En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

H5D, Vad behöver man egentligen?

Mycket vill ha mer. Eller räcker det vi redan har?

Städade och fick viss ordning bland mina kameror i skåpet igår. Så här såg det ut på bordet i rummets när jag tömt en hylla. Till mitt försvar kan jag väl säga att prylarna från Hasselblad bara är lånade av just Hasselblad.  Skulle någon läsa detta och tycka det var lämpligt att tömma skåpet på värden kan jag bara meddela att min 55 kilos stora hund gärna gör processen kort med sådana ovälkomna besökare._ALM1388.jpg

Att fotografera är ett nöje men behöver man så mycket prylar. Givetvis inte.

Egentligen klarar man sig bra med en iPhone.

IMG_0469.jpgLite bättre ändå går det med en Fuji X-PRO1.

_ALM2025.jpg

5DMKIII är ändå den kamera som är mest pålitlig och allround. Den finns inte mycket den inte klarar av. 

Sportbilder, flygande fåglar eller ett porträtt av dottern fungerar lika bra.

_ALM0616-Edit.jpg

Egentligen kan ingen se skillnaden på fotosidan eller annan websida med vilken kamera bilden tagits. Inte heller om man skriver ut i A4 eller A3. Så varför bry sig om mer pixlar?

En H5D med 60 MP är mycket mer pixlar. Fast på fotosidan syns ingen skillnad. Den kunde lika gärna vara tagen med iPhone.

B8441892-Edit.jpg

Fast när man ser det på sin egen skärm är skillnaden stor.

Hasselbladaren vinner stort. Behöver man då alla dessa pixlar. Nej oftast inte. Fast vill man skriva ut i stora format och få ut max av detaljer så är det ganska oslagbart.

För den som vill prova själv så har jag lagt upp en raw-bild. Den kan hanteras i LR och Camera Raw. 

Välj matrix som kamera profil. Kräver också att man drar ganska hårt i skärpereglagen för att få max skärpa.

https://www.dropbox.com/s/7ht0jwcxawhlev6/B8441897.3FR?dl=0

Inlagt 2015-05-13 18:17 | Läst 1805 ggr. | Permalink
Tror bilden vinner på tagelskjorta! Mindre prylar alltså! Och i bloggen räcker en iPhone för mig. Men när jag vill njuta, då tar jag fram M Leican, men vet att jag får nästan, eller lika bra bilder tekniskt med min Iphone 4 S som jag får med Tri-X i Leican, suck...
Men känsla och krass verklighet är två olika världar! :)
/B
Tyvärr är det väl den slutsats jag själv också kommer till. Hur skall jag nu nu kunna motivera att jag säljer av mina gamla grejer och köper den senaste Canon 5Dr med fler pixlar för min fru. Inte ens på mina bästa A2 utskrifter ser hon någon skillnad. Det gör knappats jag heller.
Att ta steget upp till H5D med ett listpris på 450 000 kr för de prylar jag lånat känns lite svårt att motivera.
Så jag får nog slita på de prylar jag har precis som du gör. Faktum är ju att ingen ser skillnad på vilken kamera jag använt. De ser bara bilden och om den är intressant eller inte.
Så när jag vill njuta får jag väl låna en Hasselbladare igen och lyssna till ljudet när den tunga spegelmekanismen slår i taket.
Som du säger är det bättre att ha tagelskjortan på och köra med mindre prylar.
Konstigt nog resonerar ingen så här när det gäller bilar. Jag åker hellre i en bättre bil och fotograferar med en bättre kamera. Alla begriper att en dyrare bil är ett sätt att unna sig själv. Men när det gäller kameror så kräver många mer rationella orsaker än att man trivs bättre med den. ;)

Bakom de flesta kameraköp ligger nog en kombination av praktiska och känslomässiga behov. Visst behöver jag en systemkamera, men knappast toppmodellen. Men om jag vill ha toppmodellen och har råd så ...
Man ska inte underskatta känslan av kvalitet och att grejerna känns rätt, det är en del av glädjen och påverkar säkert bildresutatet positivt, lika mycket som en musiker inte bara söker ett bra instrument, utan ett med personlighet och skönhet. Må gott, LO