En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Nya prylar är alltid en vitamininjektion för mer fotografering.

När jag bestämde mig för att gå helt över till Fuji sålde jag flera av mina fasta Canon-objektiv. Kvar hade jag bara 24/2,8 IS, 100/2,8 makro samt 300/4 IS.

Jag började sakna de andra  allt mer. Speciellt nu när det blir mörkare och man verkligen behöver ljusstyrka. Redan för ett år sedan blev det ett 85/1,4 IS som fick ersätta 85/1,2. 

Idag blev det ett Tamron SP 35/1,4 DI USD Fo45. Den får i fortsättningen kallas 35:an. Vem tusan orkar med det långa namnet. Idag skall Canon 5D få komma ut och känna på regnskurar och kuling.

Kasper var givetvis med hos Götaplatsen foto och såg till att allt blev rätt.

Efter en kort paus med kaffe hemma och hundmat till Kasper var det dags att testa det nya underverket. 

Sillviks marina och badplats fick bli testområde. Här kan den svarte springa som han vill vid den här tiden på året. Vilket han snabbt utnyttjade.

Det gjorde jag kunde fota ganska ostört.

Redan efter några bra bilder börjar det kännas bra. AF är väldigt snabb och exakt. Skärpan sitter precisdär jag siktar. Färgerna verkar på LCD-skärmen väldigt bra.

Skärpan verkar också vara extremt bra. 

Chromatisk aberration och andra optiska fel verkar väl justerade.

Är det någon som ser en svart skugga rusa fram i mitten av bilden i vänstra kanten? Han hade just tagit sig ett bad och blivit upptäckt av husse som inte älskar dyblöt hund i bilen på vägen hem. Det luktar blöt yllekofta i hela bilen.

Testade lite kortare skärpedjup där skärpan är satt på rönnen. Bländare 1,4.

Objektivet vekar hantera motljus på ett imponerande vis. Blir sällan flare i bilderna.

I kväll hade Kasper och jag stranden helt för oss själva. Något en viss vovve drog nytta av och rusade som en galning i sanden. 

En sista bild från Sillvik i det flyende ljuset.

-Husse kan vi inte gå till bilen nu? Jag blir lite kall om magen i den hårda vinden. Skulle kanske inte badat så många gånger.

-Om du sätter upp nosen i luften och anstränger dig känner du nog lukten av vår bil. Den står bara ett par hundra meter bort. Vi får nog båda göra en mental anteckning. Du att om att inte bada hela tiden för då blir man kall om magen. Jag om att ta med handskar. Mina händer är stelfrusna.

-Jag känner lukten av BMW i lä. Då drar vi husse samt skyndar oss in och sätter värmen på det högsta. Fy tusan för den kalla vinden.

Testen av Tamron 35/1,4 blev kort men intensiv. Det kommer definitivt bli en ny favorit. Att många gett objektivet toppklass är lätt att förstå. Jag instämmer i kören.

Redigeringen av bilderna i kväll har bara stärkt bilden av att detta är ett suveränt objektiv.

Sov gott önskar Kasper och Mats

Inlagt 2019-10-25 22:27 | Läst 1223 ggr. | Permalink
Intressant objektiv. Tamron säger att det är det bästa de någonsin gjort. Kul att du gillar det. Jag väntar på att få testa det.
Svar från Flash Gordon 2019-11-01 16:16
Nu har också DPR publicerat sin recension av objektivet. De verkar också vara positiva.
Hej Magnus,
Så här långt är jag oerhört imponerad av objektivet. Absolut den bästa 35:a jag någonsin ägt eller provat.
Inte förvånad över att Tamron säger att detta är det bästa de gjort.

Jag hade tänkt köpa en begagnad Canon 35/1,4. Fast hittade ingen till salu. Kanske tur för mig det.

Autofokusmotorn är lika snabb som jag är van vid från Canons bästa och lika snabb samt exakt.

Optiskt verkar objektivet vara en fullträff. Tror du kommer gilla att testa det här objektivet.
Det där har orsakat visst drag i prylköpspaken, men än har jag inte släppt spärren. Jag har egentligen två andra "nya" (läs: handlarbeg) objektiv jag behöver undersöka närmare, plus ett ytterligare som kommit tillbaka från beg-garantirep ("sned" lins)... Fördelen med just att det är en 35:a är dock att jag skulle kunna skicka iväg en annan sådan (f/1,8) för att minska malätningen i plånboken något.

Någon som synes vara ett märkligt mysterium är varför Tamrons docka kostar dubbelt mot Sigmas?!
Svar från Flash Gordon 2019-10-26 01:18
Behöver man verkligen en docka? Jag har tidigare bara haft ett Sigma 70-200/2,8 som det inte står Canon på.
Det är inköpt till 20D före 2005 i alla fall. Har fungerat perfekt på alla mina tidigare Canonkameror.
Räknar med att detta objektivet också skall fortsätta fungera utan jag behöver någon docka.

Så här långt är jag grymt imponerad av objektivet. Det var en aha-upplevelse när jag såg bilderna på en stor skärm. Det var mycket bättre än jag förväntat mig. Så brukar det inte vara. För det mesta får jag vad jag förväntat mig.
ztenlund 2019-10-26 01:39
Vill man använda möjligheten att justera fokus själv på objektivet i sig så behöver man ju dockan, och på en del objektiv så ger ju dockan möjlighet att ändra hur stabiliseringen beter sig och/eller var fokusbegränsaren ligger. Utan den kan man alltså inte göra allt som objektivet egentligen ger möjlighet till. Med just Tamron behövde man definitivt dockan när Nikon Z kom, när Tamron väl fått fram en uppdatering. Objektiven fungerade inte alls med FTZ-adaptern. Sigma har haft problem med Nikons AF-P-stöd istället*. Alternativet att skicka in objektivet är en betydligt sämre lösning för objektiv som fungerar med docka.

Det är länge sedan, men vissa gamla Sigma slutade fungera på då nyare Canon också när Canon petat på något i AF-kommunikationen. Dock var detta långt före någon tänkt på dockorna, men det illustrerar ändå problemet som tredjepartarna till och från har haft haft.
Svar från Flash Gordon 2019-10-26 02:02
Mitt nya Tamron verkar fungera perfekt. Stabilisering eller fokusavgränsning har det inte heller.
Docka får jag köpa om jag behöver det.

Jag är bortskämd med att ha Canon RCC i stan och vara CPS medlem brukar jag både få grejer lagat på några dagar och kan låna utrustning under tiden om jag behöver. Nu händer det ytterst sällan jag behöver använda den servicen.

'Vi får se hur det går med Tamron. Förhoppningsvis är det lika bekymmersfritt som de flesta kameraprylar jag ägt.
Att köpa en docka i fall något händer verkar inte så genomtänkt. Bara ännu en pryl att hålla reda på.
ztenlund 2019-10-26 11:59
Min invändning var att de obegripligt tar dubbelt så mycket betalt för sin docka som Sigma, trots att de i grunden gör samma sak. Att man inte för stunden tycker att man behöver den ändrar inte det. Här kan man notera att de sparar pengar på om folk använder dockan istället för att skicka in objektivet... Det är ju inte direkt så att den är oöverstigligt dyr, men prissättningen relativt Sigma stör mig med tanke på bakgrunden till att den finns.
Är det med FF eller APS-C du fotat?
Svar från Flash Gordon 2019-10-26 07:21
Godmorgon,

Denna gången var det FF med Canon 5D MKIV.
Om det blir något ljus idag i det här regnvädret skall jag prova hur objektivet fungerar med Fringer adapter på Fuji X-H1.
Jag längtar så tillbaka till Canon. Vet inte riktigt varför. Kanske för att jag blev så besviken på Fujis X-Pro3. Läser på diglloyd.com och han är alldeles lyrisk över hur bra Canons RF-objektiv är. En mer professionell EOS R att se fram emot.
Svar från Flash Gordon 2019-10-27 00:51
Gräset är alltid grönare på andra sidan staketet. Canon har tagit fram vad som verkar vara otroligt bra objektiv till EOS R och de blir snabbt fler.

Fast ännu har de inte släppt några kamerahus som ens kan mäta sig med Canon 6D II eller ändå mindre Canon 5D MK IV. Vi får se vad det mer professionella huset det ryktas om innebär.

Jag fotar som du vet ofta paralellt med både Fuji och Canon. För det mesta leverear de båda likartade resultat.

Det finns lägen där den ena eller andra kameran fungerar bättre och är en fördel att använda. Fast det är ganska sällan.

Tror att kossan som kommer över till den andra ängen, med gräset som såg grönare ut snabbt snabbt inser att det smakar väldigt lika som på den andra sidan.
Ser ut att vara ett alldeles förträffligt objektiv och det ser också ut att ha varit en skön utflykt för Kasper.
Svar från Flash Gordon 2019-10-27 22:25
Objektivet var definitivt en positiv överraskning. Det har redan fått en plats i min egen Hall of fame för objektiv till Canon.
Kasper och jag hade en skön långsam promenad runt i Sillvik. Nej det var fel. Jag hade en långsam promenad och Kasper rände runt som en galning i bergen i närheten. Vi fick bara några stänk regn under tiden.
Även i går klarade vi oss med hkälp av väderradarn undan några kraftigare regnskurar.

FAst i dag åkte vi dit ordentligt. Jag tänkte vi skulle promenera ute vid Alleby nära Säve flygplats. Här finns vackra skogsdungar och det är normalt folktomt så Kasper kan ränna runt som han vill.

Redan innan vi var framme tilltog regnet. Fast inte värre än normalt. Vi började gå och kom ungefär 150 meter från bilen. Plötsligt kom en störtskur med mänder av regn och hagel. Det varade no bara 5 minter. Sedan fortsatte det med lätt regn. Den här skuren var ändå värre. Regn blandat med hagel i storlek som ärtor.

Efter väntat i 5 minuter på det skulle upphöra kände jag hur både min jacka och byxorna började släppa igenom lite fukt. Dessa nästan vattentäta kläder dög inte för det här.
JAg skrek till Kasper att nu åker vi hem.

Jag hann bara 10 meter så kom en Kasper i högsta fart och passerade mig på väg mot bilen.
Tror det var haglet han inte gillade. Även min förra hund gillade inte hagel. Tror att hagel i den storleken gör ont när et träffar huvudet och deras nos.

Idag hade vi alltså ingen tur med vädret.

Skall ni besäka Göteborg under November eller December så ta med bra regnkläder.