Idag den 20e februari, Mäster Mikaels gata

Mäster Mikael har gett namn åt ett kvarter och åt den del av Fjällgatan som blev kvar på kyrksidan sedan Renstiernas gata sprängts fram genom berget. Det namnet fick också en tid trappan (nu Sista Styverns Trappor) från Fjällgatan upp till Stigbergsgatan - stället för det forna avrättningsområdet - Mikaels arbetsplats.

Mäster Mikael hette Reisuer till efternamn och var från början borgare i Norrköping där hans levebröd var hantering med »häktor, belter, kädier och ringar«. Han åtog sig skarprättartjänsten i Stockholm utan att dessförinnan ha blivit dömd för något brott. Vanligt var annars att någon dödsdömd antog erbjudande om benådning mot att i stället utföra det vanhedrande bödelsyrket.

Mäster Mikael tillträdde sin tjänst den 3 februari 1635 och hans tjänstetid varade nästan på dagen i 15 år. Han tjänade under den tiden, tillsammans med sin familj, ihop så pass mycket att han kunde skaffa sig ett hus i närheten av det nuvarande området för Renstiernas Gata.

Den sista januari 1650 blev en olycksdag för Mikael. Han hade tidigare dömts för att ha hyst en från staden förvisad »häktmakare och landstrykare« Paul Andersson i sitt hus. Men Andersson kom än en gång tillbaka och togs emot av Mikael. De drack brännvin och råkade i gräl. Mikael hämtar ett svärd. Under handgemänget har Paul Andersson spetsat sig själv på klingan, påstår Mikael. Men rätten tror honom inte och den 20 mars faller hans huvud för en ny mästermans bila.


Inlagt 2017-02-20 07:33 | Läst 782 ggr. | Permalink
Av det fina ljuset att döma, verkar det ha regnat just.
Svar från Turbo56 2017-02-20 08:23
Tack Stefan, det faller lätt regn i Stockhilm, vilket passar bra för den här typen av bilder.
Grattis till din fina sv-v bild!
Svar från Turbo56 2017-02-20 12:45
Tack Lars, det är en fin tid på dygnet och med våta gator blir det ännu bättre.
Grattis till din fina sv-v bild! Vill du berätta lite hur du gjorde den?
Svar från Turbo56 2017-02-20 17:53
Jag arbetar bara med ren Photoshop CC, där jag gör en enkel s/v konvertering medan jag arbetar med färgerna ungefär som på den gamla analoga tiden, det fungerar bra för mig.
M7_21 2017-02-20 18:59
Tack för dina svar!
Tack för denna text som jag blev så glad över.
Så tragiskt det kan bli och sanningen kunde vara att han spetsades.
Du är ute och smyger på natten vilket ger spännande bilder.
Tar du film eller du får till det så här bra digitalt för det är inte
som vara i mörkrummet.
Jag är så nöjd att jag började kika på mina bilder som legat orörda så många år.
Dess historia har mycket att ge.
Har du hittat texten på Wikipedia eller du visste dess historia ....
God natt
Gun-Inger
Svar från Turbo56 2017-02-21 04:31
Tack Gun-Inger, visst kunde det vara så att han faktiskt spetsades på svärdet, vem vet.
Jag har gått över till digitalt, det fungerar bra för mig eftersom jag arbetar fram bilderna för hand med Photoshop CC i stället för att använda program med förvalda effekter. Det finns ytterligare en viktig effekt med att arbeta digitalt och det är att man minskar de skadliga effekterna på miljön från användning av fotokemikalier vilka klassas som miljöfarligt avfall.
Historierna finner jag på olika ställen och jag mixa samman informationen så att det passar till bilderna, motiven brukar jag bestämma på morgonen innan jag ger mig ut på fotopromenad.
Oerhört fint nyanserad gråskala över det här vackra utsnittet av gatan och en spännande historia kring Mäster Mikael själv som var intressant att få ta del av!
Det ligger en rad garage på höger sida och ett av dem var omgjort till en liten replokal som vi lånade för en herrans massa år sedan. Den här platsen har jag varit på många gånger i annan uppsåt än att fota!! ;-)
Svar från Turbo56 2017-02-21 17:12
Tack Anne-Sophie, visst är det vackra kvarter, det var ju kul att du har repat i kvarteret och du har säkert fotograferat gatan några gånger.
Jag gillar verkligen de gamla kvarteren på Södermalm.