Canalogg

Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Mot Hertha Berlin 2017-12-07

Jag kontrar Wolfgangs blogg „Bornholmer Brücke“ den 25/10 (https://www.fotosidan.se/blogs/wolfgang/bornholmer-br-cke.htm) med några bilder från min egen supporterresa till Berlin då ÖFK var mitt uppe i spelet i Europa League...Jag åkte ju inte ”huligantåget” från Östersunds C utan körde själv min lilla Auris hela vägen fram och åter. Det var ju då bara södra Norrlands inland som hade vinterföre på vägarna - fast i Kiel på hemvägen snöade det faktiskt ymnigt när vi skulle bunkra!

”Vi ger oss aldrig” är ju ÖFK:s supporterklubbs valspråk - och senast i söndags så lyckades ÖFK väl göra det lite nervigt för guldkandidaten Bajen i slutminuterna - 1-2 med ett nödrop för gästerna och ÖFK ser ändå ut att klamra sig kvar i allsvenskan, men konkursspöket för klubben hotar i bakgrunden...låt oss inte hotas av konkursspöket - det är ju bara Halloweentid!

Så här glest var det på stora delar av Olympiastadions läktare då den kvällen när det begav sig - den tyska publiken tog nog det hela med en gäspning, men på ÖFK:s supporterläktare var det givetvis liv i luckan!

Bild 1 Den kalla och blåsiga Olympiastadions ÖFK-läktare

Bild 2 Olympiastadon - våra platser där

Bild 3 "Lånad" matchbild...(jag hade ju bara iPhonen med mig denna kalla blåsiga kväll) med den store Saman Ghoddos i fokus...

Bild 4 Den berömda Kaiser-Wilhelm-Gedächtnichskirche  mitt i city

Det pågick ju också flera stora julmarknader i Berlin - här är den som var närmast vårt hotell och katedraleni bilden ovan

Bild 5 Lite glest och kallt även på julmarknaden på förmiddan - men Glühwein mit Schuß fanns att tillgå redan från morronen! 

Första gången jag var i Berlin, var våren 1994 - alltså ganska kort tid efter murens fall, men sedan dess har jag alltid längtat tillbaka dit...och det uttrycks så väldigt bra av damen i länken nedan...

https://open.spotify.com/track/58CItiUB9n3sv8Y7nBHmwg?si=Q3fvdMkiTlqOYYjx9vgUVQ

Jo, rätt gissat, Marlene Dietrich var visserligen även före min tid, men om jag snart fyller 72, så har Berlin ändå en alldeles speciell känsla - jag har nog också varit där alldeles för lite!

Auf wiederschaun´!

/B

Postat 2019-10-29 08:53 | Läst 461 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Cyberphotos mässa PhotoExpo i Umeå - jag var där!

Igår kväll vid halv-åtta tiden kom jag hem  igen - efter ha varit borta drygt ett dygn. Jag körde iväg härifrån Östersund vid 14-tiden fredag eftermiddag, med målet hotellet i Umeå knappt 40 mil bort. Ett riktigt skitväder hela vägen, kraftigt regn och lågt i tak med tjock dimma - temp i alla fall 7-8 grader, så det borde väl inte bli halka. Men det är ändå vanskligt att köra så här års, framförallt i skymning och mörker, frånvaron av snö gör det riktigt mörkt under dessa förhållanden och inte minst risken för vilt - både ren och älg är uppenbar. Dessa djur uppför sig ju ganska olika i trafiksituationer - älgarna upplever jag som farligast!

Men det gick bra - och jag var framme på Hotell Björken vid 7-tiden. Incheckad och klar, så smakade det riktigt gott med deras helgmeny och ett glas rödtjut därtill! Mässtart på lördagen vid 10,  det skulle bli gott att sova tryggt och sedan få vakna till en rikhaltigt uppdukad hotellfrukost!

Bild 1 Skärmdump från Cyberphotos hemsida inför mässan 

I mässhallarna på Nolia ägde evenemanget rum, jag var där en kvart innan mäss-start och kunde då lämna i mina båda kamerahus för gratis senssorrengöring av Cyberphotos medarbetare. Det var ett plus som vägde tungt inför beslutet åka upp eller ej! Inlämningskvitto nr 12 fick jag - så jag bedömde att sensorrengörarna inte skulle hinna bli alltför trötta och utleda innan dom kom till mina kameror. (När jag hämtade ut såg jag att det fanns påsar med nummer uppåt 90 tror jag) 

Bild 2 Sensorbild före avresan - Min 5D MkIII (aldrig tidigare sensorrengjord)

Jag har inga bilder från själva mässan (det är ju tyvärr leveranstid på mina sv/v bilder som jag tog med Leica M4:an...), telefonen hade jag mest bara som ljusmätare. Och digitalhusen befann sig inne för service på mässan! 

Men jag har ju bilder från resan hem...sensorbild från en av EOS:erna plus några andra mobilkamerabilder.  

Bild 3 Sensorbild från hemresan, 5D MkIII igen, efter rengöring. Trots regn lyckades jag få bild utan regndroppar på UV-filtret?

Mässan var mycket välbesökt, och med många montrar bemannade med kunnigt folk från kända företag i branschen. Men jag saknade verkligen Fotosidan på plats! Den kände Fs-kodsnickaren David Elmfeldt hade varit roligt att få träffa där, självklart också "Mr. Fotosidan" Magnus Fröderberg själv!  

För min egen del var Moderskeppets folk intressant att få träffa, och B&W filter, Manfrotto, Canon (fast jag tycker jag fick ett litet dåligt/konstigt svar om när Canons mjukvara  CameraWindow DC8  kommer att uppdateras för Mac OS Catalina - vad jag förstod kommer det inte att ske, utan Canon-killen hänvisade till DPP-mjukvaran för kabel-nedladdning av bilder från min G1x MkIII. Varför har inte Canon sagt det till mig förut? Jag har ju "tjatat" med Canon, både Canon USA, Canon USA community och Canon Sverige om detta i nästan ett år nu men tyvärr verkar inte detta vara något tema av intresse alls för Canon.) 

Mindre intressant på mässan tycker jag själv att de stora kameratillverkarnas bord med hela serier av svindyra kamerahus och objektiv är...till syvende och sidst är det ju fotografen som skapar bra bilder, inte kameran! Eller hur?

Däremot var flera av seminarierna intressanta och givande (jag hann bara med ett par tre stycken innan hemresan), och särskilt Ulla Lohmanns gripande berättelse och fantastiska bilder från hennes möten med folket på Papua Nya Guinea - deras kultur och riter avseende deras döda var en oförglömlig upplevelse. 

Hennes bilder av och i vulkaner var ju också i högsta klass - inte undra på att hon levererar bilder regelbundet till National Geographic!

Lite mat i krävan på mässrestaurangen, uthämtning av de rengjorda kamerahusen och en sväng förbi Cyberphotos butik på Gräddvägen för att hämta en expedierad internetbeställning så gav jag mig så iväg västerut igen vid 14-tiden. Cyberphoto var väldigt generösa denna dag - extra rabatt på nätbeställningen, present-powerpack, godisbiten...jag jag kommer definitivt fortsätta att vara deras kund!

Och efter vägen var det alltså läge att ta några jämförande sensordamm-testbilder efter rengöringen - min 5D Mk III såg ni tidigare i texten! Vid ett första hastig påseende så tror jag resultatet denna gång blev tyvärr inte jättebra - jag ser i a f ett sensor-skräp som bara flyttats...

Bild 4 Konstvägen Sju Älvar - blir kanske ett tema för en annan blogg senare! 

Vädret var fortfarande regnigt och trist under körningen hemåt - rester av lite snö i Dorotea, uppklarnande i Hoting och molnfri solnedgång i Strömsund - temperatur på nollan men ingen halka. Och tack och lov, inga renar eller älgar denna gång heller!

Bild 5 Dorotea - den lappländska centralorten med eget husvagnsmuseum!

Bild 6 Hoting - förr en viktig järnvägsknutpunkt vid inlandsbanan 

Bild 7  I Strömsund sjönk temperaturen till noll - hoppas det är torr väg! Bara 10 mil hem - borta bra men hemma bäst!

Vi ses!

/B

Postat 2019-10-27 10:16 | Läst 506 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Frustration, uppgivenhet, trötthet...

Det är jobbigt nu...och jag har i stort sett bara mitt fotointresse och bildbehanding på min Mac laptop som andningshål...

Jag är ju heltids-anhörigvårdare i "24/7"-utsträckning sedan mitten av februari 2818, utöver vad hemtjänsten, nattpatrullen och MiNT (mobila närvårdsteamet) här i centrala Östersund hjälper till med. Min gamla mor som förhoppningsvis får fylla 95 år i slutet av december (men läkarna tror inte på det), har åtminstone de senaste tre veckorna varit helt sängliggande hemma i sin lägenhet, och varken äter eller dricker nåt - sakta håller hon på att tyna bort. Det är med stor sorg i hjärtat jag ser det ske. 

Läs också min blogg här på Fs från i maj förra året...den är ännu också så aktuell.  Se https://www.fotosidan.se/blogs/canalogg-48/index.htm?date=2018-05-01

Var är mina syskon nu??

Postat 2019-10-23 11:09 | Läst 689 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Att brusreducera svartvita analoga bilder - bara dumheter ?

Då kan man väl sluta analogfota helt och hellre svartvit-konvertera sina digitalbilder eller fota svartvitt direkt i kameran??

Många med mej tycker nog att tjusningen med analogt svartvitt foto är KORNET man får vid framkallning av svartvit film...

Så jag håller på att prova mej fram till en kombination oav film och framkallar som ger mej det korn jag vill ha, inte nödvändigtvis "kraftigt" korn men en viss karaktär, skarpt men ändå "brusigt" utan fördenskull ha den digitala typen av kornighet - som jag tycker har en annan karaktär.

Här nedan visar jag två bilder nyligen tagna som jag hoppas illustrerar vad jag menar:

Bilden ovan är inte brusreducerad, bara något beskuren och justerad m a p intensitet och kontrast, plus lite oskarp mask.

Ett annat läge kommer jag till med nästa bild, först "omanipulerad" -

Bilden ovan "Schack men inte matt", här i obeskuret och ej brusreducerat utförande - ganska kornig, eller hur. FÖR kornig? Ja, lite för kornig enligt min mening. Kanske jag ska brusreducera den? Så här blev det då:

"Schack men inte matt" Dvs del av mitt pågående test av svartvita filmer, här Ilford Delta 400 Pro, framkallad i Perceptol 1+3 i 22 minuter för film exponerad efter ISO 400 -

Filmen är genomgående lite underexponerad (eller "underframkallad?), vilket också tydligen medfört lite väl kornigt resultat. Den här bilden är iofs brusreducerad i Neat Image, men jag tycker att man inte ska behöva brusreducera svartvita analoga bilder, i synnerhet inte en 400-film som sägs ska ge särskilt finkornigt resultat i Perceptol.
Är det någon som har liknande eller andra erfarenheter av just den här filmen / framkallaren? 

Jag tror att Ilford HP5 framkalllad i D76 (stock) faktiskt blir bättre!

 Det vore roligt att höra från er andra vad ni tycker!

/B

Postat 2019-10-04 11:59 | Läst 601 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera