En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Dags att fräscha upp kunskaperna om artificiellt ljus.

Jag hör till dem som helst fotar i befintligt ljus. Fast nu bor vi ju i ett land som under en del av året knappt har något befintligt ljus.

Idag var det en sådan dag i Göteborg. Så jag passade på att prova ut mitt nya Godox system för Fuji.

Ännu så länge bara en triggar med en AD200 som är stark som 4 normala speedlights. Jag har även en Fuji X500 fast som är dyr men begränsad i hur man kan använda den. Den kunde jag inte dunka i taket idag eftersom det är furutak.

Jag har ännu inte fått några ljusformare så det blev en enkel uppsättning. 

Godox AD 200 på stativ riktad rak mot den öppna spisen som är vit och fick studsa ljuset ut i rummet. J Kasper fick bli försökskanin.

Snart är det tid för att baka pepparkakshus med barnbarnen och försöka få några bra bilder. Sedan är det jul och familjen förväntar sig naturligtvis att familjefotografen täcker det hela. Ofast i ett mysigt stearinljus sken. Alla andra har mobilen med sig och räknar med att jag tar de andra bilderna.

Skall man få till de bilderna med lite av stämningen kvar i dem så måste man kunna hantera fotografering med blixt på en högre nivå.

Jag fotograferar 8 månader av året helst utan blixt men under den mörkaste tiden har man inte mycket val. Så varje år inför den mörka tiden får jag träna lite för att få det med blixt att fungera.

För oss som fotograferar med Fuji har vi inte haft mycket välja  på tidigare. Det har varit Fujis egna X500 som är bra men inte riktigt räcker till. Skall man fä till ett bra system måste man ha en tung blixt på kameran som styr 2 andra blixtar med ljus som har sina begränsningar. Dessutom slutar notan för det på dryga 16 000 kr.

Mitt alternativ jag kommer gå på är 2 st Godox AD 200 där varje blixt motsvarar styrkan av 4 Fuji X500.

Den trigger jag nu använder kostar 400 kr och varje AD 200 3 500 kr styck. Allt fungera fullt ut med TTl och HSS.

Det kommer snart en lite mer avancerad triggar  för Fuji som främst är enklare att använda. Den kommer kosta runt 500 kr.

Så jag vill ticka av att problemet med bra blixtsystem som vi som ägt Fuji haft är löst.

Det är sällan man hittar en lösning som är mycket billigare och samtidigt är bättre med bibehållen kvalitet.

Så kanske tomten skall komma med en Godox blixt. De har mycket att välja på.

Inlagt 2017-11-22 19:24 | Läst 609 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera