda akustiska Levin western-gitarrerna. (instrumentet lever än - dock numera avyttrat!)

TGIF (med Fredagsmys, Tacos och Let´s Dance?? nja...inte för mig, jag skriver mycket hellre en ny Fs-blogg...)

/B

Postat 2020-07-10 21:48 | Läst 366 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Focus Stacking - första försöket!

Jag har just testat focus stacking i Photoshop för första gången…för att se om jag kan lära mej tekniken. (Photoshop 21.2.0 - abonnemangsversionen)

Den är gjord 4 stativtagna bilder med olika fokus (manuell fokusering förstås) och detta blev resultatet efter 1:a försöket.

OK? Eller ser det onaturligt ut?

•  Iofs borde väl alla 3 blommorna, dvs oxå dom två till höger varit med i stacken, men då kanske 4 bilder inte hade räckt...

Den vänstraste tygblomman (blommans diameter c:a 10 cm, fotad i RAW inomhus i sydfönster) har jag jobbat med, och slutprodukten beskar, minskade och sparade jag ner som en jpg ...

Rawfilerna sparade jag först som TIFF efter öppnande i CameraRaw. (fråga: kan man stacka Cr2 Rawfiler? Och sen behandla i Camera Raw?)

Brännvidd 144 mm, ISO 640, bl. 9, slutare 1/400 (5D Mk3 med EF 70-200 4,0 IS Mk1)

Kommentarer och synpunkter/förbättringstips emotses gärna !

Morn da!

/B

Postat 2020-07-09 06:17 | Läst 393 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa