Den avsakraliserade kyrkan.

Hur står det till med religionen?

Sekulär humanism är sannolikt det begrepp som närmast beskriver den typiska svenska livsåskådningen.

Många tror att en majoritet av svenska folket är kristna. Det stämmer inte, de undersökningar som är gjorda visar entydigt att så inte är fallet. Sverige är ett av världens mest sekulära länder där mindre än 20 procent tror på någon eller några gudar. En överväldigande majoritet av de svenska medborgarna är således ickereligiösa.

Det är i alla fall en vacker byggnad i nyantik stil med tydlig inspiration av Pantheon i Rom

Inlagt 2014-12-02 07:37 | Läst 1398 ggr. | Permalink
Huruvida folk är kristna eller inte beror väl på om man räknar medlemmar i trossamfund, eller just om folk anser sig vara troende i någon bemärkelse. I det senare fallet blir det ju inte så många i dagens Sverige. Däremot så, även om antalet minskat en hel del, är ju ändå 6,4 miljoner med i Svenska kyrkan fortfarande. Att folk går ur har nog inte så mycket med religiösa åskådningar att göra, som rent krassa ekonomiska överväganden att göra. Man sparar ju lite pengar på att slippa betala skatt till kyrkan, men det är klart att är man troende på allvar så går man troligen (!) inte ur.

Skeppsholmskyrkan valde nog däremot inte själv om den skulle vara med eller inte. :)
Svar från Turbo56 2014-12-02 12:47
Tack Martin, jag vill förtydliga att jag absolut inte lade in några värderingar I texten, det var allmänna funderingar om vart vi är på väg.
Att en kyrka avsakraliseras är inte helt nytt, men det är det viktigt att vi tar hand om kulturarvet.
Bilden tog jag naturligtvis för att det är en väldigt vacker byggnad.