En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Tänk på julklapparna.

Så har jag då fått se den nya familjemedlemmen live. 

För 2 år sedan hade jag inga barnbarn. Nu blir denna tjej nummer 3 i ordningen. Nej inte i ordningen som barnbarn menar jag.

Så det verkar som mina söner har gått från R&D till produktionsfasen eller vad man nu skall kalla det.. Två av dem vill säga. Den tredje verkar fortfarande söka rätt partner för att starta R&D projektet. Eller var det X1D som var hans projekt. Visst jobbade han med det. Eller blandar jag nu ihop det hela?

Nu var det egentligen inte detta det skulle handla. Utan om julklappar.

Var det att X1D var en bra julklapp jag tänkte skriva om. För det är det väl? Eller inte? Får nog ta en kopp starkt kaffe och fokusera.

Nu vet jag. Det skulle handla om fotoböcker och inte alls om Hasselblad. Det skulle handla om bilder.

Fast jag kommer pina er med några bilder på det nya lilla mästerverket som jag tagit. Det är de ju alla mina barnbarn. Mästerverk alltså. Inte mina bilderav dem.

Ni vet mina barn och andras ungar. Så här kommer den första.

Ebba 3 dagar.

Flera av er har nog som jag barn som nu är väletablerade och har bra jobb och tjänar bra med pengar. Vi gammelsvenskar har ju ofta det medan de där nykomlingarna inte har det. För de där nykomlingarna har ju inte riktigt här att göra?

Det är ju jättebra att våra barn har det bra. Förutom när man skall ge dem något i julklapp. De har ju redan det mesta. 

Visst kunde man erbjuda sig att vara barnvakt och köpa biljetter till någon konsert eller till teatern. Snoka igenom hela deras hem och skapa en databas över allt de har. Sedan kan man gå hem och analysera den och se vad de inte har men borde ha. På så sätt kunde man ju kanske komma fram till en bra julklapp. Fast det hela verkar omständigt eller hur? Eftersom jag är lat av naturen så har jag skippat den idén. 

Fotografen behöver nog få mer skönhetsretusch. För många skavanker att klona bort och för många rynkor. Orkar inte just nu.

Redan för ett par år sedan kom jag på att som varande släktens fotograf är det bästa jag kan ge dem fotoböcker med bilder av  dem själva och numera också på deras barn.

Visst är hon söt. Fast vilken farfar tycker inte det om sitt barnbarn. Speciellt om hon är den första lilla tjejen. En äkta infödd svensk dessutom. Född i landet som gud har gjort till något extra.

De tar själva mängder av bilder med mobiler som de lägger upp på Facebook eller som hamnar i mobilen och kanske i bästa fall datorn. Bilder som lever farligt med andra ord. På papper hamnar deras bilder nästan aldrig. Jag har hållit "föreläsningar" för dem alla om hur man skall backa upp sina bilder för att de skall överleva till nästa generation så de kan få se bilder på sin barndom. 

Vilken mamma älskar inte sitt barn. Så att bjuda in sig själv till att komma och fotografera underverket brukar alltid vara tacksamt och slutar inte sällan med både fika och lunch vilket alltid är trevligt när man är nybliven pensionär och har tid att prata bort.

Här leker min yngsta dotter som bestämt sig för att rädda världen (inte bara Sverige,  fast som sagt är hon inte riktigt svensk)  med Sigge mitt första barnbarn. Född i Tyskland och har en Östterikisk mor. Inte riktigt svensk. Det kan ju inte vara loika bra som att vara helsvensk eller hur.

Här är papper en säker metod. Så länge det inte brinner har en fotobok som är tryckt en lång livslängd. Min yngsta dotter den inte äkta svenskan alltså tittar ofta på gamla bilder. Fast i inte i våra datorer som vi har för många av och där  bilderna finns. De gamla diabilderna in-

scannade och de flesta negativen sedan hon föddes finns över 60 000  bilder. Nej hon gör som alla andra. Tittar i de gamla fotoalbumen med inklistrade bilder.

Lilla Ebba bör också när hon är gammal kunna titta på bilder när hon just var född. Fast risken är att alla bilder föräldrarna tagit är borta i någon datakrasch.

Så äntligen säger säkert många. Nu kommer han till poängen.

Japp det stämmer. Rörigt eller hur. Älskar att stöka till det för er.

 Fast tro det eller ej det finns en röd tråd.

Jag började redan för 6 månader sedan samla på mig bilderna jag behöver för att göra nästa fotobok. Till var och en. Till honom som ännu inte vet vem han skall starta sitt R&D projekt med blir det gamla skannade bilder från när han var liten. För de andra bilder från året som gick.

Har ni börjat på er?

Som nybliven pensionär får man ju skapa sina egna fotouppdrag. Inte bara fortsätta med badande hundar och resor utan tänka på vad som skall levereras i slutet på året.

Nu är jag nog bäst jag går ut med hunden innnan den här bloggen blir helt skruvad.

PS. Ursäkta detta är Kasper. Husse tror jag inte kan läsa och skriva. Fast han vet inte allt.

Husse sov så dåligt i natt att han var inte riktigt sig själv idag. Nu efter vi varit ute slocknade han med kläderna på i sängen. Efter ett par glas rödvin och en chabbata med fransk ost.  Ta honom inte riktigt på allvar. Han gläfser en del men är ganska ofarlig.

Hälsningar Kasper

Inlagt 2016-06-30 21:03 | Läst 1572 ggr. | Permalink
Hej Kasper,
berätta för din husse att jag scannat bilder från mina föräldrars gamla album och gjort fotoböcker till mina syskonbarn som bor i USA. De minns sin morfar men fick aldrig träffa mormor. Vi gjorde också en del spännande "vildmarksturer" då de var på besök i Sverige och fick t ex åka flotte på Klarälven med sin moster, paddla kanot och tälta samt åka häst och vagn genom Orsa vildmark. Det blev speciella fotoböcker med minnen från Sverige. Jag tycker det är viktiga uppdrag och håller med din husse. Ha lite tålamod med honom när han pysslar med sina bilder och bokprojekt och kom ihåg att de där små människorna är viktiga. Det lönar sej i längden om man är hund...
Hälsningar Lena
Hej Lena,
Du börjar ju bli lika galen som jag är. Pratar med hunden och skriver mail till honom. Måste varit sjögången på båten.
Den lille svarte ber mig hälsa.

Mats
Kul att du stökar omkring lite, kul läsning och bra idé med sådana julklappar.
Har varit inne på samma tanke och börjat skanna in dia, men inte kommit igenom alla lådor än.
Det tar ju sådan tid att skanna och trotsa att de förvaras i lådor så nog är de dammiga ändå.
Visserligen relativt nybliven pensionär, men det verkar som om det är då som tiden inte vill räcka till för allt man vill göra. Får ta mig i den där välkända kragen, bara se till att ha krage på sig också.
Hälsa Kasper att han är en klyftig och smart hund.