Canalogg

Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Att bila från Östersund till Frankrike på bara drygt en timme

Jag trodde själv att det inte skulle gå - men det gjorde det faktiskt. Att man därutöver får räkna med att inte kunna köra på allmän väg när man väl är framme i Frankrike -  det visar väl min bild, eller hur?

 

Nu måste det väl klargöras en fundamental sak i detta fall - det rör sig alltså om orten Frankrike i Jämtland, nära Oldfjällen - 37 km från Kaxås i nordlig riktning, någon mil bortom Rönnöfors - inte det stora EU-landet med samma namn. Lite lustigt är det väl ändå, att orten (som bara har ett par lite medfarna hus, och inget av dessa verkar vara någon permanentbostad) har fått detta namn? På 50- och 60-talet fanns det visst här ett gästgiveri/matställe som hette Frankrikegården, men var detta gästgiveri låg eller när verksamheten upphörde är obekant för mig.

I vilket fall som helst, dagen var tänkt att bli en trevlig utflykt en fin septemberdag, om inte annat för att åka runt i lite obekanta trakter och inte minst få ta lite höstbilder med naturen klädd i varma färger! Väderprognoserna hade ställt soligt och fint väder med måttlig vind i utsikt, så jag tänkte att det är bäst att passa på innan nordvästan med höststormarna sätter in.   

Så här års, när älgjakten till störst delen har bedarrat och turisterna har vänt hemåt, så är det inte mycket trafik på vägarna och det är oftast lätt att stanna varsomhelst efter vägen när man har sett ett fotomotiv.  Många fina bilder har jag nog missat under åren när jag kommit körande och inte kunnat stanna impulsivt just där ett fint fotomotiv dykt upp p g a tät trafik eller olämplig väg ! 

Bortom Kaxås och förbi Rönnöfors är det mestadels grusväg, men en väldigt fin och välskött grusväg som det visade sig. En fin grusväg som denna utan potthål och vägskador kan många gånger vara väl så bra som en dålig asfaltväg eller t. o. m. bättre!

Nära Rönnöfors finns resterna av ett gammalt järnbruk - jag gav mig inte in bland ruinerna där utan fastnade för ett höstmotiv alldeles där i närheten.

Lite längre fram, mellan Rönnöfors och Olden passerade jag en vägbro med fin utsikt - Vidjebackforsen ligger nån km uppströms. Fiskevatten? Det skulle inte förvåna mig och en och annan storöring lurar i det mörka vattnet här!

Vid utfarten av den långsträckta byn Olden ser man Oldklumpen avteckna sig - dess höjd är 879 m och på dess sydvästsida är växtbetingelserna så goda att ett flertal sällsynta mossor och lavar visst ska finnas där.

Vägen tog sedan slut i Frankrike, jag hade alltså då nått vägs ände - tur att jag hade kaffe i en termos med mig i bilen, att gå in ock fika nånstans efter vägen hade inte varit möjligt. Under juli med högsäsong för turisterna hade man kanske kunnat det, men inte nu i slutet av september. 

 Jag valde en annan väg hem än den jag kommit, norr om Landösjön och Näldsjön - och i byn Landön måste jag ju bara stanna och föreviga detta "limousine-garage"! Eller fanns det en garageport i bortre ändan också - för en vanlig bil till? Jag kollade aldrig, men en rolig konstruktion tycker jag ändå!

Ha det bra -

Hösthälsningar

/B  

Postat 2018-09-20 16:18 | Läst 1551 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Inlandsbanan och Hurtigrutten - en spännande fotoresa!

Jag har länge haft Inlandsbanan och Hurtigrutten på min "bucket list", och tidigt i våras hittade jag RESAN som skulle passa mej perfekt - på nätet...en paketresa sammanställd och administrerad av Inlandsbanan AB här i Östersund.

Resan började här på Västra Station i Östersund, egentligen två nätter innan jag anslöt till gruppen - att bo på hotell i sin egen hemstad föreföll lite väl lyxigt, dessutom har jag sett våra egna sevärdheter här på hemmaplan flera gånger förut, så jag tackade nej till sightseeingen och de två hotellnätterna här - mot prisreduktion förstås.

Bild 1 Karta över resrutt

Första etappen i Inlandsbanans rälsbuss började på fredagsmorronen 17/8 kl. 07:37 med målet att vara i Jokkmokk till kvällen...

Bild 2 Rälsbussen, lite gammal och sliten...men det är väl många av resenärerna också, inte minst jag själv!

Trots att jag är norrlänning son har rest mycket i vårt avlånga land, så insåg jag nu i än högre grad - det finns väldigt mycket skog! Resan upp till Jokkmokk blev ganska seg, trots att vi stannade för pauser efter vägen, och lunch i Vilhelmina. Matstället låg nära spåren, Bergmans Fisk & Vilt. Renskav - det var längesen jag åt! 

Bild 3 Somliga kan ju sova när man reser - men inte jag!

Tjappsåive ligger i närheten av Moskosel vad jag förstår... 396 m högt över havet, 1116 km från Stockholm! Det var snarare hållplats än järnvägsstation, och inga nypåstigna den dan!

Bild 4 Paus i Arvidsjaur - de båda rälsbussarna nord- resp. södergående möts här. Sedan man har sträckt på benen här gäller det att kliva på rätt rälsbuss...annars blir det en kort resa tillbaka till Östersund!

Bild 5 På perrongen hörs en riffad bluesgitarr...från stationshuset i Arvidsjaur. Beatleslåten "Come together" lirar han, riktigt svängigt med förstärkaren på hög volym...häftigt! Vilket mottagande! Innan vi anlände med rälsbussen, spelade han nog för älgen i förgrunden!

Hotell i Jokkmokk på kvällen, ett par TILL öl i hotellbaren på kvällen och hyfsat tidigt i säng. Många bilder togs med 5DMk3 och EF 24-105, kompakten G1x men också med min iPhone 6s - .dng råfiler med Lightroom-appen i smartphonen blir ju riktigt bra tekniskt sett!

Bild 6 Dispnentvillan i Malmberget - en utflykt nästa dag från Gällivare med tanken att flanera lite genom Kåkstan i Malmberget. Ovan ses den gamla förfallna villan, som tyvärr knappast är flyttbar till säkrare mark. Men vilken utmaning...att demontera resterna som finns kvar där och bygga upp disponentvillan "nut & bolt"-renoverad på en strandtomt nånstans! 

Bild 7 Nu är det klippt. Den övergivna frisersalongen visar på en dyster stämning numera i Malmberget - allt ska flyttas in till Gällivare, det finns fortfarande kvar gamla människor i stan som bott hela sitt liv här, men som nu tvingas flytta. Jag hörde att några pensionärer t.o.m med bara en månads varsel beordrats att flytta - till ny och dyrare lägenhet.  

Bild 8 Paus - för att inta ett Chiquita mellanmål...bilden är ett montage jag gjorde för ett par år sedan!

Inlandsbanan slutar här i Gällivare, sedan fortsatte vi nästa dag med SJ via Kiruna, Björkliden, och Abisko Turiststation över riksgränsen ända till Narvik. Så kom vi till atlanthamnen då - sista delen av resan från Abisko fram till Narvik var nog den bästa biten av tågresan med avseende på fotomotiv och spännande landskap.

Bild 9 Fin segelskuta vid kaj i Harstad.

En minibuss med plats för oss 8 personer i gruppen inklusive vår reseledare, mötte oss på järnvägsstationen i Narvik, för att köra oss de 13 milen till Harstad. Hurtigruttens fartyg M/S Midnatsol går inte in i Narvik, utan embarkering sker i denna lilla mysiga stad en och en halv timmes bilresa bort. 

Avgång med kryssningsfartyget efter att vi har kunnat äta frukost i lugn och ro ombord, i väntan på att våra hytter städas och görs klara efter disembarkerade gäster.

Anchors away! Nu är vi äntligen på väg, mot Lofoten!

Bild 10 Ju närmare Lofoten vi kommer desto mera imponeras jag av det vilda landskapet. Tur att jag hade gott om minneskortkapacitet!

Även om det inte var så mycket sol under resan, så var det heller inte regnigt. Lite oro i molnskyarna, lite vind och risk för regn gjorde att jag till slut bestämde mig för att inte åka med på den hafsörssafari som rederiet ordnade - 2 timmar i en mindre båt, typ fiskebåt, i det närmaste fullbokad och till det facila priset av 1390:- NOK per person. Jag kände också att jag inte hade packat ner tillräckligt med varma kläder för att vara ute i mindre båt på det sättet i det rådande klimatet!

Bild 11 Trollfjorden - "Storklas och Lillklas", det superlyxiga kryssningsfartyget "The World", en flytande bostadrättsförening eller en "Gated Community" till sjöss, har just varit inne och vänt i fjorden. Att äga en "barre" ombord på den kostar säkert en vacker slant! Vi fick förstås vänta på vår tur att åka in i återvändsgränden där.

Bild 12 Ett annat fartyg i Hurtigruttens flotta mötte oss sedan vi hade varit inne i Trollfjorden. Den här bilden togs med 5DMk3 och EF 24-105, jag hade inte telezoomen EF 100-400 till hands just då, och nere i min hytt gjorde den ju inte mycket nytta....

Bild 13 Första strandhugg på Lofoten var Svolvaer...Ett par timmar i land fick vi för att se oss omkring och bl a besöka Hurtigruttenmuseet. Fortfarande grått väder men fint ljus att fota i - sol och blå himmel är ju mycket svårare att bemästra fotomässigt tycker jag.

Bild 14 Resenärer av många nationaliteter hade några dagar att vara lat &  lyxig på...Trots att någon här på Fs skrev i en forumtråd att "M/S Midnatsol är antagligen det tråkigaste fartyget i Hurtigruttens flotta", jag tyckte däremot att fartyget var riktigt bra! Bekväma välutrustade hytter, bra mat, gott om plats att bara chilla...Hur ska då de andra fartygen vara - klart bättre enligt den foruminläggarens  mening?

Bild 15 En riktig "badjävel"...en viking som tar sig ett bad ute på däck i poolen, trots vinden och gråvädret!

Bild 16 Jag bad an annan resenär att ta en bild på mej med iPhonen...han var nog inte så van vid att fota med en telefon, utan han tryckte av flera gånger och råkade ta en selfie på sig själv (se bilden ovan), innan jag fick ändra fotoriktningen i telefonen så att han kunde se mig på displayen och ta min bild...

Bild 17 Frukostmatsalens överdådiga utbud...det var definitivt lite nyttigare/stadigare frukost än jag lagar till för mig själv hemma!

Bild 18 På väg med Inlandsbanan upp genom Lappland så korsade vi Polcirkeln första gången...och fick var och en ett diplom (certifikat) som bevisar detta...Samma sak på väg söderut längs kusten med Hurtigrutten, så passerade vi Polcirkeln än en gång - dock utan certifikat denna gång. Däremot så kunde man bli "nollad" med en hutt 4 cl fiskleverolja serverad av 1:e styrman ombord, för att inte glömma tilldragelsen!

Bild 19 Kompisar och reskamrater som har en fotosession - gulligt med lite "young love" , eller hur? (Panoramabild av två G1x raw-exponeringar, hopsydda i PS)

Bild 20 Sykkelheis - en spektakulär anordning för att ta sig uppför en brant backe på cykel! I Trondheim verkar det vara drag under galoscherna numera.... och "Nidaros" var ju sista anhalten på vår paketresa med både Inlandsbanan och Hurtigrutten.

Bild 21 Göran - en medresenär i vår grupp, väldigt trevlig Stockholmskille och entusiastisk fågelfotograf, som heller inte nappade på havsörnsafarin  - främst pga vädret. Vi hade några timmar att spendera i Trondheim, här på caféet vid Nidarosdomen.

Bild 22 Hemma igen med Norrtåg från Trondheim/Storlien via Åre och Krokom, efter en riktigt spännande resa med många fototillfällen.

Slutsats om att bära med sig min 5DMk3, EF 24-105 och telezoomen EF 100-400: På gränsen av vad jag vill släpa på under en resa! (och jag saknade faktiskt inte vidvinkeln EF 16-35 alls...)

Nu har jag ca 700 bilder att gallra och sortera - och förhoppningsvis kommer det att resultera i ett bildspel med ljudspår så småningom. Det här var ju bara ett begränsat urval av bilder...

So long - tills nästa resa!!

Börje 

 

Postat 2018-09-02 09:49 | Läst 2352 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera