En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Kraschat ännu en hårddisk och lärt mig lite nytt.

Så var det dags igen. Ännu en gång för man svära över sig själv. Jag har de aktuellaste bilderna på portabla diskar. 2 st för händelse av stöld eller krasch. Samt dessa uppbackade på en stor modern Nas-server, en gammal Nas-server samt på en stor WD Book för laging på annat håll än hemmet.

Nu hör till historien att jag redan behövt flytta ut alla LR preview och katalog-filer till den portabla disken och även för C1PRO.

Nu började min MacBook Pro 15 Retina sagga en hel del med LR så jag hade i slutet av Oktober slagit av mina schemalagda back-upper. Sedan av lathet inte åtgärdad det hela. Vad jag skulle behövt göra var att skaffa mer plats på min interna SSD för att få upp farten. Fast man har begränsade möjligheter där. Eller skaffa en ny dator.

Nu gjorde jag inte det och givetvis slog Murphy till och slog ut den portabla disk där bilderna för November 2017 fanns. Och endast där. Så där rök ett par hundra bilder.

Så till sist fick jag krypa till korset och inse att min nu 5 år gamla MBPr inte längre var stabil och riktigt hängde med i svängarna. Så det blev en resa till Media Markt för att inhandla en ny och mer kapabel dator.

Det blev en iMac 27 med TB Fusion disk .  så dumt. Ger både snabbhet och plats. Det har tagit mig runt en vecka att få ordning på saker och ting igen. De bästa bilderna under November kunde tankas ner från SmugMug där jag lagt upp dem för intresserade släktingar skulle kunna ladda ner dem. Resten var bilder på den lille svarte där han fick vara fotomodell när jag testade ut mitt nya Godox-system. En del var riktigt bra men dessa kan jag ta om.

När man nu återskapar hela sin LR katalog och previews skall skapas går det ganska långsamt. Man ser sina bilder från 1999 till idag långsamt poppa upp.

Detta var en av de  bildserier jag reagerade för.

Vid sidan av den berömda kyrkan i Kiev fanns det många som försökte sälja något. Den här mannen försökte sälja bilder från en omodern kamera och en usel printer. Fast han hade verkligen kramat allt ur vad han hade råd med. Printarna var inte dåliga. Bilderna var fina men den tekniska delen usel. Som något från 1990. Här pratar vi inte om Fine Prints. Jag och mina andra resekompisar som skulle besöka Pri-Pyat eller mer känt som Tjernobyl hade av en slump stött på honom.

Han hade en mycket spartansk fotoutställning tvärs över gatan från kyrkan. 

Han talade engelska och tyckte det var kul att prata med kollegor från Sverige och även att bli fotograferad. 

Bilderna är tagna 2008 och på den tiden tyckte man att min 5D och 1DMKIIN var högupplösta. 

Idag på min Retina iMac går det inte att zooma in i bilden. Den har redan använt alla sina pixlar för att visa helskärm. Mannen har ju verkligen karisma.

Han fick sälja några bilder till mina resekompisar och till mig.

Om det nu finns några fördelar med att datorer kraschar och man måste spendera någon arbetsvecka med att återställa vad man redan hade så är det att man hittar gamla bilder som inte var så dumma.

Man hittar bra bilder man tog för länge sedan.

Dessutom kan man fråga sig om om alla de pengar jag lagt ut på modernarnare kameror de senaste 10 åren verkligen gett mig så mycket bättre bilder.

Redan Canon 5D och 1DMKIIN var inte så dumma. 

Inlagt 2017-12-04 17:15 | Läst 1301 ggr. | Permalink
Tack för påminnelsen! Tar backup direkt, det var ett par veckor sen nu .......

Tror man ska investera i backup först, andra prylar sen.