Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

En högst ovetenskaplig studie om insekternas favoritblommor

I den delen av trädgården där vi oftast är, nära huset, har vi valt växter som enligt alla listor ska attrahera insekter. Både för att njuta av dem som de är, att fota och som ett mycket litet bidrag till den biologiska mångfalden. Förhoppningsvis får vi också något extra äpple på köpet. Kryddväxter, bolltistel, krokus, pärlhyacint, kärleksört, kaprifol, vitlysing, vide och mycket annat. Jag har till och med sparat ett bestånd brännässlor, fast i ett lite mer undanskymt hörn av trädgården. (Just det där med att odla brännässlor är väl ett inte helt genomtänkt beslut. Man kanske skulle nöja sig med att det trotts allt finns en hel del brännässlor utanför tomten.) Humlor har vi gott om hela säsongen, flera olika sorter. Av de växter som blommar just nu tycks de föredra kryddväxter och tistlar - lavendel, bolltistel, martorn, stenkyndel. Just nu har vi massor med påfågelöga i trädgården, de sitter nästan enbart på vitlysingen. Likaså den silverstreckade pärlemorfjärilen. Medan vitvingarna (rapsfjäril, rovfjäril och/eller kålfjäril, vilka det nu är vi har, jag har inte lyckats lära mig skillnaden på dem) föredrar lavendel. Övriga blommor tycks inte falla någon i smaken. Temynta, flox och kransveronika lockar inte en enda fjäril. Inte ens fackelblomster, som i skärgården gärna lockar till sig fjärilar och andra insekter, har några besökare hos oss. 

Lite fjärilar och andra insekter fotade i vår trädgård igår:

Bi på lavendel 

Någon sorts stekel på en mynta

Mindre Tåtelsmygare på lavendel

Silverstreckad pärlemorfjäril på vitlysing

Påfågelöga, även den på vitlysing

Purpurljusmott

Fler än vi som älskar doften av tobaksplantan

 

Inlagt 2021-07-23 18:48 | Läst 333 ggr. | Permalink
Lavendel har vi i en fem meter lång rad på Skogsö och i den sitter 100-tals humlor främst och någon handfull fjärilar från morgon till kväll - men bara om solen skiner starkr som denna sommar - annars är det helt tomt. Varför är den skillnaden så stor undrar jag ibland.
Härliga bilder på massa spännande och intressanta insekter.

Hälsningar Jörgen