Canalogg

Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Analoga framsteg

Sent igår kväll trängde jag mig ännu djupare in i Analog-Leica-Träsket, genom att framkalla dom två första filmerna tagna med M6:an och min nyligen införskaffade Super-Angulon 21 mm f3,4 - 

Mittåt - den första filmen, en T-max 400 tog jag faktiskt med ett annat objektiv, Zeiss Biogon 28 mm f2,8, och några rutor med Summiluxen 50 mm f1,4, men jag framkallade dom samtidigt i min Paterson-dosa som rymmer två filmer. Den andra filmen var en Tri-X 400, och jag trodde förstås i min enfald att dom måste ju ha samma framkallningstid i D76 outspädd.

Icke sa Nicke, framkallningsappen Massiv Dev Chart föreskrev 7:30 för T-max medan Tri-X ska bara framkallas 6:45 minuter i outspädd D-76. Jag höftade till med en tid på 7 minuter, ett "genomsnitt" för båda rullarna, och räknade med att hälla i och ur en större volym vätska skulle också ta lite längre tid, så resultatet slutligen kanske blev bortåt sju och halv minut i alla fall. OK - en viss "framkallningmarginal" bör väl ändå filmerna ha...?

Nåväl, upphängt till torkning när den nya dagen grydde, så var det riktigt spännande att starta filmscannern i morse och kika på resultatet...

Wow! Trots ovanan att inte ha nån fungerande exponeringsmätare i kameran (blockerad av detta långt bakåt utstickande objektiv) utan att vara hänvisad till egna uppskattningar utifrån mobiltelefonens ljusmätningsapp, och med ett ganska svårbemästrat dagsljus med sol och blå himmel så blev resultatet ändå riktigt häftigt med den nya vidvinkelgluggen!

Filmframkallningen med dels två olika filmer i samma bad, och så här i efterhand lite för hög framkallningstemperatur (ca 23-24 grader, och i min iver att framkalla den första filmen med Super Angulonen, så jag hade glömt att kyla framkallningsvätskorna till 20 grader. Man kan väl inte tänka på allt i såna här situationer?

Jag har bara scannat några rutor från en av de sex negativremsorna än så länge, men jag är riktigt impad! Se bilderna nedan!

Den första bilden (ovan) är från stadsvandringen den 17:e, och det kan ju se ut som om det är en frikyrkopastors yviga upptakt till ett väckelsemöte, men det är bara stadsvandrings-guiden som spelar ut hela sitt berättarregister för publiken. (angående denna stadsvandring, se min också digitalbild med tillhörande text därifrån genom att klicka på länken här:

https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/3711614.htm?set=mp

Den andra bilden, "The Clash of the Titans", schackspelarna nere i badhusparken blev väl också hyfsat bra, eller hur?  

Slutligen, "Den Lilla affären" på Stortorget fotade jag igen för att jag har ju tagit en likadan bild med 28 mm Biogonen tidigare, så att bilderna kan jämföras. Trots att jag denna gång hade missat exponeringen med upp till ett par bländarsteg på nya supervidvinkelbilden, så gick den att få till skapligt i datorn trots lite mera bildsensorbrus (f´låt, korn menar jag förstås!).

Jag är jättenöjd med Super Angulonen hittills - fantastiskt bra skärpa och kontrast, och skärpedjupet lovar gott för framtiden.

Jag tror att med hyperfokalavstånd inställt och en hyfsat akkurat bländarinställning kan man fota riktigt snabbt med detta objektiv - och få bra situationsbilder jag annars inte skulle hunnit med att ta!  

Jämförelsebilden ses nedan, tagen med Zeiss Biogon 28 mm f2,8 (på Ilford FP4 framkallad i D-76, kanske inte jämförbar med TRi-X m a p korn, men ändå!)

Simma lugnt!

/B

Postat 2019-06-26 11:50 | Läst 603 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nattblogg på Leica M-temat

En underbar (men delvis sömnlös) natt/tidig morron i början av juni - med fint varmt väder i sikte, så öpnnade jag mitt smala vädringsfönster åt nordost och fick se en härlig morron randas, bra precis kl 03:00...

1. HDR-versionen

Klart att jag då apterade min 5D3 med 15-35 f4,0-gluggen och tog tre bilder på frihand ut genom det öppna fönstret, i det skumma gryningsljuset kunde jag inte se på kameradisplayen så väl om jag borde exponeringskompensera pga den ljusare natthimlen. Nä ,jag gör bara tre olika snabba skott med nollan, plus 1 och minus 1 steg på bländare 7,1 eftersom jag sällan kommer ihåg om jag ska plus- eller minuskompensera.  Jag fotar ju alltid på RAW, så det räcker säkert med dessa tre att få fram en hyfsad bild till en blogg. Till och med en ÄKTA hdr borde dom tre bilderna väl duga till, Photomatix Pro 6 alignar raw så lätt & bra så det gör inget att jag inte använt stativ. Se bilden upptill!

2. Plus-ett exponeringens raw måttligt bildbehandlad utan HDR

Så här blev det: Den första med hela HDR-köret och perspektivrestitution mm. Den andra med +1 expneringens rawbild bara behandlad i Camera Raw och PS, ingen perspektivrestitution och just ingen beskärning - blev den senare ändå bästa varianten till syvende og sidst? Och hur hade den kunnat bli med t.ex en Velvia diafilm i min M6:a och Biogon-28an? ÄNNU BÄTTRE?

Jag har suttit vid laptopen sen klockan 2, och surfat lite och kommenterat/svarat ikapp på Fs, plus att jag letade upp en annan Leica-nörds tidigare blogg på Leica M-temat som jag länge tänkt kommentera! 

Min kommentar till hans blogg blev så lång att jag gör väl en egen blogg av den texten - här är den, något kroppad och perspektiv-restituerad (elegant ord va? och varför kan inte Mac:ens stavningskontroll känna igen DET VANLIGA ordet?)

Jag själv har "spanat in" en kombination av M4 med en Leica 21 mm vidvinkelglugg - men då en senare variant än Bob Bovins - den som betecknas Leica 21 mm - M Super Angulon f:3,4.  (Bob har f:4,0-versionen tror jag)

Jag själv är helt novis på Leica, jag har bara haft som ouppnåelig pojkdröm att äga en M-Leica fast jag har fotograferat sedan jag var 4 år (vit lögn, läs 11-12 år ca 1959-60 mera realistiskt sett) och nu på ålderns höst äntligen haft råd med drömkameran. 

3. Min Summilux-glugg (kamerahuset har jag visat så många gånger att det börjar bli tjatigt)

Det blev således hösten 2016 en krom-M6 med 50 mm Summilux f1,4, för mig. Av någon kännare har jag hört att det finns två mycket snarlika versioner av detta objektiv, den ena lite "värdefullare" än den andra. Vilken har jag? Nån som vet med ledning av serienumret?

På sistone har jag börjat kika lite på en riktig supervidvinkel, men då Leica 21 mm - M Super Angulon f:3,4, inte f:4,0 versionen.

4. En svart Leica 21 mm - M Super Angulon f:3,4 - riktigt hög VHF (vill-ha-faktor)

Jag har inbillat mig att en del pressfotografer på 60-70talet körde med M4 + 21 mm inställt på hyperfokalavstånd och en erfarenhetsmässigt rätt träffsäker exponeringsinställing, flexibel pga att Tri-X användes som film, så då kunde man skjuta i ett utan att se i nån sökare bara med en uppsträckt arm - dvs ta många bilder vid en trängd och stressig nyhetssituation (ex Beatlarnas ankomst i Sthlm?) och ändå kunde man till sist innan deadline vaska fram EN bra bild för tidningen sedan. Har jag fel?

Nära köpbeslutet backade jag emellertid ur, då jag erfarit dels från Leica-gurun Thorsten Overgaard (overgaard.dk) i ett mail, dels oxå från SHphoto i Nürnberg och Leica Store i Hamburg att den tilltänkta vidvinkeln enligt ovan inte passar på en M6 - pga den långt utskjutande delen så skyms M6:ans ljusmätare, "det hade jag ingen aaaning om"! (och kan M6:an skadas då? viktigt att få veta för mig!) Exponeringsinställningen fixar jag ändå utan kamerans exponeringsmätare - man har väl en ljusmätar-app i smartphonen...tror ni verkligen att jag är antik i ALLA avseenden, va??? 

Så mittåt - då fick jag tänka om, och en M4 jubileumsmodell (obs tysklandstillverkad, svart, inte den Canada-byggda) i A-skick tillsammans med en likaså A-skick svart 21 mm - M Super Angulon f:3,4 supervidvinkel - är min nya våta "gubbdröm" som envist "got me under my skin"...Och INTE KAN MAN VÄL HA EN SVART Leica 21 mm - M Super Angulon f:3,4 PÅ ETT KROMAT KAMERAHUS, VA???

Men då får jag (knäppskallen, den riktiga nörden, som ju har tillräckligt många kameror förut) ju verkligen slanta upp - och vågar jag gå ut på stan en skymningskväll med den?? "din iPhone 6s tar BÄTTRE och billigare bilder, t o m i färg och ingen ser att du har den i fickan", tycker vettigt folk!

Se några av mina M6-bilder i mitt svartvita album här på FS! En del bilder där är tagna oxå med min medel-vidvinkel 28 mm Zeiss Biogon  f2,8, nytillverkad härom året. Analogt är inte lågt...det är riktigt högt!

Med de bästa Leica-nörd-hälsningar

/B

 

 

Postat 2019-06-04 05:11 | Läst 631 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera