CITYSCAPES: BLOGGEN

Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Covid-19 som gatudekoration

Gatudekorationerna såg ut som Covid-19. Är jag ensam om att tycka så, eller har fler fått viruset på hjärnan? 

Hospitalsgatan, Norrköping, 2021-06-04. I bakgrunden Kongl Telegrafverkets byggnad från förra sekelskiftet. Bilden tagen med shiftobjektiv. Jag shiftade för mycket, så vertikalperspektivet blev åt fel håll, men tyckte sen att det blev lite kul så här.

Postat 2021-06-05 08:51 | Läst 412 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

MC vid tatuerarshoppen

Jag bor i asfaltdjungeln med Myrorna, en tatueringsverkstad, en nagelskulptris och en redovisningskonsult i husets gatuplan. Inne under gården ligger garaget där Varg-Far Bergström hade begagnade bilar som Varg-Olle Nygren hjälpte till att tvätta. Fastigheten hyser ett hotell där hur många speedwaylegendarer som helst övernattat och ibland tagit ut svängarna, typ tagit fönstervägen i stället för att dutta med trappor och hissar.

Iallafall stod det här åkdonet parkerat flera timmar framför porten. Kund hos Myrorna? Kund hos nagelskulptrisen? Kund hos tatueraren? Kund hos redovisningskonsulten? Man ska inte vara fördomsfull.

MC Honda VT 600 PC21 1996 års modell.  33 hästkrafter enligt Transportstyrelsens uppgifter. Ägaren kanske har skaffat sig fler, jag har en del fördomar. Häftig sak i alla fall, något av ett rullande konstverk. 

Postat 2021-06-04 10:00 | Läst 485 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Spårbara pengar?

Går det att spåra kontanter? Vad tror ni? Eftersom de används allt mindre i vardagen men är svårumbärliga för den i storstadsdjungeln (eller för den delen småstadsdjungeln) som inte vill kunna spåras vore det kanske intressant.

Sedlarna har ju nummer, varje exemplar är unikt. Om varje sedel och varje mottagare registreras varje gång den passerar en bank, bankomat eller växlingskontor skulle pengaflödet kunna observeras i detalj. En sedel som påträffas vid ett polisingripande skulle kunna spåras bakåt. Vem som tog ut den från vilken bankomat och när detta skedde.Tillämpat i stor skala skulle ex vis polisen kunna följa pengarna ungefär som man nu spårar vissa substanser i avloppsvattnet.

Eller är det redan så? Jag har noll koll. Skulle vara intressant att höra vad ni känner till.

Jag ville ju illustrera med bild, men mina sedlar var så skrynkliga att det var enklare att skanna. Skanna funkade, men Photoshop CS6 vägrade ta emot bild av sedlar! Affinity Photo gjorde det, men jag klarade inte att  lägga in mörkare bakgrund. "Flood fill" var inställt på vitt och jag hittade inte hur man ändrade det. För att vara en god medborgare körde jag dock "Posterize"  så att avbildningen inte är exakt. 

Postat 2021-06-03 10:22 | Läst 900 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Analog fotografi och analog telefoni

Analoga fotograferandet åkte ju ut med buller och bång för 10-15 år sen , men somliga höll ut och nu ökar intresset!

Min första kamera. Sextio år och nyservad . 100% manuell, 100% driftsäker även vid strömavbrott.

Analoga telefonin vart ju omodern ungefär samtidigt. Somliga, som jag, höll ut! Det är mobilskugga vid huset på landet, men telefonen uppkopplad med koppartrådar fungerade alltid. Stationen hade fyra dygns batteribackup. Telefonen gick på den strömmen. Att ringa 112 vid strömavbrott funkade. Nu har Telia kopplat bort kopparnätet. Jag trodde dom skulle sälja metallen österut och få ihop till böterna i USA för mutaffärerna i Uzbekistan, men icke. Dom bara lämnade allt. Abonnenterna får städa efter Telia.

Telia har satt in en router. Den fungerar så där. Det är mickligt att ringa. Regn och blöta träd försämrar kontakten. Det är ständiga strömavbrott på Gotland. Då går det inte att ringa varken vanliga samtal eller 112.

Här i stan tycker jag att det känns bra att ha en telefon som alltid fungerar till hands! Men nu har Telia höjt avgiften. Den kostar 4 gånger så mycket som deras billigaste variant Hallon.  Telia ska krama ur det sista ur sina kopparnätsbonnenter och sen lägga ner nätet.

Sverige är världens modernaste land på gott och ont. Ibland ont tycker jag. Här har jag kvirrat för egen del, men Sverige borde ha en telefoni som fungerar överallt och  klarar några dagars strömavbrott.

Telefonen som min fru föredrar. Petmoj! Bra ljudkvalitet.

Postat 2021-06-02 09:35 | Läst 599 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det operfekta kan ge liv

Norrköping Gamla Torget 30 maj 2021. Pentax K-1 med SMC Pentax FA 1:2 35mm AL. ISO 200, 1:250 sek,  f 5,6.

Källarnedgången är lite förskjuten åt höger - eller är det fönstret ovanför som är lite förskjutet åt vänster? Jag gillar såna här avvikelser från det perfekta, de ger lite liv åt arkitekturen.

Blindfönstret till vänster är ett riktigt, öppningsbart fönster med svartfolierat glas. Likaså fönstret mitt fram. Blindfönstret till  höger är ett alternativt faktum. Det är inget fönster, bara en målning på väggen.

Postat 2021-06-01 11:07 | Läst 434 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5