En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Fuji X-transkameror och rawframkallning

Såg nyligen ett par stycken som nämnde de gärna hade köpt en Fuji men avstod för att bilderna de sett var plastiga och saknade skärpa samt ibland såg ut som de målats i akvarell.

Det där är effekter jag själv upplevde när jag just köpt min X-PRO1 för ett par år sedan. Upptäckte snart att det där hängde ihop med Adobe LR och camera raw. Flera andra raw-framkallare som Iphoto, Aperture och Capture One Pro gav betydligt bättre resultat.

Dat tog lång tid innan Adobe gjorde något åt saken. Det är först med LR 6.1 som man hittat och har rättat en bugg som nu ger ett klart bättre resultat. Fast man har fortfarande en bra bit kvar och det erkänner man också i sina release notes och kommer jobba tillsammans med Fuji för en bra lösning.

Själv skaffade jag efter tester av olika raw-program som ansågs bra, Iridient.

Här blir bilderna skarpa, detaljerna kommer fram och det är inga akvarelleffekter.

_ALM2162-Edit.jpg

_ALM2170-Edit.jpg

Den finns nu i version 3 fast endast för OSX. Så ni som har PC får hitta en annan lösning. Photo Ninja lär vara det bästa enligt många. Själv testade jag den för Mac men gillade inte interfacet.

Det fiffiga med Iridient är att den också fungerar som en plug-in till LR.

Så jag importerar bilderna som vanligt till LR.  Sedan kör jag "Edit in Iridient". LR skapar då en TIFF som skickas till Irdient. Fast Iridient letar reda på RAW-filen och öppnar den istället. Den finns ju i samma folder som TIFF filen.

Sedan kan man jobba med bilden i Iridient. Som rent raw-program är Iridient mycket mer avancerat än LR. 

När man är nöjd i Iridient så sparar man filen som en TIF som skriver över den TIFF som LR skapade. Sedan hamnar man med automatik tillbaka i LR och kan fortsätta jobba smed bilden.

Det är visserligen en omväg och tar lite längre tid att jobba på det här sättet med Fuji bilder än det tar för mina Canon filer som jag kan köra direkt i LR.

Fast jag tycker resultatet gör det värt att ta de 1-2 minuter extra som det tar.

Här några fler bilder jag tog ikväll som alla är körda via Iridient.

_ALM2181-Edit.jpg

Det går förresten bra att använda panorama funktionen i LR först och slå ihop några bilder. Eftersom resultatet blir en .DNG så kan sedan framkalla den i Iridient på samma sätt.

Här ett exempel.

_ALM2185-Pano-Edit.jpg

_ALM2193-Edit.jpg

_ALM2199-Edit.jpg

Så för den som vill fota med en Fuji men inte vill vänta på Adobe finns det som sagt bra lösningar redan idag.

Inlagt 2015-07-19 00:15 | Läst 1759 ggr. | Permalink