Kreuzberg en stadsdel i färg

Jämfört med den asketiska miljön längs Stalin Alle ter sig Oranienstrasse som rörigt, slitet och nerklottrat, fast området har själ. Vi åt lunch på en av många restauranger i området som i princip bara består av ett rum, just denna gång blev det en mexikansk restaurang. Maten var god, stämningen avslappnad och servicen utmärkt. Kreuzberg är fortfarande ett av de områden som man måste besöka i Berlin.

 

 

 

 

Inlagt 2014-04-18 13:32 | Läst 2270 ggr. | Permalink
Spenderade mycket tid här när jag var i Berlin. Härligt område! Gillar klotterportarna!
Svar från Turbo56 2014-04-18 14:05
Tack Matti, under framför allt 1970- och 80-talen var vi ofta i Kreuzberg, här hände alltid mycket, tempot var högt och medelåldern låg. Idag får jag en känsla av att det till viss del är samma människor som bor i Kreuzberg, bara äldre, fast den bohemiska stämningen är kvar.
Stadsdelen som fortfarande är en av de fattigaste i Berlin har en stark utländsk influens, nästan en tredjedel av befolkningen har utländskt ursprung vilket märks i stadsbilden.
Där fick jag ett fint tips av dig eftersom vi åker ner nästa torsdag till Berlin. Ha det gott!
Svar från Turbo56 2014-04-18 14:14
Tack Dan, staden är full av smultronställen med helt olika karaktär, en god idé är att besöka ett område i taget.
En härlig bildserie från ganska ruffa miljöer, gillas!!
Svar från Turbo56 2014-04-18 16:16
Tack Anne-Sophie, Kreuzberg är färgstarkt, mustigt och kryddigt i en härlig blandning. Här finns inga finkrogar men karaktär.
Fotografiskt lyckat, Stefan, men området är sliten och fördärvat och boendemiljön förfärligt!
Svar från Turbo56 2014-04-18 16:20
Tack Wolfgang, vad än man tycker om området så återkommer jag ständigt, stadsdelen lockar med sin udda karaktär. Framför allt om man promenerar längs Karl Max Alle och viker ner mot Kreutzberg så blir skillnaden total. Jag skulle definitivt inte välja att bo i området.
Wolfgang 2014-04-18 23:33
Stefan, jag respekterar Din syn på Kreuzberg, men som turist och fotograf har man sin egen agenda.
Jag växte upp i Berlin, när det mesta vara sönderbombat och alla även vi barn fann glädje i uppbyggnaden av staden och när t ex den egna skolan blev renoverad och nymålad. Ingen av oss barn skulle ha kommit på idén att förstöra eller klottra. Det fanns inte på kartan.
Vi bodde i Wedding, där de flesta var fattiga under 50-talet. Det fanns litet pengar till renovering, men skitigt var det inte på samma sätt som Kreuzberg är nu, och de som klottrar visar ju noll respekt för andras egendom. Jag kan inte se någon kreativitet, eller något konstnärligt. Det är synd om de fattiga människor och barn som måste bo där , för de har inte något annat val.
Svar från Turbo56 2014-04-19 07:56
Hej, du har naturligtvis helt rätt som turist och fotograf söker man efter det som är speciellt.
Visst är det märkligt att byggnaden där "Institutionen för blinda" är inrymd inte har något klotter över huvud taget, skall man tolka det som respekt, för det kan väl inte vara en slump?
Wolfgang 2014-04-19 11:52
Ja, det är ett ljus i mörker! Kanske är det respekt eller tas klottret bort efterhand.
Intressant att se trots att jag tycker att det mesta av klottret är förfärligt.
Hälsningar Lena
Svar från Turbo56 2014-04-18 17:40
Tack Lena, jag håller helt med dig, klotter är fult.
Just i denna miljö med kamera i hand är det fängslande. Man kan se området som en subkulturell smältdegel, kanske inte nyskapande men samlande. Det är få platser i världen där unga konstnärer eller musiker har samma möjligheter att etablera sig och samverka med andra som har samma intressen.
Bra bilder! Jag gillar både restaurangmiljön och graffiti-bilderna. Det som egentligen är fult och som jag i princip ogillar blir bra på bild och jag fotar det gärna själv. Jag såg att du kommenterat mitt graffiti-inlägg från Aten!
Glad Påsk!
Bjarne
Svar från Turbo56 2014-04-18 17:54
Tack Bjarne, även jag är kluven, i princip tycker jag inte alls om klotter, men just i denna liberala oas är det accepterat. Berlin kommer troligen att hålla stången som både kulturskapande och en bra miljö för de unga nytänkande som etablerar sig i Berlin, Kreuzberg är fullsmockat med unga, kreativa och fräscha företag.
Troligen kommer de alternativ scenerna att dö ut i takt med hyreshöjningar och starkare ekonomi.
Det vilar väl mycken missriktad kreativitet även i denna graffiti som upplevs som klotter. Det är väl i dessa stadsmiljöer som kreativiteten frodas. Men personligen kan jag vara utan den, bidrar bara till förfulning. Fina bilder, Stefan.
Må gott
/Hans-Åke
Svar från Turbo56 2014-04-19 06:42
Man reagerar när man går längs Oranienstrasse där nästan alla fasader täcks av graffitti och det helt plötsligt dyker upp en klassisk tegelstensfasad helt utan klotter. Över porten finns texten ”Die städtische Blindenanstalt”. (Institutionen för Blinda)
En bred port flankeras av två mindre dörrar, alla stängda, ingen en går in, ingen ut.
Byggnaden har tydliga influenser av Schinkel, Berlins berömda arkitekt som ville förena funktionalitet och skönhet. Institutionen för blinda på Oranienstrasse är ett viktigt och sällsynt exempel på ytterligare utveckling av Schinkel-skolan. Byggnaden som uppfördes under åren 1863 – 1864 har skyddats och renoverats. Innanför entrén kan man fortfarande köpa hantverksprodukter som är gjorda av de som arbetar på institutionen.