En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Längs Eriksbergskajen.

Idag blev det en promenad längs kajen i Eriksberg. Så Kasper fick nöja sig med att gå i koppel och uppföra sig ordentligt. Lite för stillsamt anser han.

Vi startar där Onsindiefararen Götheborg ligger för vinter vila.

Hon har fått både täcke och mössor. Vi Göteborgare höll på att bli av med den unika båten nyligen. Stiftelsen som äger henne var på obestånd. De företag som nu under ett par årtieonden finansierat det mesta var inte lika spendersamma längre.

Våra kära politiker bidrar inte alls.

De gör av med skattepengarna på vad de tycker bättre saker. Som biltvätten på Avenyen. Den kostade mer än vad det kostar att finansera den här båten och verksamheten under 1 år.

De byggde en biltvätt för 30 miljoner istället. Ni kan själva se ett klipp här.

Göteborgs nya biltvätt

Efter den så kallade incidenten har man nu satt kravallstaket runt konstverket. Undrar hur majoriteten i fullmäktige tänkte. Eller så är det där problemet ligger. Att förmås tänka menar jag.

Nu har i alla fall ett antal fastighetsbolag med fastigheter runt hamnen lovat finansiera verksamheten de kommande 5 åren. Tills dess de åren gått kanske vi också har lyckats få politiker som tänker i stadfullmäktige.

Frun skojar med Kasper och har lyckats hitta en fin solid fotoram. Kanske lite i tyngsta laget för att ha i vardagsrummet.

När jag kikar ut mot vattnet ser jag något som jag tror jag vet vad det är. Fast här så långt in i hamnen? Plötsligt innan jag fick upp kameran var det borta.

Jag ropar på frun och säger till henne att vänta.

Jo jag hade sett rätt. Det var en säl som guppade en bit  ut i älven. Troligen har den hittat fisk att jaga.

Vi fortsätter längs kajen. Längs de här kajerna blåser det alltid snålt på vintern.

Längs kajen finns små tillägsplatser för mindre båtar. Aldrig för jag sett någon båt lägga sig vid en sådan. Fast där sitter ofta människor på bänkarna på sommaren och njuter i solen.

På andra sidan älven tronar Masthuggskyrkan på sin bergknalle och nedanför i den vita byggnaden höll en gång i tiden Svenska amerikalinjen till. Där la båtarna Knngsholm och Gripsholm till fram till någon gång på 60-talet. Då gick det inte längre. Varför åka båt i 10-dagar när man kunde flyga på några timmar.

Nu är det dags att låta Kasper sträcka ut lite i ett grönområde. Så vi går in mellan husen och upp på ett berg bakom. Medan Kasper rusar runt som en galning och lyckas hitta en pöl att bada i passar jag på att ta lite fler bilder.

Uppåt älven mot öster stävar Älvsnabben fram och innaför ligger Stena linjens snabbfärja. Den har legat där i träda många år nu. Den tar för mycket bunker för att vara lönsam att köra till Danmark med.

På  andra sidan ligger vad jag tycker är Göteborgs mysigaste bostadsområde. Det är som ett fiskeläge mitt i staden. Har man riktigt gott om pengar och tur som en galning kan man kanske hitta ett hus att köpa där.

Nedåt älven mot väster börjar solen närma sig läggdags. 

Lite mer mot nordväst tittar den moderna hamnens stora containerkranar fram ovanför taken på bostadshusen i Eriksberg.

När Kasper fått rasat runt en kvart är det dags att ta sig ner till kajen igen. Det är inte särskilt varmt i vinden så vi börjar längta hem. Tillbaka mot bilen får det bli.

På en av pirerna är det tydligen bröllopsfoton som skall tas. Jag tycker väldigt synd om bruden med bara axlar och armar som skall försöka se ljuv och lycklig ut i den kalla vinden. Fotoassistenten som står till höger är mer klädd för dagens väder.

Nu har solen nästan krupit till kojs och gatubelysningen tänds.

Älvsnabben lägger ut från Eriksberg på sin eviga tur runt på älven i Göteborg. Dags att åka hem.

Det var allt för idag gott folk.

Ha en fortsatt trevlig kväll.

Inlagt 2016-11-26 19:22 | Läst 2203 ggr. | Permalink
Ett riktigt härligt bildsvep, om än lite kylslaget.
/J-O
Svar från Flash Gordon 2016-11-26 22:20
Tack för kommentaren Jan-OLof. Ja det var kyligt fast jag var ganska varmt klädd. Jag tyckte verkligen synd om den stackars bruden. De måste varit svinkallt. De höll på att fota minst under en kvart som jag såg dem.
Hon måste varit blåfrusen.
Fina bilder från Göteborg! Måste säga att jag saknar verkligen bilder från Göteborg.. Känns lite märkligt att denna stad så sällan skildras i form av bilder här på FS! Det är väldigt mycket Stockholm däremot, vilket jag själv som boende här bidrar med.. hmm.. Fram för mer bilder från 'Götet'! Själv har jag varit där alldeles för lite..
Hälsn!
Svar från Flash Gordon 2016-11-26 23:38
Tack för din kommentar Jan. Ja vi Göteborgare är kanske dåliga på att lägga upp bilder från vår hemstad.
Så jag får väl råda bot lite på det.
Jag la snabbt in ytterligare bilder i mitt Göteborgsalbum på fotosidan.Mycket hamnbilder men också annat.

http://www.fotosidan.se/gallery/viewpiclarge/374472/3477483.htm
Många bilder som väcker minnen till liv, jag har jobbat några gånger i Göteborg och sommartid är det en underbar stad, men på vintern när jag senast var där då var det ganska kylslaget. Det är alltid kul när du visar dina bilder från Göteborg.
Ha det gott/Stig
Svar från Flash Gordon 2016-11-26 23:40
Tack Stig. Göteborg är definitivt bäst på sommaren.
November är den sämsta månaden. Det brukar vara regnigt, aldrig riktigt ljust och det blåser samt är fuktigt. Det kvittar vad man sätter på sig. Fukten och kylan går igenom allt.
Hellre minus 20 i Kiruna än +1 i Göteborg.
Intressant bildsvep, Mats.
Har varit i Göteborg tlllfälligtvis, bl.a. när jag gick på Bibliotekshögskolan i Borås,
då bodde jag en period i 2 månader i Gbg
, det hette ... hm ...Berg ... någonting.
Utom att min bror - familj bor där med 4 av 5 söner i Partille, mm.
Min "bästa läkare" flyttade dit och hon tog mig ut på teater.

Jag tyckte bra om Göteborg, som upplevdes som en "brokig" stad ..
och minns en sträng polis som handgripligen tog ut en man som
inte betalat på spårvagnen på gatan och satte ett knä i hans rygg,
fast han inte alls konstrat, bara verkade litet sömnig utan att se full ut.
Då var jag chockad.
Det var ett tag sen förstås och när jag pratade om händelsen
fick jag av göteborgare till svar att "det låter ovanligt och konstigt".

Fina cafeer och lätt att ströva omkring var det.
Synd att man missade åka båt ut i Göteborgs skärgård.
..
De här bilderna påminner mig inte, har nog aldrig varit där,
ett del av staden som var kul att se nu.
Jättefina bilder.
Som alltid fina bilder och bra kåseri från dig. Men ärligt talat, vad är det för Fujiobjektiv du köpt som vinjetterar så i vissa bilder? ;)
Svar från Flash Gordon 2016-11-27 01:24
Det heter LR :-)
Vi har ju Stockholmsbriggen här uppe och jag gissar att det inte är helt smärtfritt där heller. Märkligt att det skall vara så svårt att stötta dessa med stor möda färdigställda kulturskatter.

Där uppe i sjöfartstornet kröp jag omkring med svår svindel i början av 50-talet. Sedan gick vi ner och tittade på SAGA innan hon tutade och lämnade kaj för Amerika.

/Stephan
Svar från Flash Gordon 2016-11-27 21:55
Det var tal om att gamla Kungsholm skulle ligga vid kaj i Göteborg som flyktingboende. Detta var under det senaste året.
Till sist tror jag det rann ut i sanden.