En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Finns opålitligt väder?

Vi har kanske alltid opålitligt väder sett över några dagar. Fast här handlar det om att man inte vet vad vädret är om 5 minuter.

Om det existerar så är det vad vi haft i Göteborg de senaste dagarna.  Med moln som dundrar fram i autobahn takt. Ofta är det blygrå moln som ett täcke över staden. Regnet har ibland hållit på nästan hela dagen och ibland kommit i skurar.

Vad gör man det regnar så mycket att inte ens Kasper vill gå ut? 

Tja man får försöka sysselsätta sig själv. Igår var det en sådan förmiddag. När jag gjort det som behövde göras i huset fick det bli lite kameratest.

Min fråga till mig själv var att testa hur kort skärpedjup ger egentligen en FX 80/2,8 OIS makro på cirka 1 meters håll eller kortare.

Fråga nummer 2 var hur bra är objektivets bokeh?

Dn första bilden är tagen på 2,8 på kort avstånd och med fönstret som bakgrund.

Den andra är tagen mot en nisch i vedspisen. Den är tagen på cirka 1 meters avstånd på bl. 3,6. Flaskan och oljelampan står cirka 10 cm framför nischens vitmålade baksida.

För min del får bokehn väl godkänt och skärpedjupet räcker gott för min del för halvporträtt och liknande. Inga problem att få släpp  i bilden.

Fråga nummer 3 var på hur lång tid kan jag handhålla kameran med hjälp av IBIS och OIS i samverkan.

Detta var en snabb test. Jag tog tio bilder och såg när jag fick fler bommar än än godkända med tanke på skakningsoskärpa.

Vid 1/4 sekund var de flesta godkända. Vid 1/3 sekund fick jag lika många bommar som godkända.

Helt OK för min del när vi här pratar om ett objektiv som motsvarar motsvarar 120 mm på FF.

Får väl klassa testen mer som sysselsättning än viktigt vetande.

Efter de där övningarna blev det äntligen ett uppehåll i ösregnet. Kasper hade mest sovit under tiden eftersom han tyckte det var urtrist. Jo han hade ju varit ute också i regnet på morgonen. Att gå ut i ösregn när han inte måste tycker inte han heller är kul.

Så på med stövlar och jacka med kapuschong. Nästa skur hängde i luften.

Någon längre runda kändes inte lämplig. De gånger Kasper och jag försökte de sista dagarna har vi minst i 50% fått en störtskur över oss och kommit hem dyblöta. Det fick bli lekplatsen utanför tomten och Kaspers favorit leksak. En Freesbee.

Det var en glad hund som äntligen fick springa av sig lite energi.

Kasper tycker jag skall springa och jaga honom för att få tag i Freesbeen fast det tycker inte jag. Jag har ju inte en chans att hänga med.

Det får bli att muta honom med hundgodis istället. Det går lika bra men är mycket mindre ansträngande:-)

Jag kastar och Kasper hämtar. Efter några varv runt mig så är det dags för en ny muta och jag kan kasta igen.

Alla dessa bilder är tagna på ISO mellan 1250 och 3200. Tiden är i den flesta fall 1/2000 del vilket krävs för att fota en hund i full fart där huvudet åker upp och ner som en jojo. Att pricka följande fokus exakt på en kolsvart hund i dåligt ljus är inte lätt för någon kamera.

Efter cirka 30 minuter måste även en svart liten galning med överskottsenergi vila. Några minuter senare börjar det ösregna igen och vi får rusa mot huset. 

Sedan blir det att torka en skitig hund. Något som får en att svära en gång till över vädret. 

Efteråt redigerar husse bilder och dricker kaffe medan regnet vräker ner på taket. Kasper kommer  med sitt lekrep och vill ha dragkamp. När jag inte nappar på inviten går han och tar en tupplur under mitt skrivbord och muttrar något om att husse är en tråkmåns.

Ha en fortsatt trevlig kväll önskar Kasper och Mats

Inlagt 2018-09-12 21:55 | Läst 1093 ggr. | Permalink