En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Hästar, hagar och halvskumt vid Tjurholmen.

Det där med en god natts sömn verkar inte bli lättare med åren. Endera svårt att somna in eller så vaknar jag mitt i natten och lyckas inte somna om. I natt vaknade jag klockan 3 och var inte trött nog för att kunna somna om. Sitta och kika på internet har jag redan gjort tillräckligt många nätter.

Molnen verkar intressanta på himlen. Kanske jag skall ta och åka och fota soluppgången? Fast var i så fall? Fram med appen TPE och kika var man kan få bra sikt mot soluppgången.

Till sist ser jag att det verkar kunna bli bra vid Tjurholmen i Göta Älv. Så jag plockar snabbt ihop en del kameraprylar. Väcker den lille svarte. Sedan snabbt in med alltihop i bilen.

Det är bara en halvtimme kvar till solen börjar komma upp över horisonten och vi har några mil att åka. Fast går ganska fort på tomma vägar mot nordost när ingen trafik hindrar en.

Vi kommer fram i tid. Plötsligt inser jag vad jag glömde när jag stresspackade. Stativet.

Så mental anteckning till mig själv. Glöm inte stativet när du skall fota soluppgångar. Nu får det bli hög ISO istället.

Hästarna i hagen tittar fundersamt på den tvåbente och den svarte fyrbente som kommer och stör dem i deras lugna betande.

Himlen har börjat glöda men ängarna ligger fortfarande i mörker.

På andra sidan Göta Älv störs nattens stillhet av ett godståg som skramlar iväg mot norr.

Göta älvs fåra på insidan av Tjurholmen färgas som eld av soluppgången. Det är tyst och mycket stilla.

Den lite skrangliga bron över till Tjurholmen är fortfarande kvar. Tycker alltid den ser lite riskabel ut. Åtminstone för något tyngre fordon. Fast den är nog stabilare än den ser ut.

De här båtarna har jag sett år efter år liggande på samma ställe. De verkar aldrig få komma i vattnet och göra det båtar är bra på.

Det börjar långsamt bli ljusna.

Solens första strålar träffar den lilla bergsknallen på Tjurholmen. Undrar om den kände Beowulf, som sägnen säger skall komma just ifrån dessa trakter, också såg solen gå upp över Göta Älv och träffa just denna lilla knalle.

I bonngården verkar vettigt folk sova skönt. Det borde vi också ha gjort. Fast då hade vi ju missat den här soluppgången. 

På berget där solen just kryper över skogen lär Beowulf ha levt i en borg. Fast några historiska bevis finns inte för att det är sant. Det är en sanning som är höljd i historiens dunkel.

Kasper och jag bestämmer oss för det nog är dags att åka hem och försöka sova lite till.

Så vi går till bilen och vänder hemåt.

När vi lämnar står en häst med undrande min och kikar på oss. Förmodligen undrar den vad de där 2 skumma figurerna gjorde här mitt i frukosten.

Nu när jag har chansen kan det vara intressant att se vad andra tycker. Ald tycker bilderna är för blå i en kommentar. Det har han all rätt att tycka. Det är sällan man kan tala om en korrekt vitbalansering. Det handlkar om subjektiva värderingar och smak. Vad passar bilden eller stämningen.

Själv är jag uppfödd med reklamen för Pripss Blå. PÅ den tiden jag var just tillräckligt gammal för att få köpa stark öl i butikerna under den korta provperiod vi bland annar hade i Göteborg & Bohuslän. 

Pripps hade alltid tjusiga bilder från blå timmen som var mycket blå. Vid blå timmen var det underförstått att man drack Prippens Blå. 

Så skall man låta blå timmen var ordentligt blå vilket en gammal dia film som Velvia skulle låta den bli. Eller skall man mer balansera den närmare neutralt grått? 

Skulle vara intressant att höra vad ni tycker. Det finns som sagt inget rätt korrekt svar här utan det är en smakfråga. Så skriv gärna en kommentar. Det är alltid bra att få lite smakråd.

Skall slutligen lägga till en historiskk länk.

Dert finns en mycket intressant fast osäker historia om Tjurholmen.

http://wadbring.com/historia/undersidor/askekarr.htm

Inlagt 2016-06-20 13:30 | Läst 1645 ggr. | Permalink
Fina bilder, men jag tycker att du överdriver framför allt det blå lite. Jag testade att ta den första bilden med bron och dra ned det blå så att gruset blev grått och öka färgtemperaturen lite så den blev lite varmare främst i det gröna och tyckte att det stämde bättre med hur verkligheten brukar se ut.
/Affe
Ps. synd att det inte går att bifoga bilder i kommentarerna.
Jag förstår vad du menar. Det är faktiskt medvetet. Före solen kommit upp är det ju också blåtimmen. Så jag har medvetet valt att ligga mot det blå. Det var så jag upplevde ljuset.
Jag sitter med en hårdvarukalibrerad skärm så jag ser ganska väl vad resultatet blir.
Fast färgtemperaturen i en bild kan aldrig vara rätt eller fel. Det är helt en subjektiv fråga.
MIsstänker du provade på första bilden.
Jag provade att testa att vitbalansera raw-bilden mot gruset. Då får jag ett resultat som mer stämmer med en mycket molning dag. Det var inte vad jag upplevde etersom det fortfande var mycket mörkt och solen hade ännu inte börjat ge varma färger.
alf109 2016-06-20 14:51
Nja, jag drog ned det blå så att gruset blev grått, sedan justerade jag färgbalansen lite så att bilden blev lite varmare. Jag kör också med kalibrerad skärm för övrigt. :)
Svar från Flash Gordon 2016-06-20 16:11
Ja vad som är rätt är helt enkelt en smaksak. Det är som att ta en gråkort och kalibrera mot ett gråkort när man tagit en bild i stearinljus. Då blir det vita vitt och det grå blir grått.
Fast då tappar man också bort mycket av stämningen tycker jag. Därför vill jag att ljuset skall vara blått under blåtimmen. Rätt eller fel kan man fråga. Fast det är hur jag brukar se på det.
Jag anser inte du har fel. Försöker bara förklara hur jag tänker.
När vi skapar bilder är det ju både för tillfredsställa oss själva men också för att kommunicera något till andra.
Så det är ju absolut inte betydelslöst vad andra tycker. Så jag la till i min blogg att de som läste den skulle tycka till.
Tyvärr har jag inte fått några svar.
Snygga kvällsbilder och svårt att välja vilket som är bäst men jag föredrar när det inte blir för blått tror jag. Är det Fujin som fått jobba där?
Svar från Flash Gordon 2016-06-20 20:51
Det är en blandning av både Canon och Fuji raw-bilder. Skall inte skylla det blå på någon av kamerorna eftersom jag gjorde det mycket medvetet.
Bilderna går från att vara mycket blå runt klockan 4 när solen fortfarande inte kommit äöver horisonten. Det är fortfarande samma ljus som råder efter solnedgången. Det vi brukar kalla blå timmen.
Ett ljus där man ligger långt högre i Kelvingrader än normalt.
Dagsljusfilm hade gett ett mycket blått ljus i den situationen. Därav benämningen bl timmen. Våra ögon och vår hjärna anpassar sig ständigt att göra vitt till vitt och grått till grått. Så vi ser bara en del av denna färgförändring.
Så vi upplever solnedgångens röda färger mindre än vad kameran gör och det gäller också det blå ljus som är före eller efter en soluppgång/nedgång.
Vi brukar ofta förstärka solnedgångens röda varma färger i bildbehandling. Varför vill vi då tona ner ner det kalla blå färger som råder efter solnedgången eller före soluppgången? Jag har inget svar.
Mycket vackra bilder! Jag kan inte heller sova med någon reda, så jag borde göra som du! =)
Svar från Flash Gordon 2016-06-20 21:08
Att inte kunna somna in eller vakna upp efter bara ett par timmars sömn är inte kul. Jag behöver 8 timmars sömn precis som alla andra. Fast det är sällan jag får det på en gång.
Att gå till sängs samtidigt som min fru fast somna in samtidigt som hon går upp är inte kul. Vridit sig som en mask under 8 timmar ger ingen ro.
Eller somna och vakna efter 3 timmar klockan 3 på natten och inte kunna somna om.
Visst kan man gå tilll läkaren och få sömntabletter.
Fast om jag förstått det rätt ger tabletter inte en naturlig sömn. Man sover i djupsömn hela natten. Den rem sömn man behöver där hjärnan laddar ur med drömmar och har en form av reningsprocess är borta.
Normalt går vi igenom 8 cykler av djupsömn och rem-sömn under en natt. Något som verkar viktigt för vi skall må bra.
Med sömntabletter fungerar inte detta. Så jag har skjutit på detta med att ta hjälp av tabletter. Fast det är ju inte så ofta det är en fin soluppgång att fota så jag får väl krypa till korset snart.
Heléne Alklid 2016-06-21 16:45
Jag fick tabletter utskrivet efter ett års sömnbrist, men jag somnar inte på dom heller! =)