En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Vara på tjocken eller inte?

Spegellösa små kameror är nu det senaste skriket. Ingen vill ängre bära på tunga tjockkameror med tunga objektiv. Det går bra för Fuji och inte lika bra för Canon och Nikon. De tuffar på som de gjort de senaste 10 åren medan Fuji ständigt utökar med nya kameror och objektiv.

Man kan börja tycka att Canikon har blivit väl tunga om gumpen och sakna förmåga att tänka i nya banor.

Själv bär jag ofta runt på min Fuji X-PRO istället för min 5DMKIII. X-PRO är underbar kamera och Fuji  har fina fasta objektiv. Med rätt raw-konverterare ger den utmärkt resultat upp till 3200 ISO.

Så varför gör jag då inte som så många andra och säljer av min Canonutrustning. Skulle få en vacker slant för mina kameror och alla L-objektiv

Själv är jag ingen vän av mode och trender. Tycker det är för mycket följa John men provar gärna ny teknologi.

Idag tar en mobilkamera bättre bilder än min gamla Leica R3 med legendariska objektiv gjorde i sämre ljus. En spegellös kamera av det bättre slaget har en bildkvalitet som slår en Hasselbladare med film i upplösning så länge man inte scannar med trumskanner och klarar ISO som gamla filmer kan glömma.

De nya högupplösta kamerorna gav oss möjlighet att se bristerna i de gamla objektiven. Detta gav oss långsamt nya bättre objektiv som var större, dyrare och tyngre. Canikon är fortfarande i den processen. Nya små kamerors popularitet måste ses som en motreaktion mot detta. Vi vill ta bra bilder och ha en kamera som kan hantera alla typer av situationer. Där är de nya små spegelösa inte än. Fast de är på god väg.

En av de mer innovativa och intresanta utmanarna är definitivt Fuji.

Så låt oss jämföra Fuji X-PRO med en 5DMKIII.

Personligen kör jag mest X-PRO med optisk sökare. Det gör att jag ser de färger och den kontrast som sensorn kommer fånga. Den klarar cirka Adobe RGB. Det gör inte EVF sökaren Den visar något betydligt mindre. Vad har jag aldrig sett någon  ange. Klart mindre än sRGB är min uppfattning.

AF är slö på alla spegellösa kameror jämfört med en dSLR av det bättre slaget oavsett vad tillverkaren anger.

Så jag vill väl fortfarande påstå att den tunga klumpen är mycket mer allround än den lilla lätta. Fast den lilla lätta klarar sig trots det ganska bra.

Jag skall ta några exempel från en bröllopsfotografering. En av mina söners denna gång så jag kan publicera bilderna utan att någon skall bli upprörd.

Först ett par exempel från X-PRO

_ALM1572-Edit.jpg

Fuji ger stora möjligheter att backa blåsta högdagrar när man fotar i RAW. Kan ibland ge för stor färgmättnad redan i standard. Lätt att backa om man inte gillar det. LR ger inte optimal framkallning. Kräver framkallare som Iridient för att få ut max av raw-filerna. X-PRO är bra för objektiv mellan cirka 28 mm och 90 mm med den optiska sökare. Detta angivet i FF motsvarighet. Allt utanför detta måste hanteras med EVF sökaren. En XT-1 hade varit mer lik mina Canon kameror men som sagt. Jag gillar ännu inte EVF sökare.

_ALM1579.jpg

APC-S sensorns större skärpedjup kan ibland vara av nytta. Här har vi gänget av brudgummens bodygaurds. Gillar att 2 har svarta skor och den tredje bruna. Andreas som är tvillingbror till Victor som gifter sig kollar in sin storebrors svarta skor och verkar tänka. Djäklar det missade jag.

Låt oss nu jämföra dessa Fuji X-PRO bilder med några från 5DMKIII

_ALM9260.jpg

Det är ingen tvekan om att en FF sensor har större dynamiskt omfång och att kameran sätter skärpan mer exakt. Att jobba med en 5DMKIII under dessa förhållanen känns mycket mer exakt.

_ALM9585.jpg

Även i dagsljus känns den stora tjockkameran som ett mer pålitligt och mer exakt verktyg. Skärpan sitter oftast perfekt.

Den här bilden hade varit svår att ta med en EVF. Fördröjningen i sökaren hade gjort det svårare.

_MG_2148.jpg

Spegellösa har kommit en lång väg. Fast ännu är de lika allround som en D800 eller 5DMKIII. Så tänk ett par gånger till innan ni säljer av grejorna för att få en lättare utrustning.

Jag kommer säkert köpa X-PRO2 när den kommer. Gillar den typen av kamera för viss fotografering och de skarpa objektiven.

Däremot kommer jag inte att ersätta min 5DMKII eller 5DMKIII med en XT-1. Den klarar helt enkelt inte av vad de kamerorna kan prestera.

Så ta det lite lugnt med att sälja av tjockisarna. De nya små lätta kamerorna blir allt bättre men de är ännu inte så allround som sina tjocka kollegor.

Inlagt 2014-09-08 23:31 | Läst 1857 ggr. | Permalink