Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Fästing II

I går bloggade jag om fästingar och rätt sätt att ta bort dom.  Det kom många intressanta kommentarer med olika uppfattningar!

https://www.fotosidan.se/blogs/manshagberg/fasting.htm

Idag hittade jag ett nytt litet kryp inborrat i kroppen. Tog bort det med fästingsnaran och fotograferade.

Här är fästingsnarans verksamma del. Man trycker fram en lagom stor ögla, lägger den  runt fästingens hals och släpper upp knappen. Sen vrider jag ut fästingen. Arkivfoto från i går. Iphone SE 2020.

Fästingsnaran med fästing. Den här är 4 mm lång. Pentax Macro 50mm f 4 på APS-kamera Pentax K3II.

Fästingar har funnits i åtminstone 90 miljoner år. Några har hittats inbakade i bärnsten. Fästingburna sjukdomar har säkert funnits länge. Men de har inte observerats systematiskt, i alla fall inte borrelia, och i alla fall inte i Sverige.

Jag hade inte sett nån fästing innan jag kom till Gotland för  50 år sen.

I Sörmland fick min svärmor syn på nåt konstigt på en av sina småflickor kanske 1949 och pinnade iväg till en granne för att fråga vad det var. En fästing sa grannen, visste du inte det? Svärmor var från Västmanland. Där fanns inte krypen. Att ta bort var inte lätt. Det florerade tips om att kväva dom  med smör, men de fungerade inte. Jag tror att folk tog bort dom med naglarna. Som jag skrev i går så tycker jag att fästingsnaran Trix fungerar utmärkt och att jag vrider ur fästingen.

På 1970-talet visste ingen vanlig doktor att borrelia ens fanns. Några år senare hade Scientific American en genomgång om borrelia, på engelska Lyme Disease. Då hade läget klarnat. Sjukvården hade skaffat sig viss erfarenhet. Man bedömde då att en antibiotikakur på ett tidigt stadium botar sjukan. Men om man haft den länge, flera skov, var det besvärligare.

Nu kan man kolla engelska Wikipedia. Det finns ett otal fästingarter och ett flertal sjukdomar som dom bär på. Borrelia och virusorsakade TBE är vanligast hos oss, men listan på andra sjukdomar är obehagligt lång. Man jobbar med metoder att frysa ihjäl krypen på plats för att minska smittriskerna.

Var står fästingarna i djurens hierarki?

Dom lever på ryggradsdjur och på oss. Vi tror att vi är skapelsens krona, men det är fästingen som är skapelsens krona.

Inlagt 2021-07-15 12:57 | Läst 687 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jo, fästingar kan vara en riktig plåga. Har säkert tagit bort några tusen fästingar på en ganska långhårig Border Collie tillika skogskatt under de 15 år vi bodde vid Roslagskusten på 80-90-talet. Testade ett antal fästingborttagare innan en gammal pincett blev favoriten. Konstigt nog har jag själv aldrig haft mer än ett par fästingar på mig trots ett liv i bland buskar och högt gräs.

/Stephan
Svar från Måns H 2021-07-15 18:36
Några tusen låter ännu värre än de åtskilliga hundra jag tagit bort från våra katter!

Det verkar om om fästingarna väljer sina offer, somliga klarar sig utan påhälsningar eller väldigt få. Det är bara att gratulera!
När jag var liten så var det enbart grannes hund som fick fästingar. Det var nog för en 25 år sedan jag började titta efter fästingar när man varit ute i skogen. Den var stor den fästingen, tycker de man ser är bara 1-2mm om man räknar bort benen
Svar från Måns H 2021-07-15 19:00
Det finns ju olika storlekar, dom går igenom tre stadier. Dom minsta är ju så små så man knappt ser dom.
pdahlen 2021-07-15 19:04
Jo det är då vi plockar dem :). Försöker ju hitta samtliga samma dag, gärna innan de hinner bita sig fast.
ztenlund 2021-07-16 20:45
Icke att förglömma att de blir större när de suger blod, så sitter de länge så jäser de upp.
Dom vuxna fästingarna är ju inte så svåra att se även om dom inte hunnit bita sig fast o sugit sig stora. Fullmatade kan dom ju bli väl en cm. Svårare att se är ju nymferna, dom är ofta ner mot någon tiondels millimeter men kan ändå bita sig fast, suga blod och infektera. Själv har jag haft borrelia- infekterade fästingbett ett par gånger under de senaste typ 5 åren. Jag märkte aldrig fästingarna o betten, dom satt på platser man inte har daglig koll på, knävecket tex. Däremot såg jag så småningom dom klassiska röda ringarna, sannolikt efter ett par tre veckor. Båda gångerna en pencillinkur som funkade alldeles utmärkt. Obehandlad borrelia kan bli besvärlig.
Bra text och utmärkta bilder, hälsningar/ Björn
Svar från Måns H 2021-07-15 19:05
Fullmatade kan dom bli som krusbär. Jag har aldrig haft röda ringar, bara rött. En doktor vägrade tro att det var borrelia men gav mig rätt medicin i alla fall. I mitt fall doxycyklin (vibramycin hette det förr). Men för några år sen blev jag underbehandlad och fick känningar som inte är borta än.

Tack Björn!
Jag har en fästningspincett och i anvisningen står att man ska dra rakt upp, inte vrida. Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2021-07-15 21:46
Hej Wolfgang! Förra bloggen handlade mest om olika verktyg och att vrida eller dra rakt ut, intressant diskussion också, se länk i denna bloggen.
Vaccinering mot TBE är viktigt!
/B
Svar från Måns H 2021-07-16 11:17
Fick första dosen i går. Sen blir det fler enligt plan.

(Förr fanns knappt TBE i "mina" trakter. Nu är läget värre.)