Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Fästing

Kom hem från Gotland med en fästing. Enligt folktron ska man vrida ut fästingar, motsols, som att skruva ut en skruv. Enligt 1177 ska man dra rakt ut. Jag använder fästingsnaran och gör som det står på förpackningen, vrider.

Inte för att det står så. Inte heller för att folktron kan ha rätt. Utan därför att jag gjort en egen studie.

För några år sen bodde vi på en extremt fästingtät plats. Där var fästingar i gång tolv (12) månader om året. Jag fick på mig enstaka, katterna hundratals.  Ska man vrida ut dom eller dra rakt ut? Jag lade upp en studie. Målet var att ta ut 100 fästingar. Hälften genom att dra rakt ut, hälften genom att vrida.

Efter 20 borttagna fästingar avbröt jag försöket av djuretiska skäl. Att vrida fungerade bra. Att dra rakt ut medförde att fästingen gick sönder. Delar satt kvar och såret blev inflammerat.

Sen kom fästingsnaran Trix som verkligen fungerar.   Bruksanvisningen visar varför man ska vrida, inte dra rakt ut.

Jag börjar med att ta bort fästingen med fästingsnaran och gör sen rent med Salubrin OCH klorhexidin. Salubrinförpackningen är kul! Men att göra rent hjälper inte eftersom fästingen borrat ner sig.

Man trycker fram en ögla som är lagom stor för den aktuella fästingen, lägger den runt fästingens hals och lättar på knappen tills fästingen sitter fast. Då kan man vrida ett varv och fästingen lossnar.

1177 rekommenderade ändå att dra rakt ut. Jag ringde den ansvariga. Hon använde själv en pincett som var särskilt smal framtill, hur hon nu lyckats lokalisera en sån, och med den drog hon rakt ut.  Att fästingsnaran funkar bättre trodde hon inte på.

1177 har inte ändrat inställning. Så här står det än i dag: "Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra långsamt rakt ut."

(Jag håller koll på egna bettet. Ibland behövs inte antibiotika men ibland behövs rätt sort. Mot TBE hjälper inte antibiotika. Förr fanns TBE inte i de trakter jag oftast rör mig,  men nu är det hög tid att vaccinera sig. Jag vill egentligen inte, men TBE är värre. )

Inlagt 2021-07-14 19:24 | Läst 1400 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tack för ett mycket informativt inlägg. Klarat mig i år än sån länge. I så fall blir det besök på apoteket. Hälsar NL
Svar från Måns H 2021-07-14 23:05
Tack själv! Man får se upp. Jag hittade en till idag. Urrrrk!

Apoteket? Jag har fästingsnara hemma, både på Gotland och i stan, och om antibiotika behövs så behövs ju recept.
TBE bör man ju ta, ska nästa år ta min femte spruta. Man försöka plocka dem ganska tidigt, det har gått bra med pincett och dra tal ut tycker jag. Själv får jag inte så många, någon enstaka per år medan frugan kan få en 2-3 st på endast en svamptur
Svar från Måns H 2021-07-14 23:18
Tack för puffen! Jag har dragit mig för TBE-vaccinet. Hur många sorters vaccin kan kroppen hantera? Och förr fanns TBE knappt alls i de trakter jag rör mig. Men nu är TBE här och TBE är verkligen illa. En död och flera svårt skadade i bekantskapskretsen. Nu ska det bli av.

Somliga verkar dra på sig fästingar mer än andra! Jag har inte så där jätteofta men har fått fästing på mig i Stockholms innerstad!
pdahlen 2021-07-15 10:05
Jag har överlevt iaf 😊. Det började med att jag skulle ta TBE vaccinet för något år sedan men då hade de ändrat till 5 år och inte 3 mellan sprutorna, då frågor hon när jag tog stelkramp senast och det var ju långt bort, den skulle man ju ta om det var 15 år mellan gångerna, så det blev en stelkrampsspruta. Därefter förra och detta året så blev det spruta mot säsongsinfluensa, två sprutor mot lunginflammation, två sprutor för bältros och nu två sprutor mot covid. Tror inte du behöver vara rädd för TBE vaccineringen, jag är helt prickig av stick :)
Svar från Måns H 2021-07-15 10:22
Åter tack för puffen! Har beställt tid i kväll hos Vaccinab här i Norrköping. 379:- för TBE-spruta. Dom delar lokal med Ryggakuten som räddar mig då ryggen krånglar och fotvårdaren som sköter om fötterna. Det finns även samtalsstöd i lokalerna. Fullservice!
Fästingarna är lömska, jag vrider alltid ut dem med en fästingplockaren av gamla modellen. Den är som en pincett med gripklor som trycks ut med en fjäder. Fungerar hela tiden och hela fästingen kommer ut.
Dessvärre hjälper inget om oturen är framme. Fick en fästing på ryggen för några år sedan. Den hade tydligen bitit sig fast men släppt taget utan att ja märkt något. Fanns i alla fall ingen där, men likväl hade jag fått borrelia. Men eftersom det var på ryggen såg jag inte ringen som blivit. Fem månader sdnare bad jag min husläkare kolla vad det var som kliade.
Hon drog djupt efter andan och sa, det är borela. Då var märket flera dm stort och borela övergått i neuvroborelia. En dunderkur, nej två av penicillin hjälpte upp det hela. Så, jag gillar definitivt inte fästingar.
Svar från Måns H 2021-07-14 23:02
Jag använde gamla modellen till studien jag skrev om. För mig funkar fästingsnaran bättre, särskilt där man inte kommer åt ordentligt.

Lömsk smitta, ja! Känner igen det du råkade ut för. Fick ett bett, ringde 1177 efter några dar. 1177 tyckte jag skulle avvakta. Sen spred sig ymptomen i hit och dit i kroppen. Hustrun sa ifrån, du måste ha antibiotika. Jag fick recept på akuten i Visby men det hjälpte inte, fick mer på VC, men har fortfarande efter flera år sviter av borrelian eller vad det nu var, det finns fler sorter.

Hoppas det klarnat upp sig för din del!
Fäästingsnara alla gånger. Och dra ut rakt. Jag plockar ett par tre stycken varje kväll på mig och resten av familjen. Informativa bilder för övrigt. Sånt bildspråk gillas!
Svar från Måns H 2021-07-14 22:55
Intressant att du får det att fungera med att dra ut. Jag har inte det handlaget!

Ett par tre stycken varje kväll låter ruskigt för mig som har fästingnoja.

Hittade en till på mig nyss och överväger starkt att ringa vårdcentralen om rodnaden inte lägger sig.
Intressant och värdefullt, tack!
- hawk
Svar från Måns H 2021-07-14 22:49
Tack själv för kommentaren!
Fästingen ja... Den är ormen i mitt sommarparadis på Åland. Plockar loss ett antal varje kväll. De senaste tio åren har jag haft Borrelia två gånger. Tack vare observans och därmed tidig upptäckt har det räckt med enveckorskurer med Kåvepenin.
Vacinering mot TBE är ju ett måste under sådana omständigheter. Jag tror att jag har tagit det vaccinet åtta gånger - inga biverkningar.

Varför skall det finnas fästingar??
Tja - man får läsa sin Darwin. Allt som kan utvecklas, och alltså har sin nisch, kommer förr eller senare att utvecklas.
Svar från Måns H 2021-07-14 23:38
Hej Peter! Kul att höra av dig. Jag trodde du klarade dig utan uppkoppling på Åland!

Mindre kul med Borrelia, men bra att du kunnat kurera dig. Själv är jag sen många år bärare av nån sorts resistens som gör att Kåvepenin inte funkar, men doxycyklin funkar, bara jag får det.

Håller på att lära mig mitt Zeiss Ikon Jena DDR Flektogon 20mm f2,8. Gillar objektivet! Det har en del egenheter, men kan ta bra bilder. Just nu provar jag ut motljuskydd. Det hjälpte en hel del, men ibland vinjetterar det en liten aning i hörnen. Har tagit hem en slipmaskin från Gotland hit till lägenheten för att ta bort lite, lite metall.
syntax 2021-07-15 13:13
Jo, på Hasselvik får jag klara mig utan uppkoppling - mycket vilsamt! Jag är i staden ett par dagar för att stämma av diverse göromål. Åker tillbaka till Åland tidigt i morgon.
Kul att det funkar med din Zeiss Flektogon 2,8/20mm. Det är än i dag ett mycket bra supervidvinkel - när man betänker att det kom 1976, så är det rent formidabelt.
På den tiden blandade många in politik i teknikfrågor. Detta fantastiska objektiv från VEB Carl Zeiss JENA i DDR var därför med sina uppseendeväckande prestanda en riktig nagel i ögat för de tongivande japanska objektivtillverkarna.
Delar din uppfattning om att vrida. Vi använder en plockare som ser ut som en kofot.
Fästningen kläms fast och man vrider motsols.
De få fästingar vi har på Öland är en befrielse men när vi bodde i Småland, fy f*n…
Aldrig vi fått några rester genom att vrida, däremot innan vi började med det, satt rester kvar…
Vaccin?, nja… undrar hur mycket kroppen ska klara. Tror mer på vitlök, så gjorde de förr.
Tack för trevlig artikel.
Svar från Måns H 2021-07-15 10:09
Intressanta kommentarer här! Jag var tvärsäker på att fästingsnara och vrida var det enda som verkligen fungerar, men det finns dom som klarar andra metoder.

Stora skillnader från plats till plats. Där vi bodde på Vänersnäs var det väldigt mycket fästingar. Jag tror katterna lade sig i rådjurslegor och tinade upp fästingarna med sin kroppsvärme och sen kom in med dom, även mitt i vintern! Usch. Gotland har sen gammalt en hel del fästingar. Fåglar och får är värddjur. Numera har det även kommit rådjur till ön genom illegal utplantering.

Jag trodde Öland var fästingtätt, men din rapport ställer Öland i bättre dager än Småland.
Olle B 2021-07-15 12:37
Blekinge, bodde där i fyrtio år, har på senare tiden fått ökad population av fästingar, speciellt på öarna och många funderar på att vaccin, om det nu hjälper, finns delade uppgifter på det.
Bodde i Småland i sju år, grymt mycket fästingar, åtminstone kring sjön Mien, där vi bodde. Vi hade alltid flera påmind fefter promenad, speciellt ner vid sjöns vegetation.
Nu bor vi på Södra Öland, sex år nu, så under hela den perioden, kan jag räkna på ena handens fingrar, antalet fästingar på våra två hundar, katter är nästan noll och på mig själv, två stycken. Min fru har haft någon, men långt ifrån i Småland och Blekinge.
Hur det är på norra Öland vet jag inte, men otäcka är dom.
Ditt inlägg skapade en hel del kommentarer och tankar, bra jobbat!
Svar från Måns H 2021-07-15 18:14
Hej igen! Jag fick nyss första dosen TBE-vaccin. Med föreskrivna uppföljningsdoser ska väl skyddet fungera nästa sommar och kanske lite i höst. Fast enligt TV4 kan i synnerhet äldre drabbas ändå. Det finns olika kartor över spridningsområdet. Gotland finns med sen 2015 på en del kartor, Katrineholm dit jag åker då och då också och Östergötland är på gång.

Den här kartan visar en lite mer Stockholmsfixerad bild:

https://tbe.se/riskomraden/
Fästingsnaran är toppenbra! Den kommer till användning flera gånger på sommaren hos oss. Och vaccin mot TBE har vi allihopa, men man kan ju få borrelia av fästingbett också..... som det inte finns något vaccin för.
/Eva
Svar från Måns H 2021-07-15 11:27
Tack Eva! Jag ska vaccinera mig mot TBE, första sprutan i kväll. Om det funnits vaccin mot borrelia hade jag sagt ja direkt.

Man verkar inte bli immun av genomgången borreliainfektion. Det är nåt lurt där. Det kanske finns många sorter eller att bakterien muterar hela tiden. Immunförsvaret som är jätte-jättekomplicerat klarar mycket men inte allt.
Intressant och märkligt det där med fästingar. Hade en i knävecket 1988, var på Fårö och kustfiske SM men fick förmodligen den nere vid Bogeviken på grillkväll. Sen har jag varit förskonad tills för ett par år sen då det satt en liten skit på vaden, tog bort den med nypan och sen var det bra även om det kliade länge. Har ju vistats mycket i markerna men jag är kanske inte så "god" i smaken ;)
Får se om Gotland i augusti blir med eller utan fästing.
HaD/Gunte..
Svar från Måns H 2021-07-19 13:28
Bra att inte vara god i smaken. Jag får inte så där jättemånga fästingar men borreliaangrepp flera gånger, varav ett med bestående problem. Märkena efter dom två jag tog bort efter senaste Gotlandsbesöket har lugnat ner sig, hoppas det inte blir nåt.