Canalogg

Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

MIN ANALOGA ERA

Eftersom jag har fotat ända sedan tidigt 60-tal i praktiken (då räknar jag inte t ex min profilbild där jag håller i farsans Ikoflex, se den lilla bilden här till höger), har jag fått lång erfarenhet av både analogt och digitalt foto, och även om den tekniska utvecklingen har gjort att dagens digitala bilder med råge tekniskt sett överträffar det som den analoga tekniken då kunde åstadkomma - åtminstone i de flesta avseenden, så har den analoga erfarenheten varit värdefull för mig. Och det finns en "feeling" och en dynamik (?) i framför allt det svartvita analoga fotot som digitaltekniken sällan kan åstadkomma - tycker jag i alla fall.

Här är min drömkamera - en Canon 7S från mitten av 60-talet, med den sensationellt ljusstarka optiken 50 mm f0,95!. Det sägs att  tidskriften "LIFE" som var stor och betydande betr. svartvitt reportagefoto vid den här tiden, försåg (sponsrade) självaste Frank Sinatra med en sån här kamera för att ta bilder  för den tidningen. Jag tycker mej ha läst nånstans att det blev några bilder från en tungviktsmatch i boxning, i Madison Square Garden, men jag kan möjligen ha fel i det avseendet!

Jovisst, både drömmen och kameran är från den tiden, och kameradrömmen finns kvar! Jag har ju aldrig haft någon möjlighet att komma över en sådan kamera, det gjordes nog inte fler än ca 4000 st så de som än idag finns kvar i hyfsat begagnat skick kostar nog multum, tyvärr! 

Trots detta har jag ändå förblivit Canon trogen under alla år, och detta långa "äktenskap" har även fortsatt under den digitala eran som jag är inne i nu. Visst, det finns andra kameramärken och den största konkurrenten under åren som väl har varit Nikon, är säkert minst lika bra tror jag.

Det var nog mest en tillfällighet att jag 1971 till sist valde en Canon FTb QL utan normalobjektiv men med FD 100 mm f2,8 och vidvinkeln FD 35 mm f3,5 som min första systemkamera. Jag tvekade mellan en Nikkormat FTn kamerahus som då 1971 kostade 930:- och Canons sortiment - och pga viss övertalning och rekommendationer från Hr. Grindborg som då innehade Foto Posé i Östersund, beställdes Canon-utrustningen kort därefter.

Jag har sen dess inte ångrat mitt vägval - utan jag har blivit kvar i Canon-världen dels för att jag tyckt att deras kameror har bra kvalitet, men också för att när man väl "kört in sig" på en kameratillverkares objektivsortiment så blir den utvecklingen nåt som man nästan automatiskt följer och uppdaterar sig med.  Canon-utrustningen som jag valde tror jag kostade sammanlagt ca 1700:-, om jag minns rätt. 

Efterhand blev det både flera objektiv och andra tillbehör, t ex en kopplad macrobälg från Novoflex som jag kom över billigt begagnad. Både original- och piratobjektiv, med det jag nog saknade mest var ett längre teleobjektiv ca 400 mm. 

Så här såg min analoga utrustning ut när den "växt färdigt"...

Den första digitalkameran (jag kunde inte stå emot längre) köpte jag hösten 2004 - en liten Canon kompaktkamera PowerShot S60, bara för att snabbt kunna ta och framkalla bilder för att enkelt kunna dokumentera bl a renoveringar och andra jobb från mitt fritidshus. Men för "riktigt" foto, nej då var den analoga systemkameran fortfarande bäst! Det dröjde ända tills våren 2007 innan jag var mogen att helhjärtat gå in för den digitala tekniken, och på våren 2008 så sålde jag av hela min analoga utrustning inklusive diaprojektorer och Linhof storformatskameran. Våren dessförinnan, slutet av Mars 2007 slog jag till på en Canon EOS 400D med vidvinkelobjektivet EF-S 10-22mm.

I en låda på vinden har jag fortfarande kvar min mörkrumsutrustning med förstoringsapparat och framkallningsskålar mm., och kanske är det dags att rea ut dessa antika prylar också nu. Men kanske behåller jag framkallningsdosan - ifall det skulle bli en analog Leica, och framkalla svartvit film i Paterson-dosan bara för nostalgins skull...

Fortsättning följer!

Postat 2016-01-11 03:12 | Läst 1417 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Nystart ?

Analog resekamera ? För både film och plåtar 6x9 cm

Min sista (?) analoga Canon systemkamera - jag saknar den fortfarande!


Så här på årets första dag - när inte bara jag utan vi alla är ett år äldre jämfört med förra nyåret, tillåter jag mej att drömma lite:


I år kanske jag borde göra den där resan - drömresan...

Först köper jag mig en bättre begagnad Leica M6 eller liknande med normalobjektiv, vidvinkel och kanske ett kort tele (jag kan just inget om Leicorna, vet bara att det var drömkameran som alla ville ha när jag först började fota).En STOR förpackning med svartvit film, helst Tri-X och kanske några Ilford FP nånting, och lär mig hantera den hjälpligt. 

Sedan flygbiljetten, jorden runt, med stopp utplacerade på lämpliga tidsavstånd och på platser som jag skulle vilja uppleva på nära håll. En s.k. "öppen" flygbiljett, där jag kan välja att stanna kortare eller längre tid på särskilt intressanta platser. Jag bokar nog hotellrum för åtminstone en natt på varje "stop-over-plats", och försöker att inte planera för mycket detalj före avresan. Kanske kommer jag att vara borta nån månad eller så (eller varför inte 80 dagar?) när vädret är som bäst och lämpligt för långresa, augusti/september eventuellt. 

Utöver Leican tar jag nog med min lill Canon G1x, för att också kunna få med mig bilder i färg och råformat när tillfället så kräver!

Väl hemma igen, kommer jag säkert att ha massor med bilder att redigera och visa, och min gamla Paterson-framkallningsdosa ska jag nog inte sälja av utan den kommer väl till pass för alla de svartvita rullar som ska framkallas! 

Nåja, till att börja med (idag, nyårsdan) tar jag väl mej en kopp kaffe så länge...medan jag funderar vidare. Vad kommer hela äventyret att kosta? Nåja, att drömma kostar inget!


GOD FORTSÄTTNING på fotoåret 2016 till alla på Fotosidan!

/B

Resekamera ? För både film & plåtar, 6x9 cm - stor och tung men den var rolig att experimentera med!Postat 2016-01-01 10:06 | Läst 3006 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera