En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Ett möjligt alternativ till LR.

Jag vet att det är många som är förbannade på Adobe för att de nu enbart erbjuder prenumerationsalternativet. Det har upprört många både i Sverige, såväl som utomlands.

Därför letar nu många efter alternativ. Just nu betatestar jag och många med mig ON1 raw 2019. Vi fick i går beta 1.

Redan när man meddelade att skulle ta fram ett raw program trodde jag att detta skulle bli en möjlig LR killer på sikt.

Sedan dess har det varit en lite skumpig resa. Fast resan har i alla fall hela tiden gått åt rätt håll.

Den beta jag fick i går är riktigt bra.  Programmet är blixtsnabbt för de flesta funktioner. Interfacet är omgjort och arbetsflödet är nu snabbt och tydligt. Det mesta man gör hamnar i lager och kan alltid backas.

Det finns många fler verktyg att ta till än som finns i LR. Mycket  av det man skulle behöva ta till PS för att göra med Adobe finns direkt tillgängligt i ON1. Alla funktioner har också masker så man kan styra var man vill ha effekten. Det går också att måla in effekten eller måla bort den där man önskar.

Detta ser verkligen lovande ut. Visst har jag fått två krascher under de timmar jag jobbat med programmet. Fast det är ju för att bli av med dessa vi betatestar. När de första problemen fixats får vi nästa version att testa och så går det vidare fram till någon gång i mitten-slutet av November.

Nu i kväll har jag testat porträtt som har en egen liten modul. Mycket lättjobbat och ger ett bra resultat.

Här några bilder från ett dop jag fotade för en vän i Kroatien för ett par veckor sedan. Det är han och hans son som hjälper mig renovera min båt.

Ni kan själva bedöma resultatet.

Lilla Carla och Maya.

Maya, Carla och en barndomsvän.

I kapellet under dopet. Det var en ceremoni på cirka 20 minuter. Alltså klart kortare än ett svenskt dop.

Får också testa på en gammal stöt. Makarska fd. hamnkapten. En riktig sjöbuse med andra ord.

Ernest pappa alltså Claras farfar äter det grillade lammets hjärna vilket skall vara en delikatess. Jag blev först erbjuden att få ynnesten att äta denna läckerhet. Nu har jag redan en gång i Frankrike ätit hjärna och det är nog enda gången jag varit nära att kräkas vid matbordet. Inte på grund av smaken utan på hur det kändes i munnen. Precis som man tror det skall göra om man äter hjärna. Lit segt på ena sidan och mjöligt och mjukt på andra.

Sedan den gången har jag lovat mig själv att aldrig mer prova att äta hjärna av något djur. Det skulle ju vara pinsamt att kräkas vid matbordet.

Vad gäller ON1 för jag inte några sura uppstötningar. Det ser fantastiskt bra ut så här långt.

Detta kan vara ett mycket bra alternativ för alla som nu letar något att ersätta LR med. Det kommer finnas en provversion som gäller i 30 dagar från nerladdning när den släpps i slutet November

Inlagt 2018-10-23 23:57 | Läst 1202 ggr. | Permalink
Du är väl inte på något sätt sponsrad av on1? 😉

Hur som helst så följer jag dina tester av on1 med intresse eftersom jag själv har version 2018.5.

Jag tillhör själv dem som hoppat av LRcc prenum. och vill gärna se att on1 blir ett hållbart alternativ. Med 2018.5 är de inte riktigt där än.
Svar från Flash Gordon 2018-10-24 08:17
Det skulle vara trevligt med lite sponsor pengar från någon. Fast det lär vill inte hända.

Jag kör numera LR/PS som prenumeration och On1 raw sedan den första betan kom ut under 2015.

Tidigare hade jag också Iridient och Capture One. Fast det kändes som lite för många alternativ.

Har länge letat ett efter en ersättare eller ett komplement till LR. Skälet är att jag tycker Adobe tappat innovationsförmågan. De verkar ha somnat på posten som marknadsledare.
Det händer många framgångsrika företag. De känner sig som kungar och blir feta och tunga om gumpen:-)

On1 är innovativa och det händer mycket där varje år. Jag var med på resan med LR från beta till vad det är idag. Det tog några år innan man knappt behövde använda Photoshop.
On1 raw är inne i samma utveckling av "work in progress". Jag gillade från början konceptet som sådant. Fast det har varit mycket strul och problem på vägen fram till 2018.5 som fungerar ganska bra.
Nu med 2019 versionen verkar det börja ge pay-off av min investering i pengar och tid.
Forumet för betatestare bekräftar samma sak. NU börjar detta verkligen se väldigt bra ut.
Jag får fram bättre bilder med ON1 raw 2019 än jag får med LR CC av senaste version. Med det senaste UI går et ungefär lika snabbt att redigera en bild.

Nu skall man aldrig tro på vad andra påstår på internet. Varken mig själv eller andra.
Så testa själv provversion när den kommer ut om cirka 1 månad. Detta är nog det bästa alternativet till LR/PS på marknaden. Fast det där sista är givetvis subjektivt tyckande.
Följer dina tester och iakttagelser med intresse. Hänger än så länge kvar med LR Classic men ska testa ON1 2019 när det släpps.

//Tommy