En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Prylnisse vann den här gången också.

Fast jag höll ut ovanligt länge. 

Jag har nu haft min Fuji X-PRO1 i drygt 3 år. En kamera jag en gång köpte för att fungera som min kompaktkamera. Det är förstås ingen kamera som faller inom marknadssegmentet kompaktkamera.

Fast ni vet den där kameran man tar med sig överallt när man inte orkar släpa på något stort och tungt.

Jag satsar inte på Fujis förnämliga nya objektiv som är verkligen suveräna. De är för stora och tunga för det jag vill ha ut av den här kameran. Så jag kör oftast med fasta kompakta objektiv som 18/2, 35/1,4 och 60/2,4 eller med kitzoomen 18-55/2,8-4 med IS.

De är kanske inte lika vassa som de nya objektiven men räcker långt och håller Canons L-klass vad gäller optisk prestanda och byggkvalité. Det räcker för mig. Kameran skall vara liten, kompakt och lätt och inte ersätta mina dSLR kameror.

Fast min ursprungliga idé höll aldrig hela vägen fram till målet. Kameran var för slö och inte tillräckligt allround på grund av det. Det var ingent fel med sensorn eller vad den kunde leverera. ISO egenskaperna var också fullt OK för mina behov. Bildkvalitén var många gånger jämförbar med mina Canon kameror. Den kan utan vidare mäta sig med Canon 5Ds R utan att skämmas så länge man printar i A3 eller mindre.

Fast det var det där med slöheten. Det var som att jobba med en kompaktkamera från 2005. Fuji levererade en mängd uppdateringar som fixade det värsta men den var fortfarande seg jämfört med mina dSLR-kameror. Så när jag inte var säker på om jag skulle fota saker som var ganska orörliga så tog jag istället med mig en Canon dSLR. Därmed föll idén.

När väl saker var stilla levererade kameran helt upp till förväntningarna. 

Lanskap är ju oftast helt pålitliga. Här rör inte saker och ting på sig.

Den här typen av motiv klarar X-PRO1 utan bekymmer.

Det går också bra med barn och djur så länge de inte flänger runt. Som de ofta gör.

Så länge inte motivet rör på sig är även porträtt inget problem.

Min logiska del av mitt förnuft hade bestämt sig för att inte uppgradera min X-PRO1 till X-PRO2 bara för det kom en ny modell. Den gamla levererade ju fint så länge alla förutsättningar var på plats.

Jag hade bestämt mig för att avvakta X-T2 och se vad den kommer kosta och ha som prestanda.

Det har fått tyst på prylnisse under flera månader. Fast i Söndags gjorde han sig hörd igen. Han hade nog funderat länge på hur han skulle få mig att uppgradera trots allt.

Han påminde mig om varför jag en gång i tiden hade skaffat en X-PRO1. En kamera som nästan kunde allt mina stora tunga kameror kan. Något som oftast kunde ersätta dessa kameror.

Jo han fick ju erkänna att han hade övertygat mig i bästa välmening om han en gång lurat mig att köpa kameran med löfte om att den kunde allt detta. Han kunde ju inte rå för att EVF-sökaren mest var något man kunde använda som riktmedel och inte bedömma bildens kvalitet med och att man inte kunde lita på AF när saker rörde på sig. Att den måste ha någon sekund på sig innan bilden togs och ofta ville kolla AF en gång till innan slutaren tog bilden.

Fast lovade att nu levererar nya modellen allt det där jag förväntade mig av X-PRO1.

Nu kom prylnisse med vettiga argument. Jag hade ju faktiskt skaffat X-PRO1 för att kameran var annorlunda än mina dSLR kameror. Jag gillade faktiskt att fota med den kameran. Jag gillade hela konceptet förutom den slöhet som fanns i AF och kameran i övrigt.

Så övertygad åkte jag till Scandinavian Photo och testade en X-PRO2. Efter 10 minuters testande var jag övertygad och åkte givetvis hem med en ny kamera och 18 tusen fattigare . Prylnisse hade åter igen vunnit en seger.

Så vad är mit första intryck av den här kameran?

Ja det kan nog sammanfattas i att den har allt det jag hade önskat av X-PRO1.

Den är snabb, AF sitter utan fördröjning. EVF sökaren är otroligt bra. OVF sökaren med dess inspeglade elekroniska bild är också en klar förbättring.

När det gäller bildkvalité har det också gått framåt. Nu var aldrig bildprestandan som var  mitt stora bekymmer.

Fast även här har det gått framåt, delvis på grund av att Adobe som jag använde den här gången har gjort ett bättre jobb än vanligt. Nu slipper jag ta omvägar via Capture ONe eller Iridient annat än i undantagsfall. Har testat samma filer i C1PRO och Iridient och det är små fördelar att hämta där för vanliga bilder. Adobe verkar ha fått någorlunda kolla på X-Trans när det gäller den här kameran.

Jag frågade en mamma med en härlig son om jag fick ta ett par testbilder på lekplatsen utanför vårt hus.

Den här bilden är lätt beskuren och jag har höjt färtgemperaturen något. Detta är vad man kan förvänta sig av en Fuji raw-fil. En ren snygg fil som ger ett bra utgångsläge att jobba vidare  med. 

Även när det gäller Raw- till svartvitt verkar Adobe gjort ett snyggt jobb. Deras Acros profil är riktigt bra.

Senare på kvällen när det började mörkna tog hunden och jag en tur upp i berget. Nu när han börjat bli lite mer mogen och slutat jaga katterna följer även de gärna med på vår kvällstur.

Så då kunde jag testa kamerans högiso egenskaper. Det är sällan jag går över ISO 3200 i vanliga fall.

Det ser väldigt bra ut.

ISO 25600 är ett nödläge och något jag sällan kommer använda. Fast jag är imponerad över hur väl kameran lyckas hålla kvar färgerna, konstrasten och detaljerna. Vissst är det en hel del brus eftersom jag inte brusreducerat bilden. Går helt klart göra en vettig utskrift i A4 av den här bilden som i sin tur kommer reducera bruset. 

Vid mer rimliga ISO 6400 är resultatet fullt acceptabelt. Den här bilden är ganska hårt beskuren.

Så den här gången har nog inte prylnisse lurat mig till något. Det här känns som ett lika stort steg som jag tog en gång när jag gick från 20D till 5D. 

Lite tidigt än att fälla ett omdömme men det här känns faktiskt som en riktigt bra start.

Ni som endast har en kamera och funderar på Fuji bör nog avvakta X-T2 som kommer i Juni. Den kommer förmodligen bli lite billigare. Har inte den komplicerade optiska sökaren och man kan nog också förvänta sig att de optimerat AF ytterligare en del.

Nya firmwares kommer nog också komma som förbättrar prestandan ytterligare. Just att ta hand om sina gamla kunder är ju en av de saker som skiljer ut Fuji från andra kameratillverkare.

Inlagt 2016-05-25 16:18 | Läst 1321 ggr. | Permalink
Kul att läsa, är själv sugen men det får vänta tills jag har pengarna. :)
/Affe
Kul läsning särskilt när jag också köpte Pro2 för ett tag sedan och är väldans nöjd också. Jag har ju bara den nu så det blev en tung skarp zoom 16-55 /2,8 och nya 35/2,0.
Svar från Flash Gordon 2016-05-26 09:22
MIn personliga åsikt är att 16-55/2,8 är groteskt stor på X-PRO2. Så jag lockas inte av att köpa den typen av objektiv till min X-PRO2.
Jag kör istället med objektiv typ 35/1,4.
De där stora objektiven har jag redan till mina Canonkameror.
Det är därför jag tror att X-T2 kommer vara ett bättre alternativ för er som vill ha en allroundkamera. Den har ett grepp och utformning som gör den bättre för teleobjektiv och stora ljusstarka zoomar.
Fast det där är bara mitt tycke och smak.
X-PRO2 är en intressant kamera. Fast får väl kallas en nischkamera. Den är på många sätt en modern Leica M.
På samma sätt som Leica gör den sig bäst med vidvinkel till kort tele. Den optiska sökaren gör att man kan se vad som händer utanför bildytan om man har normal till kort tele på den. Eller köra det gamla gatufotoknepet att se på motivet med båda ögonen öppna för att ha koll på vad som händer utanför bildytan.
För de flesta kommer nog en X-T2 vara ett bättre alternativ. Den lär presenteras i sommar och kommer förmodligen finnas i affärerna i september-oktober. Så det kan vara dags att börja spara.
De förbättringar som gjorts på X-PRo2 har gjort en bra kamera mycket mer allround. Tycker de flesta som recenserat kameran har missat den aspekten. X-PRO1 var begränsad till vad den var bra på. Nu är den begränsningen mycket mindre. Jag tror nog att jag kommer kunna hantera 90% av alla fototillfällen med X-PRO2.
Att ha den här lätta kameran på axeln och ett par extra objektiv i jackfickan är en stor skillnad mot att ha en tung 5Ds R med objektiv på axeln och några stora tunga objektiv i kameraväskan eller ryggsäcken.
Det gör en stor skillnad. Det är befriande att slippa släpa på kilona.
Samtidigt som kameran är så bra att jag inte kommer svära när jag kommer hem för att jag inte tog med mig en mer kompetent kamera.
Förutom alla förbättringar Fuji har gjort är det också förbättringen Adobe gjort i camera raw och LR. Profilen för X-PRO2 är klart bättre än den för X-PRo1. Adobe har fortfarande problem med den så kallade vattenfärgseffekten och korvartefakterna som finns där. Fast nu är de problemen så små att jag i 99% av bilderna inte kommer behöva ta till Iridient eller Capture One för att få ett bra resultat. Att behöva gå över från LR till en extern raw-omvandlare som Iridient för att få fram detaljerna är både några extra arbetssteg och slutar med en TIFF fil på några hundra Mb. Ofta 8-10 gånger större än den ursprungliga raw-filen. Det käkar disk ordentligt när man behöver göra det ofta.
Så för er som gillar Fuji och funderat på att byta så kommer nog X-T2 vara värd att vänta på.
Själv är jag väldigt spänd på vad Fuji kommer släppa på Photokina. De har en mellanformatskamera på gång som kommer släppas då. Blir det en X-PRO2 liknande sak eller mer en X-T2? Den kommer att ha samma sensor som Hasselblad 5oC vilken är en ganska liten CMOS sensor sedd till yta och med 50 Mp.
Jag har fotat med den på Hasselbladaren och resultatet är klart imponerande. De skarpa Hasselbladsobjektiven producerade av Fuji klår det mesta.
Så när Fuji kommer med en spegellös mellanformatskamera så kan vi nog vänta oss en väldigt intressant kamera. Kanske också med en prislapp som gör den till ett alternativ som inte kostar som en ny bil.
Att konkurrenterna inte kommer låta Fuji vara ensamma med den typen av kamera behöver man inte vara Einstein för att lista ut.
Det kommer bli en spännande Photokina.