En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

För de som gillar svartvitt. Sebastiao Salgado.

En intervju gjord av CPN. Alltså Canon Professional Network. Så ni får tåla lite Canonreklam.

Ger en inblick i den svartvita fotografins utveckling de sista 30 åren. Hur eländigt det var att jobba i en brasilianskt dagbrott fö 30 år sedan.

Fast också hur man kan fota digitalt, sedan via negativ göra pappersbilder på äkta gammalt fotopapper i traditionell stil. Tvärtom mot vad de flesta gör.

http://cpn.canon-europe.com/content/Sebastiao_Salgado.do?utm_source=newsalert_november_1_15&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter

Inlagt 2015-11-03 14:24 | Läst 1344 ggr. | Permalink
Det har kommit en hel film om Sebastiao Salgado som heter The Salt of the Earth; http://www.imdb.com/title/tt3674140/ . Den är helt fantastisk! Man får följa honom på flera fotoäventyr och får även en inblick i arbetet med att välja ut bilder till hans olika projekt. Mycket inspirerad efter att ha sett filmen köpte jag boken Genesis; http://www.bokus.com/bok/9783836538725/genesis/ . En stor och tung bok fylld av av Salgados fotografier, inte så mycket text, mest foto. Många gånger svårt att avgöra vilken teknik som använts för att ta fotot, för att inte säga omöjligt. I alla fall för mig. Inriktningen i Genesis är naturfoto. Allt är i svartvitt, mycket natur, många djur och flera människor. Jag rekommenderar i första hand filmen, vet dock inte var eller hur man kan se den, att jag sett den är mer en tillfällighet och inget som kommer igen. Om man därefter blivit nyfiken kan man köpa någon av hans fotoböcker, efter filmen kan man nog gissa vilken bok som känns mest relevant efter vilket fotointresse man har. Jag gissade på Genesis för egen del och den träffade helt rätt.
Om jag minns rätt från Canons intervju startade han med Genesisprojektet 2004. Sedan lät det som han höll på i 8 år.
Idag kör han digitalt foto och gör ett negativ från den digitalfilen. Sedan verkar han eller någon assistent gå in i mörkrummet och ta fram kontaktkopior och papperskopior.
Mannen verkar inte vara den som i första taget ändrar sitt arbetssätt.
Trots det är ju hans bilder i toppklass.
mlohke 2015-11-04 09:55
Eller på grund av det! Det bärande i en bild är framför allt motivet, inte tekniken.