En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Jul i överflöden

Så var det varit Jul igen. Vi har frossat i mat av alla slag och när vi alla var mätta och vacklade från bordet så var 2/3 av maten fortfarande kvar på faten. Så nu får vi äta rester i några dagar. En del hamnar nog tyvärr på komposten. Vår kompost heter Kasper och han frossar nu i gravad lax och Ris a la Malta samt annat gott.

En del av ungarna tyckte nog att väntan på maten blev lång. Medan de vuxna drack välkomstglögg och åt pepparkakor samt pratade en massa strunt.

Lilla Ebba verkade lite desperat i väntan på maten.

Det var nästan så besticken åkte ner medan hon väntade otåligt.

Snart var ungarna mätta och lekte vidare. Jag passade förstås på att fota dem i leken. Det blir mycket flängande och det gäller att vara snabb i vändningarna för att få några skarpa bilder. De är ju aldrig stilla de små liven.

Medan de små senare tittade på Disney kunde de äldre och minsta pusta ut.

Själv passade jag på att samla på mig lite porträttbilder medan det inte var småbarn runt benen.

Sedan blev det dags för julklappsutdelning.

Visst är det kul att se ungarnas förtjusning när det sliter upp paketen.

Fast de drunknar nästan i presenter. De flesta av dem inga mjuka paket.

Ofta är det inte så dyra prylar. Lille Charlie fastnade för en hjälm och ett par alldeles för stora arbetshandskar.

Så jag frågade min son vad han gör med alla prylar som lille Sigge 3 får varje Jul och  födelsedag.

Jo en del skänks bort till yngre barn i släkten eller vänners barn men mycket hamnar på återvinningen. Det måste ju göras plats för de senaste presenterna. Trots lille Sigge har ett eget rum finns det helt enkelt inte plats.

Det bådar inte gott för att vi någonsin skall nå ett långvarigt hållbart samhälle.

Vi pratar om transportsystemets miljöbelastning. Att vi skall konsumera mindre energi och äta mera grönt.

Fast hur ofta hör man någon politiker som vågar säga att vi skall konsumera mindre prylar. Det är ju trots allt prylarna som leder till många transporter, förbrukning av råvaror, energiförbrukning  samt ett sopberg.

Jag undrar om vi i den rika världen verkligen kommer lyckas vända trenden innan vi redan sågat av grenen vi sitter på och befinner oss i fritt fall.

När klimat och miljö redan blivit ett självspelande piano. När metangasen strömmar ur permafrosten och metanisen på kontinentalsjelferna tinar och släpper ut enorma mängder metangas. 

Så fram för mer nyttiga och mjuka paket eller sätt pengarna på barnens konto. Kanske inte lika kul för barnen på Julafton men till mer nytta för både vår värld och för barnen på sikt.

En vacker dag kommer de vara tacksamma för pengar på sitt konto för att köpa en moppe eller skaffa en egen lägenhet.

Min egen julklapp var att jag lyckades samla på mig en cirka 45 bilder som jag är nöjd med och som nog några kommer hamna i någon fotobok eller kalender med tiden. Det gäller att passa på.

Ha en fortsatt trevlig Jul.

Från en mätt Kasper samt husse.

Inlagt 2017-12-25 20:42 | Läst 1335 ggr. | Permalink