Canalogg

Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Liten Frostviken-fotoexpedition

Liten "Frostviken-expedition" men en stor upplevelse!
Utsikt från hotellrummet (Hotell Vilhelmina) …inte så illa väl - fast lite mera sol hade kunnat vara trevligt.
Men det har inte regnat mycket, utan lite efter vägen hit upp från Östersund i morse, och på eftermiddagen bara några stänk. 
Jag ska äta en förhoppningsvis god middag här på hotellet, troligen renskav med "pärstampa"…(jämtländskt uttryck)
För ett par år sedan när jag åkte paketresan med inlandsbanan upp till Narvik och sedan söderut med Hurtigrutten, så stannade inlandsbanans rälsbuss inte bara i Hoting och Dorotea utan även här i Vilhelmina…Då tror jag att jag åt renskav med potatismos 3 gånnger samma dag, bl a på järnvägsrestaurangerna längs inlandsbanans spår och hållplatsen här i Vilhelmina…och i Jokkmokk.
F.ö. i dessa coronatider med få utländska turister osv…hotellet är helt fullbokat, jag antar att det är svenska ”hemestrare”som kraftigt belägrar norra Sverige nu.
Jag har fått ett fönsterbord med milsvid utsikt i restaurangen nu, och skriver på medhavd MacBook Pro - kanske får detta bli en snabb-blogg i Fs.!
Det smakade alldeles utmärkt med denna renskavstallrik!
Ha D
/B
Uppdatering, tredje dagen 21 juli:
Dags att återvända till civilisationen....bara frukosten är klar. Ingen sol idag heller, bara ca 10 grader men tack & lov ingen vind. Rummet är lite påvert, med två enkelsängar, tvättställ med rinnande kallt och varmt (?) vatten och bristfälligt mörkläggande rullgardin, toa och dusch i korridoren..
Dock finns ETT eluttag på rummet, för att kunna ladda mobilen...och 3 pinnar på 4G gör ju att
jag kan få viss kontakt med yttervärlden...Ursprungsfolket (Samerna) har jag inte sett till ännu denna höstlika morgon, men det ger sig säkert också.

Ett svårslaget paketpris för vistelsen: Förplägnad ingår, middag igår kväll med soppa i förrätt, köttfärsbiff m lök, sås och potatis och grönsakstallrik. Även frukosten påföljande morron: Totalpris 500:- för hela inkvarteringen !! (Nästan "kriminellt " billigt...!  (Två goda tjeckiska öl a 65:- plus 30:- kr för kaffe i min resetermos innan utcheckning tillkom förstås - dvs summa 660:- för detta oslagbara äventyr!)
Det som lite drog ner betyget var att värdinnan (och gubben hennes?) passerade mitt middagsbord nära dörren igår kväll sedan jag ätit och ”slog mig ilsket i skallen” med: ”här använder vi inga mobiltelefoner i matsalen, hörni!!” ”Men jag ringer ju inte - ” replikerade jag (skrev på denna reserapport just då) ”spelar ingen roll” muttrade landladyn.
I farstun strax före dörren till matsalen har dom också en ”mobiltelefonlåda”, med flera fack, och ett par nedhängande laddkablar. Men två st android hjälpte ju inte mig...var är lightningsladden för oss lite exklusivare iPhone-ägare? 
Fjällgården i Jormlien
Nåväl en snabbsummering ger att...33 mil blev dagens etapp av totalt 80 mil rundresa... Vilhelmina, Stekenjokk, Jormlien, Fatmomakke, Ankarede (och särskilt Hällingsåfallet) är några av smultronställena - Ivars bilmuseum i Hoting är visst ett läckert smultron att räkna dit också!
Naturskyddsområdets informationstavla
 
Hällingsåfallet - riktigt häftigt!
Nu på kvällen den 21 juli, hemma igen! Trött efter bilande dessa 80 mil på 3 dagar, mest i skallen tack vare alla intryck! Jag har just laddat ner bilderna, det blev 740 objekt inkl videor. Lite att bita i för att ev. göra bildspel mm framåt hösten. Det analoga med svartvit film fick anstå denna tur!
Borta bra men hemma bäst -  men sammanlagt en magnifik fotoexpedition! Jag har använt 5 olika kameror, dvs min iPhone, iPad, Canons 7DMk2, 5DMk3, G1xMk3 - och har nu många godbitar på minneskorten men närapå tömda batterier!
Det är nästan genant att som inbiten jämte tillstå, att 4 viktiga "rese-effekter" glömde jag innan avfärden hemifrån: 
- myggmedel
-skavsårs-plåster
-power bank
-nätanslutningskabeln till MAC laptopen...
Det kommer nog att ta några dagar att ta in allt detta - men en upplevelse blev det, trots gråmulet väder alla tre dagarna. Det regnade i och för sig just inget alls, och en hyfsad temperatur på upp till 16 grader är ju ok för en bilhemester i norr.
Först när jag vände hemåt mot Östersund från bilmuseet i Hoting vi 16-tiden, och hade de sista 15 milen att köra så sken solen äntligen!
/B
Postat 2020-07-19 18:55 | Läst 396 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Yippee!! Fick med min bild i Rapport, vädret idag!!

Äntligen!

Efter att mina bidrag så många gånger blivit refuserade när jag mailat in till SVT, så tog dom in och visade dom nyss min vinterbild från i morse kl. 7 - utsikten från mitt vardagsrumsfönster!!

Så nu har jag fått lite kompensation, för att jag heller inte blev bjuden på Nobelfesten!!

Er tillgivne

/B

Postat 2018-12-10 20:11 | Läst 1071 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Att bila från Östersund till Frankrike på bara drygt en timme

Jag trodde själv att det inte skulle gå - men det gjorde det faktiskt. Att man därutöver får räkna med att inte kunna köra på allmän väg när man väl är framme i Frankrike -  det visar väl min bild, eller hur?

 

Nu måste det väl klargöras en fundamental sak i detta fall - det rör sig alltså om orten Frankrike i Jämtland, nära Oldfjällen - 37 km från Kaxås i nordlig riktning, någon mil bortom Rönnöfors - inte det stora EU-landet med samma namn. Lite lustigt är det väl ändå, att orten (som bara har ett par lite medfarna hus, och inget av dessa verkar vara någon permanentbostad) har fått detta namn? På 50- och 60-talet fanns det visst här ett gästgiveri/matställe som hette Frankrikegården, men var detta gästgiveri låg eller när verksamheten upphörde är obekant för mig.

I vilket fall som helst, dagen var tänkt att bli en trevlig utflykt en fin septemberdag, om inte annat för att åka runt i lite obekanta trakter och inte minst få ta lite höstbilder med naturen klädd i varma färger! Väderprognoserna hade ställt soligt och fint väder med måttlig vind i utsikt, så jag tänkte att det är bäst att passa på innan nordvästan med höststormarna sätter in.   

Så här års, när älgjakten till störst delen har bedarrat och turisterna har vänt hemåt, så är det inte mycket trafik på vägarna och det är oftast lätt att stanna varsomhelst efter vägen när man har sett ett fotomotiv.  Många fina bilder har jag nog missat under åren när jag kommit körande och inte kunnat stanna impulsivt just där ett fint fotomotiv dykt upp p g a tät trafik eller olämplig väg ! 

Bortom Kaxås och förbi Rönnöfors är det mestadels grusväg, men en väldigt fin och välskött grusväg som det visade sig. En fin grusväg som denna utan potthål och vägskador kan många gånger vara väl så bra som en dålig asfaltväg eller t. o. m. bättre!

Nära Rönnöfors finns resterna av ett gammalt järnbruk - jag gav mig inte in bland ruinerna där utan fastnade för ett höstmotiv alldeles där i närheten.

Lite längre fram, mellan Rönnöfors och Olden passerade jag en vägbro med fin utsikt - Vidjebackforsen ligger nån km uppströms. Fiskevatten? Det skulle inte förvåna mig och en och annan storöring lurar i det mörka vattnet här!

Vid utfarten av den långsträckta byn Olden ser man Oldklumpen avteckna sig - dess höjd är 879 m och på dess sydvästsida är växtbetingelserna så goda att ett flertal sällsynta mossor och lavar visst ska finnas där.

Vägen tog sedan slut i Frankrike, jag hade alltså då nått vägs ände - tur att jag hade kaffe i en termos med mig i bilen, att gå in ock fika nånstans efter vägen hade inte varit möjligt. Under juli med högsäsong för turisterna hade man kanske kunnat det, men inte nu i slutet av september. 

 Jag valde en annan väg hem än den jag kommit, norr om Landösjön och Näldsjön - och i byn Landön måste jag ju bara stanna och föreviga detta "limousine-garage"! Eller fanns det en garageport i bortre ändan också - för en vanlig bil till? Jag kollade aldrig, men en rolig konstruktion tycker jag ändå!

Ha det bra -

Hösthälsningar

/B  

Postat 2018-09-20 16:18 | Läst 1547 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera