En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Hur var Fuji X10/X20 egentligen?

Bloggen den gamla kamerans förbannelse fick mig att titta tillbaka på X10 och X20. Har en hel del bilder tagna med dessa.

Den första riktigt avancerade kompakt som Fuji släppte var X10. Den var klart mer kamera än de flesta andra kompaktkameror på marknaden. Den hade också en större sensor på 2/3 tum. Sensorn i den var inte X-trans utan en  föregångare de kallade EXR. 

Kameran största svaghet var autofokusen och att processorn var för vek. En annan var att om man fotograferade i Raw, vilket jag alltid gör, så kunde inte den tidens program hantera den egensinniga sensorn på ett bra sätt. Det blev lätt artefakter.

Fast alla kameror har sina styrkor och svagheter. (Se på Canon och Nikons senaste spegellösa.)

Vi kan se på 2 av de bilder jag tog med den kameran.

Först en bild från en restaurang i Wien. Hög ISO på dotter samt pojkvän som bor i Wien. För att vara tagen med en kompaktkamera och för cirka 8 år sedan tycker jag kameran får godkänt.

En helt annan typ av bild. Den här tagen med ISO 500 och på ett motiv som är helt still. Resultatet bedömer jag som fullt godkänt. Detta var kamerans styrka. Att fota saker som var still när ljuset var hyfsat.

Sedan kom X-PRO1 som klart var dyrare och bättre på många sätt. Fast den delade problemet med för svag processor och slö autofokus. Samt problem med många raw-framkallare.

Det kom en uppgradering av X10 som givetvis hette X20. Den hade fått kraftigare processor och bättre AF samt X-Trans-sensor

X20 var rappare på det mesta. Eftersom den hade X-Trans var det något bättre resultat i raw-programmen. Fast det var fortfarande besvärligt. Det första program som var bra på att hantera X-trans var Iridient som jag använt för den här bilden.

Både X10 och X20 var och är bra kameror. Det var de första kompakter som inte fick mig att ångra att jag lämnat mina 5D kameror hemma. De var också skälet till att Fuji X-Trans även numera är mitt huvudsystem.

Även om jag också fuskar med Canon 5D ganska ofta.

Inlagt 2018-11-22 14:32 | Läst 1440 ggr. | Permalink