En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Ännu något att tänka på när jag fotar barn med blixt.

Det var ett bra tag sedan jag fotade barn. Min gamla Fuji X-H1 har IBIS och min nya X-T5 har ändå bättre IBIS och dessutom fungerande ögonfokus. Testade detta när det var barnkalas för ett 7-årigt barnbarn. Tog en hel del bilder på både vuxna och barn. Var lite slö och tog bara med mig en Godox 860 II som jag fick ha ovanpå kameran eftersom jag glömt min trigger. Hade jag haft triggern med mig kunde jag använt ljusstativet och riktat blixten mot motivet. Då skulle jag inte behövt lysa upp hela rummet.
Ställde kameran på TTL och 1/125 del eftersom jag tyckte det gav ett bra resultat och balans mellan blixt och inomhusbelysninngen. Blixtljuset slog jag oftast i taket.

När det gäller de vuxna fungerade inställningen utmärkt och ögonfokus underlättade mycket. Det går att jobba mycket snabbare. Så gott som varje bild blev skarp.

Bilderna på de vuxna var jag i huvudsak nöjd med. 

IBIS och fungerande ögonfokus är verkligen suveränt. Fast en sak hade jag glömt bort. Nämligen hur snabbt  barn rör sig och sällan sitter helt still. Så flera av bilderna på ungarna blev lätt  oskarpa. IBIS och ögonfokus är suveränt men hjälper inte när ungarna rör på sig under exponeringen. Bilderna hade rörelsoskärpa. Till nästa gång får jag ta med mig ytterligare en blixt samt sätta slutartiden på 1/250. 

Även när man tror ungarna sitter still så gör de egentligen inte det. Något att påminna mig själv om nästa gång jag fotar barn. 

Inlagt 2022-11-22 18:00 | Läst 865 ggr. | Permalink