En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Miljöombyte till Färjenäs

Kasper och jag tog bilen till Högsbohöjd och leverade lite mat till yngsta dottern. Hon och min fru har båda åkt på en ordentligt influensa liknande förkylning. De har kroknat helt. Tur för dem att Kaper och jag är bra på att laga mat. Jag står för lagandet och Kasper för provsmakningen. Sedan är det bara att räkna antalet slickar om nosen.  Blir det mindre än 10 så saknas den där sista touchen. Mellan 15 och 20 slickar innebär fullträff.

Nåväl på tillbaka vägen efter levererat Lasagne enligt husets recept samt Currygryta gjord på älgytterlår samt ingredienser enligt dagens improvisation och körd i MR D's slow cooker  var vi framme vid vår långpromenad i Färjenäs.

I dag var det inte fullt så jämntjockt på himlen men det blåste en bistert kall vind.

Jag ville helst gå direkt dit. Till Färjenäs Café alltså. Fast det ville Kasper inte alls höra talas om. Gräsmattan måste undersökas.

Kasper drog iväg direkt. Fast det gick som för en drucken. Både zicksack och med snabba tvärstopp och sedan fullgas igen. Här fanns det för många luktfläckar och luktspår som bara måste följas upp. Det var klart svårt att hänga med i svängarna med kameran.

Efter en halvtimmes galet kryssande på gräsmattan lyckades vi äntligen komma vidare. Jag förstås nu med sikte på en värmande kopp kaffe.

Vi gick ner mot älvstranden och Kasper i koppel så han inte skulle få för sig att ta ett dopp. Skulle han göra det var räddningstjänstens båt i närheten.

Fast egentligen är han en van vinterbadare  så det finns risk för ett spontant dopp. Vill inte ha med en dyblöt hund på cafét.

Här gick det under lång tid färjor över till närheten av Sjömagasinet på andra sidan. Detta var en viktig förbindelse för alla arbetare som skulle till varven som Eriksberg, Götaverken, Lindholmen och annat. Oftast kom de på sina cyklar. Jag åkte vad jag vet bara en gång över här på cykel för jag hade fortfarande inte fyllt moped.

Bilar var mindre vanliga. Älvsborgsbron tog över i November 1966 och färjetrafiken lades ner kort efter.

Kvar står nu bara resterna som minne från en annan tid.

Det finns också en liten sandstrand och en omklädningshytt. Den brukade översvämmas så bara taket stack upp vid ordentliga stormar. Ser nu att man höjt upp stengrunden, bytt ut väggar och dörr men behållit det gamla taket. Det ligger fortfarande för lågt. Jag har bilder från någon storm där jag fotat den gamla badhytten där bara taket stack upp. DEt där med att tagga bilder blir inte alltid gjort.

De enda som jag sett bada här är änder och andra fåglar. De bryr sig nog inte så mycket om en badhytt. De byter fjädrar i det fria.

De sista delarna delarna av nybyggnationen på andra sidan gräsytan  är snart klar.  Vi får väl se om Kaspers gräsyta får vara kvar eller om det blir fler nya hus.

Nu  har vi i cirkel kommit fram till målet. Äntligen en kopp kaffe att värma fingrarna med.

Så välkommen in till Färjenäs Café. Fast innan vi stiger över tröskeln så blir det en liten tillbaka blick.

För detta var ett av Göteborg sista kvarvarande riktiga arbetarfik. 

En morgon i December 2011 tog jag med mig min då 18 åriga dotter för en morgonfika. Här stod sopbilar från Renova, lastbilar från olika åkerier och mång andra ställen.

Mest lastbilar alltså. Detta var chaffisarnas fik.

När vi kom dit vid 8-tiden var stället fullsatt. Det gick inte att ta några bilder. Det var bara att ta det lugnt till ruschen var över.

Det var bara att fika lite till. Bilderna tog jag förresten med en liten Fuji X-10. Kameran som var starten på mitt Fujiägande.

X-PRO1 fanns fortfarande inte. Det kändes inte rätt att komma släpande på en stor Canon 5D.

Stället hade sin speciella charm. Smörgåsar beställde man direkt och de gjordes sedan till i köket. Det som var klart var inte mycket att välja på. Listan på smörgåsar var däremot lång. Traditionella specialiteter som Stektfalukorv med stekt ägg, köttbullssmörgås med rädbetsssallad och mång fler.

En av de viktigaste inventarierna var förstås kaffemaskinen eller vad man kallar det för. Fungerade inte den skulle verksamheten klappa ihop.

Stället drevs av ett par barska äldre damer . De kunde slänga käft med vilken råbarkad chaffis som helst. Kontant var det som gällde. Dumma nymodigheter som kort vill man inte veta av. 

Detta var ett kafféet med det gamla stuket. För 3 år sedan sålde det gamla gardet stället till 2 yngre damer.

Stället heter nu officiellt "Flickorna på Färjenäs". Så låt oss gå in.

Här är en av flickorna. Man får väl säga att man både känner igen en del av det gamla och också ser att mycket har ändrats. Till det bättre får jag väl säga.

Kaffemaskinen finns kvar men i renoverat skick.

Inredningen har spår av det gamla men stuket är ett helt annat. Smörgåsar och bakverk är av helt annan klass och smakar utmärkt. De är dessutom tillgängliga direkt.

Priserna är  förhållandevis låga. 

Stället har blivit mycket populärt bland hundägare. Fyrbenta vänner får sin gratis portion. Kasper klagar på portionens storlek. Han anser den passar för sådana där byrackor som inte är större än kloakråttor. Idag försökte han med låga skall få mig att byta med honom. Han ansåg att en sådan där macka vore mer hans stil.

Stället har blivit mycket populärt bland de som bor i Eriksberg. Både sådana med hund och de utan.

På sommaren när vädret är bra har man också servering i trädgården. Man har afternoon tée varje lördag och söndag. I övrig öppet Onsdag till Söndag.

Ni kan kika på internet. Sök på Flickorna i Färjenäs. Nu har jag avslöjat ett av mina smultronställen. Hoppas jag inte får ångra det genom att det blir ändå mer fullsatt.

Hela norra älvstranden är faktisk trevlig. Här finns många fik och restauranger. Så ta Älvsnabben och åk över till Eriksberg. 

Vi säger hej och tackar för oss för i dag. Vi kommer snart tillbaka när vinden inte är så bister.

Det här är blogginlägg 201. Det tog mig 10 år att komma dit. Fast varför stressa.

Hälsningar

Kasper och Mats

Inlagt 2019-11-07 19:51 | Läst 159 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.Logga in för att kommentera

Hej Mats - det er et af de bedste og mest interessante blogindlæg, som jeg har set og læst i lang tid.
Blandingen mellem nye og historiske fotos er genial - gillas mycket.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Flash Gordon   2019-11-07 21:28
Tack Erik, Din kommentar värmen ända in i hjärtar och rodnandet stiger på kinderna
kan bara hålla med Erik, en väldigt trevlig blogg! Perfekt att du har de gamla bilderna kvar dessutom, synd att det är så sällan det visas bilder från Sveriges i alla fall näst största stad, och lite konstigt är just det..
Hälsn!
Svar från Flash Gordon   2019-11-07 23:05
Tack Jan,
Intressant det du nämner om bilder från Göteborg. Det är trots allt Hasselblads hemmahhamn. Förutom den lilla hörnan i konstmuseet finns det knappt någonstans där fu kan se på fotoutställningar.

Man ser sällan att något galleri ställer ut fotokonst eller annat fotografiskt. När såg man senast något hos fotosidan om en fotografisk utställning i Götet?

Fast jag upptäckte av en slump några facebook grupper som någon skickade mig länkar till. DE handlade alla om Göteborgs eller HIsingens historia. De är mycket aktiva och det finns hur många Just den om Göteborg laddar varje dag upp mer gamla bilder och inlägg.
Jag lärde mig till exempel att vi är inne på minst vårt 3:dje operahus. Förutom det nya så hade vi Stora teatern som måste funnits länge. Fast jag lärde mig att det funnits minst ytterligare ett och det fanns till och med bilder på det.Hade väldigt fin arkitektur man såg ganska litet ut.
Vi hade ju också en berömd fotografisk utbildning på Valands konstskola.
Nej varför fotografiet inte har en mer framträdande plats i Göteborg kultur är märkligt.

Tack annars för kommentaren till min lilla drapa.
Mycket trevligt inlägg om en stad jag inte vet så mycket om annat än det "vanliga". Hoppas på mer sådana har små reportage.
/mats
Svar från Flash Gordon   2019-11-08 22:06
Tack Mats,
Vi får se vad det blir i framtiden. Jag är ingen så flitigt bloggare.
Fast något blir det nog förr eler senare.
Trevligt inlägg med trevlig läsning! gillas!
Synd att man bor så långt bort för det där fiket såg trevligt ut även i nytappning, fint också att hunden får vara med där inne.
Som tur är har vi också ett sådant fik på gångavstånd, där kan man beställa en hundmåltid också. Synd bara att vi inte har någon hund längre. Får passa på då vi är extra matte och husse till sonens hund. Händer lite då och då, så en värmande soppa på det stället blir det ibland.
Svar från Flash Gordon   2019-11-10 21:18
Hej Margareta,
Tack för kommentaren.
Det där fiket är erkligen trevligt. Du får passa på och besöka det när du råkar vara i Göteborg.