En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Skall man sitta kvar på grenen eller lätta på vingarna?

Just nu känner jag mig som min kompis kråkan. Skall jag sitta kvar på den säkra grenen eller lätta på vingarna och äta den där goda hundmaten som fotografen slänger ut på gräsmattan. Risken finns ju att om jag väljer fel kommer den elaka svarta vovven och biter stjärtfjädrarna av mig.

Det gäller att välja rätt här med livet i behåll. Maten är bra men risken är stor.

När den där svarte djävulen vänder sig om gäller det att vara snabb och välja en en ny strategi.

Jag har kört betatestning av ON1 Raw 2019 och den här gången har det varit få buggar. Dessutom är nu programmet mer logiskt och alla verktyg snabba. Jag har länge trott på att ON1 kan bli bättre än LR.  Medans det händer väldigt lite med LR så går andra inklusive On1 framåt med stormsteg. För mig har LR mest blivit programmet där jag håller reda på mina bilder och en snabbframkallare för att bedöma bilder. Bilder jag tror på framkallas vanligen till sin slutliga form i  ON1. Så nu är det jag som står där på ett ben och undrar vågar jag ta till vingarna.

Problemet är att LR är navet för att hålla reda på mina bilder. LR har fortfarande unika funktioner. Flera som funnits länge men där det också står still. Deras DAM (Digital asset management) är hyfsad och gör det lätt att tagga bilder med metadata och söka i den. Fast det ser likadant ut sedan flera år. Här kunde Adobe bygga vidare och bland annat skapa ett enkelt sätt för att rätta och bygga sin key-word lista.  Ett krav många ställt sedan ett otal år. Fast inget händer. Deras slideshow är bra och något de flesta andra saknar. Detsamma gäller kartfunktionen. Däremot tycker jag att de kan lägga ner bokfunktionen. Vi är inte alla amerikaner och gillar Blurp. Formaten och layouten är gjord för den amerikanska marknaden. Jag använder betydligt hellre Crimson i Stockholm. 

Fast Blurp bidrar nog med många sköna dollar till Adobe varje år.

Adobe har visserligen på senare tid fått Fuji kameror att ge bättre resultat och är inte längre lika mycket bakom Capture One Pro eller On1. Fast de får bara godkänt. De två andra är fortfarande bättre. 

Jag känner sedan länge att Adobe mest mjölkar mig på pengar och levererar en produkt som bara underhålls, inte utvecklas. 

On1 får mig att söka nya vägar och bli mera kreativ. Dessutom som oftast leverera ett bättre resultat. Under den kommande månaden skall jag prova att leva utan LR/PS. Fungerar det kommer jag säga upp min prenumeration och Adobe får en mindre att mjölka. Synd att ett program jag gillat och kört sedan deras första beta nu de senaste åren tappat all innovationskraft.

Jag kan göra så mycket mer i de nya uppstickare som finns. Som det här usla försöket att få min son och mitt senaste barnbarn att se ut som det kom från tiden före jag föddes. On1 är nu verkligen en av dem som jag tycker som raw-program är mycket bättre än LR. Version 2019 är klart bättre än tidigare versioner. Det är snabbt, logiskt och deras verktyg är mycket bättre och fler än vad LR erbjuder. Det är bara att genom rösta med våra fötter vi kan få kolosser som Adobe att sluta drivas av "bean counters" och börja bli innovativa igen. 

Tror kråkan och Kasper  är smartare än Adobe. Kasper vet mycket väl att kråkan är där. Men tolererar den en stund. Sedan tröttnar han på saken strax bakom hans svans och jagar i väg konkurrenten. 

Jag undrar om inte också min gamle kompis kråkan är smartare än de "bean counters" som sitter och räknar pengar inom Adobe. Kråkan vet vad som står på spel och att man måste vara smart och uppfinningsrik samt att det går att överlista ett stort svart monster med jättelika tänder.

Adobe har inte ens upptäckt att det finns flera kråkor som vill åt det de så gärna sitter och räknar.  De är helt enkelt för upptagna med att räkna för att upptäcka det finns andra bakom dem som vill åt godbitarna.

Ha en trevlig kväll

Kråkan Krax, Kasper och Mats

Inlagt 2018-11-14 19:05 | Läst 1494 ggr. | Permalink
Intressant att följa din väg!
Svar från Flash Gordon 2018-11-15 07:59
Jag vet inte riktigt vad du menar med att följa min väg. Jag fotar sedan början av 2000-talet enbart raw. Därför är programmet jag använder för att framkalla den där raw-datan viktig. Jag kan i dag få fram ett väldigt mycket bättre resultat från min gamla Olympus E-10 än jag kunde 2001. LR var ett projekt som växte fram över 5-6 år innan det var riktigt bra.
Sedan under flera år blev LR allt bättre det fanns få skäl att ta till PS. Fast någon gång samtidigt som man gick över till prenumerationsmodellen och tjänade mer pengar än någonsin dog innovationsförmågan. Det var då jag började se mig om efter andra lösningar. Förmodligen var det då andra företag började ana en möjlighet. Den gamle marknadsdominanten var mätt på framgångar och hade somnat in i sin himmelssäng. I dag tycker jag att de där kråkorna som pickade bakom den store nu kan springa i cirkel och ta vad de vill. Den store svarte sover gott och kråkorna har fritt spelrum. Runt 2015 vet vi att det var LR som hade kommandot och PS fick fick följa vad LR kommit fram till. Sedan dess verkar det igen vara allt mer PS gänget som tagit över. Intern konflikt. Kanske. Jag ser bara att andra lösningar med modern teknik göra stora framsteg fast hos Adobe händer väldigt lite. Det verkar vara dags att dra vidare. I mot fall är det nog On1 som blir mitt nya hem. DE har inte allt som finns hos LR men de har mycket nytt som LR borde ha haft.
light 2018-11-15 08:11
Jag menade din väg med Lr och on1, det är intressant att följa eftersom jag själv gör den resan. 😀
Svar från Flash Gordon 2018-11-15 08:39
Ok jag förstår. JO för länge sedan såg jag LR som ett bra projekt som jag satsade på. De tog över det program som jag kört innan. Det tog flera år innan de ensa var i kapp det jag redan hade haft. Fast andan var den rätta och det som kom fram var bättre. Under 2015 såg jag On1 och deras utmaning av LR. Jag hade kört deras On1 effects och visste de hade många bra verktyg. Insåg också att detta kommer ta tid.
Fast nu tycker jag de kommit dit där de är bättre än LR på det mesta.
Ladda ner On1 raw 2019 som test. Det kommer ta tid innan man förstår det nya programmet. Så lek med det och prova olika verktyg. Det gör ju inga ändringar i din ursprungliga bild.