En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Hur mycket kamera behöver man egentligen?

En bra fråga man bör ställa sig ibland innan prylnisse får en att rusa till affären. Bilderna tagna under min sonsons dop för en vecka sedan.

Det ena kamerahuset kunde man och kan kanske fortfarande köpa köpa för 3500 kr på utförsäljning.

Det andra huset kostade 37 000 kr när jag köpte det för 6 månader sedan. Jag älskar att fota med den kameran så jag gråter inte över investeringen.

Det finns visserligen andra stora skillnader mellan dessa kameror som gör att den dyra kameran är mycket mer allround. Fast frågan kvarstår fortfarande. Hur mycket kamera behöver man för att kunna få bra resultat?

Inlagt 2016-02-26 01:30 | Läst 1798 ggr. | Permalink
Tycker själv att det är skönt med en kamera som klarar av de flesta lägen på ett bra sätt och då blir det gärna lite dyrt som med din nyaste modell. Fina bilder och troligen med den dyra kanske?
Den ständiga, och mycket känsliga frågan! ;)
Man behöver kanske inte köpa en terrängbil med fyrhjulsdrift,
för att man nå'n gång vart tionde år
kanske skulle kunna riskera att fastna i snön vid infarten till sommarstugan på vintern! :)
/B
"Behöver" är ett knepigt ord. Jag tror att det bästa svaret är att man behöver den kamera som man helst fotograferar med. Hur verktyget ligger i handen är nämligen helt avgörande för resultatet. Sedan skall man inte blanda ihop detta med snabbt övergående tekniska affektioner.
Det brukar jag själv fråga mig ibland och jag har här på FS laddat upp bilder från olika kameror och ställt frågan om de kunnat avgöra vilken bild som är tagen med respektive kamera - och ibland har man tagit fel. Inte så konstigt kanske i det format som visas på FS, men ändå.. Skillnaden i pris var 15X ca.

Faktum är att jag själv blivit "lurad" någon gång när jag tittat på mina bilder i måttlig förstoring.

Men det är väl som Bengan antyder: i bra ljus och motiv i närbild med mycket färger och lagom kontrast, så blir det mesta bra.

/T
Ja, det där är ju givetvis alltid nått som kan diskuteras. Vad behöver man? Jag har två bilar, en med 136 hk som gör 160 km/h. Och min andra har 320 hk och gör 280 km/h. behöver jag nån av dem? Båda tar mig torr mellan A till B. Och man får max åka 120 km/h i Sverige.
Nej, men den ena gör mig väldigt glad och lycklig när jag använder. Och då väljer jag att prioritera den ganska vansinniga kostnaden den för med sig. Just nu. Det är exakt samma med kameror egentligen, man kanske inte behöver nyaste 5D för att bilden skall bli bra, men du kanske mår bra av den och har råd.
En gång på Dagny-fikat var det en som hade grymt bra foton med sig, och dom var tagna med en gammal repig, sliten Canon 350D med kit-glugg. Så inte sitter det i utrustningen.

Man lever bra en gång, och vill du lägga 37 000 på ett kamerahus skall du göra det. (Själv väntar jag till den blir 1,5 år gammal och köper den begagnad.) Tror ordet "behöver" är en ren tolkningsfråga :-)
En bra kamera kan underlätta, men ofta är det annat som är viktigare. Med dina två bilder ovan tycker jag t.ex. att den andra bilden är mycket mycket bättre än den första, oavsett vilken kamera som använts (eftersom det sticker ut saker ur huvudet på sonen i den första bilden) ;)