Canalogg

Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Värd att bjuda på?

En gammal Leica-glugg som utannonseras i München...

Dålig skärpa på 1,4 till 4,0 bländare enl Bengans recension här på Fs (år 2004), men ev. köpvärd pga samlarvärde....fortfarande år 2020??

Någon som vet eller är intresserad...? Jag tror jag avstår f.n. !

mvh

/B

PS. Jag såg just att säljaren hade svarat en spekulant att han förväntade sig ett pris runt 2000 €. Rimligt??

Postat 2020-02-06 16:31 | Läst 600 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Bildkollektion eller Blogg på Fs?

Här kommer jag med några bilder, en bildserie jag tog för några år sedan som jag nu har plockat fram och jobbat lite med. Bilderna är förstås tagna vid samma tillfälle, med min 5D MkIII och EF 16-35. Så nu är frågan - ska jag använda dom i en blogg här på Fs, eller lägga in bilderna som en Kollektion?

Naturligtvis kan man ju göra båda, men om man måste välja ETT forum? En blogg kanske når en viss krets av medlemmar här på bloggsidan, men å andra sidan är nog "bäst före datumet" mycket kort här - tror jag. Det är väl få som går tillbaka och läser bloggar som är mer än en vecka gamla. Å andra sidan, en Kollektion läggs ju in på annat ställe i Fs, och ses kanska av andra än bloggarna - och kommenteras på annat sätt, kommentarer till en kollektion gäller ju hela serien och inte enstaka bilder! Bör man ställa högre krav på en kollektion, dvs att bilderna hör ihop, har en gemensam tråd eller tema? Är "livslängden" på Fs för en kollektion längre än en blogg?  Jag är själv benägen att tro det...!!

Jag vill gärna hör er mening!

Nu till dessa bilder - 

På Frösön, Bergsgatan finns det en liten verkstad - det har nog varit en butik där tidigare, eftersom det finns ett skyltfönster! Numera repareras och byggs det fioler där (violiner rättare sagt - det är nog skillnad på det, för hantverkarna) och vid det tillfället var det ett "öppet hus" av någon särskild anledning. Kul - jag rev åt mig kameran och for dit...spännande! 

Här är information från företagaren Astrid Pullars egen hemsida, som citeras nedan:

"Som fiolspelande tonåring behövde jag nytt tagel i min stråke och gjorde mitt första besök i en fiolverkstad. Det var som att stiga in i en annan värld av dofter, trästycken, verktyg och instrument. Fanns det sådana yrken!?

Tio år senare hittade jag en utbildning i detta yrke och fick möjligheten att bli elev i den första kullen fiolbyggare på Hantverkets Folkhögskola i Leksand. Där gick jag i fyra år och hade Carlo Bergman från Helsingfors som huvudlärare. Carlo hade fått sin utbildning i Cremona under mästare som Guiseppe Ornati och Pietro och Gaetano Squarabotto. Jag erhöll gesällbrev vid utbildningens slut, våren 1986.

Efter skoltiden flyttade jag till Jämtland, och här driver jag sedan 1987, Östersunds Fiolverkstad.

1994 erhöll jag Kungl. Ma:jts Mästarbrev inom Violinbyggaryrket. Jag är medlem i branschförbundet Sveriges Violinbyggarmästare"

Bild 1  Astrid Pullar- Violinbyggarmästare

Jag hade turen att vara ensam besökare just då, och ljuset från skyltfönstret var mjukt och utan skarpt solsken - med tänd skrivbordslampa så blev det ju ändå ett svårhandterligt blandljus om man vill visa bilder i färg, så svartvit konvertering fick det självklart bli.

Bild 2 När jag var där den "öppet-hus-dagen", så visade hon mej runt, och jag gissar att det kanske är en lärling som ses utöva hantverket på plats... 

Bild 3 Lärlingen *)

*) På den här bilden, som i likhet med de andra bilderna, fotades med 16 mm brännvidd så har hans bakhuvud fått en konstig form...är det en distortion m a p perspektiv och den korta brännvidden?  Ska man beskära bilden så det inte syns, eller kan man perspektiv-/distortionskorrigera denna avvikelse??

Här ses en närbild på hantverket - själv kan jag t.o.m. här framför datorn känna den underbart härliga doften av färskt trä när jag betraktar bilden!

Bild 4 Ett tidsödande och viktigt jobb - materialkvalitet är säkert A och O

Bild 5 Det vore i och för sig roligt att få prova lite själv - säkerligen ett mycket tålamodskrävande hantverk, men det är kanske inte min starkaste sida - 

Bild 6 En färdig baksida (eller heter det kanske ryggtavla?) 

Bild 6 Astrid visar en violin som är en god bit på väg - ett beställningsjobb

Violinbyggnad är förvisso en vetenskap med flerhundraåriga anor  -  jag fick också veta att den lack som används till sist har också stor betydelse för klangen, här ses några olika varianter av beståndsdelar som har påverkan.

Bild 7 Ingredienser - olika sorters kåda

Skickligt hantverk har jag alltid beundrat, tyvärr så riskerar de att försvinna med tiden. Men tack och lov finns det ännu eldsjälar, även bland yngre generationer som är angelägna att ta till sig de äldres kunskap och föra den vidare!

På återseende -

/B

Postat 2020-02-04 08:56 | Läst 575 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera