En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

LR plug-in program för svartvitt.

Nu är Silver Efex gratis. Det är ju bra eller hur? Fast inget brukar vara gratis utan de som står bakom tjänar pengar på något sätt. När Nik Software existerade och innan de sålde till Google var det en konstant utvecklig av programvaran. Sedan tog Google över och sedan dess har det inte hänt mycket. Nu släpper de programvaran gratis. Beror det på de tänker sluta utveckla den, sälja den eller komma med något nytt.  Eller kanske skall man tjäna pengar genom att kartlägga information om oss på ytterligare ett sätt. Ingen vet förutom Google.

Så jag har under en tid försökt hitta alternativ. Försökt hitta något som är bättre

Inte helt lätt vill jag lova.

Så jag har kört några tester. Här några exempel där jag använt standard templates. Börjar man köra mer avancerade varianter så går det inte längre jämföra resultaten. Det blir komplicerad och man måste börja jämföra programmen i detalj.

Så först bilden i färg som original. Framkallad från raw i Capture One Pro 9. Ett vanligt enkelt familjeporträtt på min son och barnbarn.

Sedan samma bild konverterad till svartvitt i Capture One.

C1 PRO har en väldigt bra svartvit konverterare. Påminner om channel mixer i PS. Konverteringen sker av raw-filen fast på raw-nivå. Så man kan sedan använda de flesta verktygen i C1 PRO för att förändra denna konvertering ytterligare. Det är självklart att det är en fördel att hela tiden vara kvar på raw-nivå och icke destruktiva förändringar.

Nik Silver Efex PRO har blivit en form av defacto standard. Skälet är nog främst att det är så enkelt och intuitivt att använda. De låg också långt framme tekniskt innan google köpte dem. Sedan har ine mycket hänt.  Fast det fungear fortfarande mycket bra.

Silver Efex pro ger lite för mycket artifakter men är fortfarande ett mycket bra alternativ.

Det senaste programmet jag testat är BW Project 4. En tysk programvara. Verkar lovande men svårt att använda. Finns hur många möjlighter som helst men effekten av dem känns slumpartad. Programmet är inte intuitivt och det finns en mängd effekter att (cirka 70) som bara är att trycka på. Tyvärr är det ganska oklart  vad de gör. Så länge man håller sig till standard är det enkelt.

BW Project verkar vara väldigt kraftfullt och kan om man gör rätt klå Nlk Silver Efex vad gäller kvalite´. Tyvärr är interfacet omoget och det känns mest som en slump vad resultatet blir.

Ibland trycker man på en knapp för mycket och allt blir kattskit.

Ibland gör slumpen man får till något annorlunda och givande.

Så något självklart alternativ till Nik Silver Efex har jag inte hittat ännu. Sökandet fortsätter.

Inlagt 2016-03-31 16:48 | Läst 1807 ggr. | Permalink
Om du har en mac så testa Tonality CK från Macphun. Kan rekommenderas.

/Peter E
Erik Madsen 2016-03-31 21:08
Helt enig. Har jeg brugt længe og den virker som et plug-in i Apples "Photos" som du sikkert ved.
Venlig hilsen fra Erik i Roskilde/DK
"There is no free lunch" bruka man ju säga i USA. Säkert är Google ute efter något - oklart vad. Det visar sig väl.
Även jag laddade ner dessa program, men är inte imponerad. Det mesta av vad som erbjuds kan jag göra bättre i mina två bildbehandlingsprogram Photoshop Elements 9 och ACDSee 6 Applications - genom att modulera grundfärgerna (gråskalorna i svartvitt), kontrast och mättnad, samt olika toningar genom att modulera sepia med andra färger.
Det finns vissa grundlägen (förslag) som kan vara bekväma som utgångspunkt för vidare arbete - och det gör ju inte ont att ha det nedladdat.
Rena fejk, som att efterlikna olika analoga filmers profiler intresserar mig inte. Vid sådant behov kör jag film.