Susan Hanserkers foto

Om mina försök att fota framförallt hundar och natur, men också att försöka utveckla min kreativitet, teknik och mina bilder.

Efter i tidsplanen

Eller, det kräver ju att man någonstans har en planering som man kan ligga efter…

Två veckor kvar till jul och jag har knappt börjat fundera på årets julfoto. Förra året la jag kanske ned lite väl mycket arbete och i år har jag knappt några idéer. Funderar på någon variant av ”De tre musketörerna” medan gamelman fortfarande finns med oss (blir ju inte riktigt samma sak med bara två musketörer) men jag får inte riktigt ihop konceptet.

Råkade klippa Spejja lite för kort så hon ser ut som en mus. (Tur att vi inte ska stå i rasmontern på Stora Stockholm Hundmässa i år.) Man kan ju fundera på varför i hela fridens namn man köper en ”klipp-ras” om man gillar att fota hundar, vill att de ser ras-typiska ut på bild och är kass på att hantera en sax.) Årets julfoto-tema får kanske bli ”Mössens julafton”, allt jag behöver göra är att runda av öronen lite och lägga till en svans i Photoshop.

Upptäckte att min hemsida har flest besökare från USA (inte för att det är så många, men ändå) så jag provar att skriva inläggen på engelska också. Om inte annat får jag ju träna på det.

 

Behind the schedule

Or maybe not, since I don´t have a schedule it´s not possible to be behind.

Two weeks until Christmas and I have no ideas for a Christmas-photo. Last year I put in a lot of work but this year I hardly have any ideas. Maybe “The tree musketeers” while the “old man” is still with us (it would be kind of weird with only two musketeers) but I can´t get the concept together.

I happened to cut Spejjas fur too short so now she looks like a mouse. (A good thing is that I haven´t planed for any exhibitions.) Sometimes I wonder why I chose a breed that needs grooming when I like to take photos, want the dog to look right in the photos and am crappy with the scissors. Maybe the theme for Christmas-photo this year will be “The mices Christmas Eve” (Swedish Christmas song). All I have to do is shorten her ears and give har a tail in Photoshop.

Spejja i sin nya frisyr - Spejja looking like a mouse

Förra årets jul-foto-projekt - Last years Christmas photos

Postat 2019-12-10 18:05 | Läst 871 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Alla gillar jordnötssmör, nja nästan alla

Såg ett trick: om man ger hundarna jordnötssmör kan man få slick-bilder. Så jag köpte en burk osaltat jordnötssmör och testade på några av hundarna (vars mattar/hussar tyckte att det var ok). Blev en del roliga miner.

I saw a trick: If you want to take photos of licking dogs you can give them peanutbutter.  So I bought a jar of unsalted peanutbutter and tried on some of the dogs. I think I got some funny faces. 

Vix gillade jordnötssmör, vilket inte känns självklart när man ser bilderna.
Vix liked the peanutbutter, which isn´t obvious when you se the photos.

Linna var däremot inte särskilt förtjust (vilket man också har svårt att tro).
Linna, on the other hand, wasn´t too fond of peanutbutter. (Which isn´t obvious either).

Vix och Mira med lite jordnötssmör på golvet.
Vix and Mira and some peanutbutter on the floor.

Lilla osäkra Hasse gillade också jordnötssmör, lite gott slickande fick honom dessutom att koppla av.
Timorous Hasse also liked peanutbutter, and some licking helped him relax.

Postat 2019-12-08 20:49 | Läst 663 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Favoritbilderna från julfotograferingen

Så har jag gått igenom alla bilder, sållat, fixat till och mailat iväg. Blev dryga 170... Roligt men mycket jobb. Här kommer några av mina favoritbilder. Kommer nog att bli några blogginlägg till om detta event. 

Postat 2019-12-04 17:23 | Läst 613 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Redigerar bilder från helgen och funderar på vad folk egentligen vill ha

Så har jag sållat ned antalet bilder från helgens fotografering till dryga 160 och påbörjat redigering. 40 är klara... Blir en hel del skräp att klona bort. Och så vill jag försöka få bort/mjuka upp kanten mellan bakgrund och golv. (Klickgolvet ligger löst ovanpå pappersbakgrunden.) Har inte riktigt klurat ut det bästa sättet att göra det på. Kanske lägger jag ned för mycket tid på det, bilderna är ju trotts allt inget jag tar betalt för. (Finns säkert massor med synpunkter på det men jag behöver inte den pressen på mig som det skulle innebära om jag måste leverera bra bilder för att någon betalar.) Och de flesta hundägare verkar tycka att alla bilder på just deras hund är fantastiska och jag är inte säker på att de ser skarven på samma sätt som jag. Kanske skulle man göra det enkelt för sig och sätta alla hundar på en pall och bara fota alla efter ett och samma koncept, kanske bara i halvbild så att skarven inte syns. (Då behöver man i och för sig inte släpa med sig ett klickgolv överhuvudtaget.) Fast det vore ju väldigt kreativitetsdödande. Och jag vill ju gärna ge varje hund personliga foton. Fast ägarna kanske inte tänker så? Kanske blir någon besviken för att någon annans hund fick ett, i deras tycke, bättre porträtt? Men en grå vinylbakgrund till nästa år kan nog ändå vara en vettig investering.

Myra och Uschi före redigering

Samma bild efter redigering

Myra och Uschi efter redigering

Postat 2019-12-02 18:20 | Läst 762 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Mitt årliga "fotomaraton"

Så är årets "fotomaraton" över. 21 hundar (och 2 barn) på VBKs årliga julbrunch. (Inte för att det blev mycket brunch för mig och dottern, inte för att vi inte fick påminnelser om att äta, men vi var alldeles för inne i vad vi höll på med och då är det ingen av oss som "agerar broms".)

Det, som vanligt, en väldig blandning av hundar i alla färger. Hundar som sitter som statyer, utan att röra en min, hundar som bjuder på massor med beteenden och miner, och så någon osäker hund som behövde gott om tid. Ibland flera hundar tillsammans. Fjolårets yrväder hade inte på något vis lugnat ner sig i år. I år hade hon dessutom lyckats skada sin svansspets. Och med en konstant viftande labrador-svans fanns inte en möjlighet att få bandaget att sitta kvar, så det blev en hel del blodspår på både bakgrund och golv. Då kändes det ju riktigt praktiskt med vinylbakgrund och klickgolv som ligger still och går lätt att torka av. Funderar dock på om jag skulle ta och investera i en grå vinylbakgrund till nästa år. Borde ju vara enklare med tanke på alla olika hundar  - från kritvita till kolsvarta. Skulle helst vilja ha en på kärna som är max 2,40 bred (så den får plats i mitt lilla foto/hund-rum). Eller kan man, någorlunda enkelt, såga av en bredare? Ev tips mottages tacksamt.

Så nu sitter jag här med 550 bilder (de tekniskt riktigt dåliga oräknade) som helst ska ner till 100. Vilket jag inte lyckades med förra året och sannolikt inte kommer lyckas med i år heller. Och tyvärr - när men helst skulle vilja sitta kvar vid datorn - en ny arbetsvecka.

Riggat för hund-foto på brukshundklubben. (Jag vet att det är onödigt mycket blixtar, men jag tycker att det är lättare så när det är flera hundar och de inte alltid är stilla eller har tålamodet om man behöver göra justeringar. Så det blir ofta en kompromiss. Hemma, när man har gott om tid och tålmodiga, fotovana hundar, kan jag ju "pilla" med ljussättning och skärpedjup på ett annat sätt.)

Postat 2019-12-02 07:03 | Läst 779 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 13 14 15 Nästa