Meningen med färg

I Burano säges att staden målats i klara färger för att fiskarna skulle kunna se staden på avstånd även när vädret till havs var dåligt. En fin tanke, men oklart om det verkligen hjälper en dimmig dag. Frågan är om färgerna i Mariefred har målats i olika färger för att arbetarna på det gamla bränneriet i Mariefred skulle hitta hem efter arbetet.

Gustav III  förbjöd 1775 hembränning för att i stället starta ett antal kronobrännerier, varav det största låg i Mariefred. Här fanns 280 anställda och det förbrukades 7,5 ton säd per dag. De 29 pannorna i bränneriet försörjdes med vatten från Mälaren genom en 200 meter lång vattenledning. Det producerades därmed närmare en miljon liter 40-45-procentigt sädesbrännvin. Därmed var kronobränneriet i Mariefred det i särklass största i landet. I huvudsak skeppades brännvinet till Stockholm för försäljning.

Inlagt 2020-07-23 14:21 | Läst 1375 ggr. | Permalink
Hej Stefan.
Smukke fotos og informativ tekst - især "Frågan är om färgerna i Mariefred har målats i olika färger för att arbetarna på det gamla bränneriet i Mariefred skulle hitta hem efter arbetet. :-) :-)
gillas mycket.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Turbo56 2020-07-24 08:24
Tack Erik, ja det där med färgsättningen och bränneriet var en koppling som slog mig, fast det är antagligen långt från sanningen, men en kul tanke i alla fall.
Ha en fin dag
Stefan
Fina utsnitt här!
Svar från Turbo56 2020-07-24 08:24
Tack Ragnar, detaljerna kändes viktigare än helheten, så det fick bli detaljer.
Ha en fin dag
Stefan
Intressant info och fina bilder från Mariefred. Stan har blivit kulörtare på senare år. Flaggula huset med signalröd dörr, nr 6a, sticker i mina ögon men lugnar väl ned sig med åren.

Jag har också funderat på färgerna i Burano. Burano ligger i samma kommun som Venedig. I Venedig är det järnhård styrning på färgsättningen. Även hård koll på materialen. Plastfärg fanns bara på nån enstaka byggnad då jag var där för några år sen.

Buranos färgsättning är hej vild. Så starka färger funkar inte med kalkfärg, pigmenten skulle tvättas ur. Burano är i alla fall nuförtiden målat med plastfärg. Så det där med fiskarna tror jag inte på. Har kommunen Burano som ventil för dom som inte står ut med att inte få bestämma själva?
Svar från Turbo56 2020-07-24 08:22
Tack Måns, färgsättningen på Burano är inte riktigt så fri som man kan tro, de som bor på ön och vill måla sitt hus, måste skicka en förfrågan till myndigheterna, som svarar genom att ange de färger som är tillåtna för det specifika huset.
Det är en fantastisk plats som jag älskar att fotografera, det gör naturligtvis även alla andra.
Färgsättningen i Mariefred, är nog mest för oss som besöker staden, det skall vara fint och värt att fotografera, misstänker jag.
Måns H 2020-07-24 11:19
Tack för info om Burano! Jag har verkligen undrat över kontrasten mellan det vi brukar kalla Venedig och Burano. Det var ett tag sen jag var där, Torcello gjorde då ett djupt intryck och hade en helt föredömlig offentlig toalett --- omsorgsfull arkitektur och verkligen välskött.

Mariefred --- min bedömning är att det flyttat in folk som vill och har ekonomiska medel att rusta upp. Ibland blir det lite "snyggare" än det någonsin varit.