Canalogg

Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Zeiss 35mm f/2 Biogon ZM - nytt objektiv!

Som tröst för att det inte blev nån flodkryssning i år pga Corona så köpte jag mig ett nytt objektiv till Leicorna. Det blev ett Zeiss 35mm f/2 Biogon ZM - jag har ju inte haft någon 35:a sedan jag sålde av hela min analoga utrustning 2008, inklusive den Canon FD 35 mm 3,5 som jag köpte 1971! 

Jag tycker den bör komplettera mina övriga gluggar på 21, 28, 50 och 85 mm, möjligen kan kanske 28:an tyckas vara överflödig när både 21 mm och 35 mm finns. Det fick bli ett sprillans nytt objektiv från Zeiss denna gång - en motsvarande Leica 35 mm hade ju kostat skjortan ...

Ken Rockwells recensioner har förstås påverkat mitt val - så här skriver han i sitt test: "... this Zeiss 35mm f/2 Biogon is among the sharpest 35mm lenses ever made. The only LEICA lens which is as sharp is the current Leica Summicron-M 35mm f/2 ASPH. "

Den första testfilmen med denna nya glug, en FP4+ ISO 125 framkallade jag igår kväll i D´76 1+1 11 minuter, och det skulle förstås bli jättespännande att scanna negativen i morse för att se resultatet.

Här kommer några av bilderna, hela negativ allihop, som inte beskurits eller skärpts med oskarp mask eller dylikt. Några enstaka dammprickar har jag dock klonat bort. Bilderna togs med kamerahuset M4, och ljusmätning gjorde jag med min LuxMeter app i iPhonen. Hyperfokalninställning i en del fall.

 

Landsarkivet - pampig byggnad nära Jamtli

På Prästgatan, vår ”livligaste” affärsgata

2 bilder från Surfbukten, Storsjön (mellan Badhusparken och Frösön). Heter det "wakeboard" som dom håller på med?

Hamngatans järnvägsövergång

Innergård på Stadsdel Norr

 

Wilhelm Peterson-Bergers Sommarhagen

Småbåtshamnen vid Badhusparken och studenternas kårhus "Marite"

Som sammanfattning måste jag ju säga att jag är väldigt nöjd - nu gäller det ju bara att få till lite bilder med intressant innehåll också. Men visst är det tryggt att känna att det tekniska håller!

Hälsningar

/B

Postat 2020-08-28 14:47 | Läst 296 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Analoga stadsbilder

Ett axplock  av analoga stadsbilder till största delen tagna med min Leica M4 och Super Angulon 21 mm f/3,4 - utan särskilt tema eller annan gemensam nämnare är att jag framkallat filmen själv. Tack vare det stora skärpedjupet hos 21 mm- objektivet är det ju inte så noga med avståndsintällningen.

Snälla och oförargliga bilder som därför kanske är ointressanta för en del analoga fotografer. Det må vara - men jag gillar dom i alla fall!

/B

Postat 2020-08-03 10:09 | Läst 360 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera