Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Dagens lärdom...

...ta hellre ett liggunderlag än ett stativ om du tänkt fota fåglar.

Det hör inte till vanligheterna att jag fotar fåglar. När det står fåglar på schemat brukar det oftast innebära att maken skådar fågel och jag ligger och fotar gullvivor och blåsippor. Men sedan vi hittade stjärtmesarna för någon vecka sedan har jag längtat tillbaka till dem, jag blev helt betagen. Jag har en "viss" förmåga att få tunnelseende och helt gå upp i diverse olika projekt, så jag har liksom inte fått någon ro sedan dess. Men idag sken solen samtidigt som jag inte hade särskilt inbokat på jobbet så jag tog helt sonika semester. Ena sonen hade inga föreläsningar så jag behövde inte fundera på hundarna utan gav mig ut på Järvafältet med kamera och - just det - stativ. Kanske inte jättesmart att släpa runt på ett stativ en hel dag, men när vi hittade stjärtmesarna hade man smetat något fett på ett träd så fåglarna satt ganska länge på trädstammen och åt, dessutom var det mycket träd runt och ganska mörkt där, så jag fick för mig att ett stativ kunde vara bra att ha. Men idag var ju naturligtvis fettet uppätet och inte en enda stjärtmes syntes till. Däremot passade en ekorre på att ha kalas. Så jag låg ganska länge på marken och fotade ekorren. På mossa. Och frost. Ja frosten tinade ju, så - ett liggunderlag hade ju varit trevligt. 

Stjärtmesarna hittade jag i alla fall vid fågelmatningarna vid både Säby gård och 30-meterskärret. Flest bilder blev det på ekorren och blåmesar, men jag såg bl.a. talgoxe, hackspett, nötskrika, nötväcka, grönsiska, någon sorts tita och säkert något mer som jag glömt.

Ser ut som om talgoxen fått en fästing vid ögat. Har väldigt stor lust att trolla bort den i Photoshop... (Gjorde det faktiskt först också, men ångrade mig...)

Grönsiskorna höll helst till på marken, även här hade ju ett liggunderlag varit betydligt bättre att ha än det där stativet...

Har inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om den här bilden på stjärtmesen, den ser så härligt fluffig ut. Men så är den ju inte riktigt skarp, och så har jag lust att gå på den i Photoshop och ta bort grenen framför fågeln.

Inlagt 2020-02-13 22:23 | Läst 1502 ggr. | Permalink
Talgoxen kan ha drabbats av fågelkoppor. Du får googla på det. Den kan nog leva ett tag men tyvärr så dör den nog med tiden. Ofta ett lätt byte för rovfåglar. Jag kan inte riktigt hur kopporna påverkar fågeln. Fina bilder på stjärtmesen, blåmesen och ekorren.
Sten
Svar från Susan Hanserkers 2020-02-14 17:07
Tack! Verkar stämma med fågelkoppor. Intressant att det främst drabbar kråkfåglar och talgoxar, man undrar ju om det är samma sort som drabbar dem? Och vad orsaken är till att just de drabbas. Tänker att kråkfåglar och talgoxar väl inte är så nära släkt, men något gemensamt måste de väl ha som gör att de drabbas.
Fina bilder och jag kan förstå att du är betagen i stjärtmesarna, de är så söta och så har de ett sådant sött läte också. Jo ett liggunderlägg är ett av de bästa fototillbehören, har ett med i bilen och tar med det i närområdet. Har dock alltid en liten bit av en presenning i fotoväska, så att man kan lägga sig ner utan att bli skiten, fukt kan gå igenom efter ett tag men det torkar ju
Svar från Susan Hanserkers 2020-02-14 17:12
Ja, jag har blivit helt besatt av stjärtmesarna.
Jag får nog lägga ett liggunderlag i bilen jag också. Smutsen bryr jag mig inte om, är lerig mest hela tiden (i alla fall på fritiden). Men det blev rätt kallt att ligga i blöt mossa efter ett tag.
Mycket härliga bilder! Stjärtmesarna är för underbara. En gren i vägen ger en bra ursäkt att bege sig ut igen. Snyggt fångat!

MvH
Johnny
Svar från Susan Hanserkers 2020-02-14 17:14
Du har en bra poäng där! Ena matningsstället ligger max 5 minuter från jobbet, så man borde hinna dit fota dem på lunchen. 😀
Åå va fina bilder , och stjärtmesen är ju så vacker . Härliga bilder på ekorren 😊