En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

X-PRO2 följande fokus. Shootout Canon 5DS R mot X-PRO2.

Tyckte att X-PRO2 klarade följande fokus så bra att det var dags att låta den gå en match mot Canon 5Ds R.

Så jag packade en styck hund, En styck X-RO2 med 50-140/2,8 OIS och en Canon 5Ds R utrustad för  dagen med 100-400/4-5,6 IS.

Sedan körde vi de cirka 10 minuterna till Björlanda Kile .

Här finns ett gammalt militärområde.

De få byggnader som finns kvar ser ut som de redan varit med i kriget. Budgeten räcker inte ni vet.

Bra tycker jag för det är ett trevligt strövområde numera. Naturen håller också på att ta tillbaka det som en gång var skjutfält och övningsområde för flygvapnet. 

Fast tittar man åt söder finns civilisationen nära och där består skogen mest av master.

Vi har cirka 1,5 kilometer till badviken dit vi skall. Kasper har givetvis inget emot det.

-Jag sticker och kollar så vi inte har några farliga rodjur i buskarna framför eller bakom oss säger den svarte och är försvunnen.

Väl framme störtar den svarte sig ner i vattnet. Själv tänker jag först ta av mig skor och strumpor samt rulla upp byxorna. Fast va tusan det finns ju bara måsar i närheten. Så jag drar av mig byxorna också. 

Det är ovanligt högt vatten idag i viken på grund av blåsten. Det kan gå över knähöjd. Så jag ser nog lite kul ut där jag vadar omkring med jacka och i bara kalsonger.

Måsarna lågflyger över oss. Om det är mina bleka ben eller Kapers plaskande som intresserar dem lär jag aldrig få veta.

Som synes ser ofta en hund halvt galen ut när han springer för fullt. 

-OK Kasper jag skall radera det. Ja det är fult att komma med sådana kommentarer.

Han kan ju inte läsa än så skvallra inte.

Kasper får anstränga sig lite extra i det djupa vattnet. Ibland påminner han om en hoppande delfin.

-Nu skall jag skvätta ner kalsongerna på dig husse.

Kasper nu blir det inget hundgodis mer för dig idag.

Så efter kommit hem och bytt kalsonger och laddat ner alla bilder till datorn kan jag bedöma resultatet.

Tog ungefär hundra bilder var med kamerorna. Antalet keepers där skärpan satt är 75-80% i båda fallen. Större delen av missarna beror på att jag inte lyckas hålla zonen med fokuspunkter på hundens huvud.

Ett bra resultat som jag är nöjd med.

Så snyggt jobbat Fuji. Vem trodde ni skulle klara det när man använde X-PRO1 som ju hade problem med åldringar med rullator. Jag är imponerad.

Skall väl lägga till att bilderna är  en mix från båda kamerorna.

Nu lovar kjag dyrt och heligt. Inga mer badande eller springande hundar. Inget mer snack om X-PRO2 och följande fokus.

Åtminsonte inte denna veckan:-)

Ha en trevlig kväll.

Inlagt 2016-06-27 22:15 | Läst 1718 ggr. | Permalink
Det skulle vara spännande med ett test mellan Fuji och Canon av badande och springande hundar i sämre ljus :-)
Svar från Flash Gordon 2016-06-28 09:34
Förstår vad du är ute efter. Hur fungerar den för sport?
Själv totalt ointresserad av sport som ishockey, innebandy, fotboll eller liknande. Så själv har jag ingen erfarenhet av dunkla hallar med flimrande lysrör.
Det finns dock de som testat. Här ett klipp med en professionell italiensk fotograf. https://www.youtube.com/watch?v=WDSPUrUKm-4

Som Canonägare vet jag ju hur mycket R&D Canon och Nikon lagt ner och hur avancerat AF har blivit de senaste åren i deras toppkameror. Nu måste de skriva autofokusmanualer för man skall fatta alla inställningar och vad de gör.
Fuji är mer som min gamla Bettan. 1D MKIIN. Inte många inställningar men den är ganska pricksäker.

X-PRo2 skulle inte vara mitt val om jag ägnade mig åt sportfoto. Ergonomin med stora objektiv är långt ifrån optimal. Däremot skulle en X-T2 som släpps om någon vecka kunna fungera. Vi vet redan att det kamerahuset kommer vara mycket lik X-T1 rent ergonomiskt och det finns batterigrepp att hänga på.

Själv tror jag inte att Fuji ännu fullt ut kan utmana en 1Dx MKII eller en D5 för ishockey eller fotboll. Det tycks å andra sidan italienaren ovan anse. Han borde veta.

Fuji har kommit långt på kort tid och det är imponerande. Att följa snabba objekt som är välisolerade från omgivningen som mc-race, blirace, skidåkare eller badande hundar fungerar det utmärkt. Det är heller säkert inga problem att fota sin knattes fotbolls eller innebandymatch. Här hänger det nog mer på fotografens skicklighet än på kamerans begränsningar. Här är väl snarare en komplicerad kamera som 1Dx MKII ett hinder för någon som inte är expert.

Niklas du får väl låna en X-T2 när den finns tillgänglig med 100-400/4-5,6 och testa. Mindre vikt på utrustningen är ju faktiskt en stor fördel.
nikitin 2016-06-28 09:52
Jag är inte heller intresserad av sport :-)

Tanken var hur AF fungerar när det är dåligt med ljus (t.ex. gatufotografering på kvällen/morgonen). Det är den ryktade X-T2 som lockar, men AF prestandan i X-Pro2 ger en fingervisning om hur AF kommer att fungera i kommande kameran då de troligen kommer att dela flera delar. Några monsterobjektiv är inget som lockar på en Fuji utan främst från vidvinkel upp till korta tele.
Svar från Flash Gordon 2016-06-28 11:20
Ursäkta då blandade jag ihop dig med någon annan.
Dåligt ljus är inget problem. Jag har provat att sätta fokus även i stituationer där det endast finns gatubelysning.
Det som krävs är att det finns kontrast för den här typen av AF skall fungera.
Sedan finns det också ansiktsfokus som lär vara göra AF snabbare.
Har ännu inte provat det mer än för några enstaka bilder.

X-T2 lär släppas den 7 Juli. Kolla då på Fujirumor så lär du få mycket mer information.
Kasper är ett trevligt namn, det hade min sons rottweiler, och Kasper ser ut att trivas i det våta elementet. Tack för ditt svar, jag har testat några gånger i skogen och det har väl gått "så där" , men det är väl bara prova sig fram.

Nu kommer en helt ovidkommande fråga, och det gäller fotoskrivare. Nu har jag en Epson R 3000, som jag köpte 2012, och är ganska missnöjd med, så jag tänker skaffa mig en ny, och jag tror att jag i någon av dina bloggar läst att du har en Canon. Så min enkla fråga är hur pass nöjd är du med den?
Ha det gott/Stig
Svar från Flash Gordon 2016-06-28 16:51
Det är bara att köra på. Förr eller senare sitter det. Det gäller förstås att ha rätt kamera också. Med X-PRO1 fanns det inte en chans att få det att fungera.

Vad fäler skrivare så hade jag en R 3000. Den brakade ihop efter 2-3 år. Den började läcka bläck. Det är ett känt konstruktionsfel i skrivarhuvudet. Epson säger ett års garanti och har inte rört ett finger för att hjälpa de många som drabbats.
Så jag var förbannad på Epson och tänkte köpa Canon istället. Fast efter en fikastund och lång diskussion med den som produktansvarig för skrivare hos Scandinavian photo blev det en Epson 3880.

Den har nu tuffat och gått en hel del utan bekymmer. Jag har också ägt flera tidigas Epson som också gått till jag bytt av andra skäl. Så Epson R 3000 är är nog ett sorgligt undantag.
Epson 600 och den serien får mycket beröm. Canon har också nya bra skrivare. Se till du får så stora patroner som möjligt. Det sänker priset per utskrift med ganska mycket.
Jag tror du blir nöjd oavsett märke. Fast som sagt Epson 600 serien har fått massor av beröm.
Lova att du inte håller det löftet, ja inte det till kasper om att radera din kommentar om hur hundar ser ut så de är överlyckliga för att få härja runt fritt, utan om att inte visa fler hundar.
Saknar mina två svarta labbar så mycket, så jag tittar mer än gärna på bilder på svarta hundar (även när det inte är labbar)
Kasper ser ut att ha det bra härligt där. Fick låna sonens hund nyligen och var iväg till stranden med henne och så hon njöt, fast kameran var inte med. Blev bara några mobilbilder.
Ett gäng fina bilder.
Svar från Flash Gordon 2016-06-28 23:04
Tack magareta,
Nej Kasper kan ju inte läsa så jag kan fuska lite.
Fler svarta hundar blir det säkert också snart. Fast jag behöve inte göra några fler tester av kameran. Den är testad och har fått godkänt.
Nu är det bara köra på och ta bilder.
Kul bilder på galen hund, fast husse i kalsingar får vi väl aldrig se.
Absolut godkända bilder!
Svar från Flash Gordon 2016-06-30 21:09
Kommentar från Kasper,
Husse är med i JTAS. Jag tar aldrig Selfies.
Så nej det kommer du aldrig få se. Du vill heller inte se hans vita ben
Det räcker jag får se eländet.

Hälsningar
Kasper
JeannaQ 2016-06-30 21:22
Då är jag med ... Dock tyckte jag mig ha sett selfies av husse.
Men han kanske frångått detta, eller så var det tillfälligt. Eller så var det inte tänkt för publik, det var kanske du, Kasper, som lade in bilderna för att leka med husse?
Svar från Flash Gordon 2016-06-30 22:15
Jag har aldrig tagit någon Selie förutom med CamRanger som är high tech. Den har jag juist sålt idag.
LIte för teknisk för den svarte.
Finns det någon selfie tagen på mig så är det en liten svart sate som lagt upp bilden. Skall prata seriöst med honom i morgon.
Som straff skall han få ha en go pro kamera hängande runt nacken.
JeannaQ 2016-06-30 22:38
Haha! Men det var inga dåliga bilder man såg av husse ute på prärien.