Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Hemester i Jämtland - resetips för en coronasommar!

Jämtland är ju inte bara Åre, Storsjöodjuret och skidskytte i Östersund utan så mycket mera...och trots att jag är född och uppvuxen här så har jag fortfarande så mycket osett och (o-fotat) i min hembygd!

Jag tänkte dela med mig lite av allt det som finns att se och göra, och det mesta kan man ju hitta mera info om på nätet - men en samling tips kanske är av värde? 

Jag börjar med Mus-Olles Museum i Ytterån några få mil väster om Östersund, på väg mot Åre - jag tror dom vann ett pris nånstans för lite sen i en tävling om de mest udda museerna i landet? Museets skapare var Per-Olof Nilsson, eller Mus-Olle som han kallades, som vid sin död testamenterade över 150 000 föremål till Ytterå Hembygdsförening. Han hade emellertid redan 1906 öppnat museum och då med cirka 10 000 föremål.

Mus-Olles hemsida http://www.musolles.com är en bra utgångspunkt för att gå vidare, och även om det just nu står där att det är osäkert när museet öppnar i sommar, så ger hemsidan en hel del info och hjälp att komma vidare.

Ganska långt ner i menyn till vänster på Mus-Olles förstasida, finns fliken "Länkar", gå in på den så kommer följande sida upp: En lista med namn och internet-länkar till andra sevärdheter: Ovanför listan finns en ikon- en klickbar minikarta "Hjortronställen"som leder till kartan med de besöksmål som är uppräknade i listan. Då kommer denna karta upp:

Här är lite glimtar från några av dessa:

I listan under "Länkar" på Mus-Olles hemsida finns en rad/webbadress som inte är utmärkt på kartan, dvs. https://snilleriket.se som ju inte är bara ett besöksmål utan flera intressanta sevärdheter -

På kartan ovan, ligger ju "Snilleriket" ungefär nertill till höger, dvs ungefär vid Myrviken - Persåsen - Hovermo och däromkring neråt Svenstavik.

På snillerikets hemsida, utöver en mängd intressant information om den företeelsen att ett relativt begränsat område har fostrat flera stora genier, så finns i menyraden där upptill "Karta", och ett klick där ger följande kartbild över snilleriket:

John Ericsson är alltså den världsberömde uppfinnaren av bl.a. propellern med anknytning också till Jämtland!

Den gamla vapensmedjan i Bingsta är tyvärr inte utmärkt på kartan, men den finns i närheten av Svenstavik. 

Sammanfattningsvis kan man lugnt påstå att här i dessa trakter i Jämtland finns väldigt mycket att se för den intresserade, och man skulle nog kunna fördjupa sig i nästan all oändlighet om man så vill. Jag själv har hittills besökt och fotat bara på några få ställen av dessa, men jag kan ge några exempel med egna bilder:

Hovermo Gårdsmuseum 1 (Hovermo Museer på den senaste kartan ovan)

Hovermo Gårdsmuseum 2

Wikners i Persåsen

Fröå Gruva

Tännforsen

Jamtli Historieland 1

Jamtli Historieland 2

Några andra av besöksmålen har jag i och för sig varit på, men har inga bilder (eller rättare sagt - jag har inte hittat bilderna därifrån - än!)

Hoppas att det här är till hjälp för er som eventuellt är nyfikna på vad Västjämtland har att erbjuda! Jag själv har flera besöksmål på min to-do-list, frågan är nog bara hur många jag kommer att hinna med!

Ha en fin sommar!

/B

 

Inlagt 2020-06-14 09:24 | Läst 501 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
  (Kommentarer granskas innan de visas för andra).
Bra tips! Det kanske blir ett besök på något av ställena i sommar.
Jag vill lägga till döda fallet till din lista, en fascinerande plats.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Canalog 2020-06-15 09:49
Tack för kommentaren Thomas! Ang. Döda Fallet, så ligger det ju i o f s nåt tiotal mil öster om Östersund, så det är ju lixom en annan del av Jämtland än den del jag tipsar om!
mvh
/B
Tack för tipsen, jag ska stanna till på några av dessa spännande platser i sommar i stället för att som vanligt tänka, här skulle man stanna nästa gång.
Svar från Canalog 2020-06-15 09:53
Ja så tänker jag själv ofta när jag är ute och åker, "...här skulle man stanna nästa gång."
Varför vänta till nästa gång? Gör det istället när möjligheten finns!! Jag jobbar på att ändra mig till det tänket!
Tack för din kommentar, Urban -

mvh
/B
varit en del där uppe, när jag körde på norrlan. otroligt vackert att köra runt storsjön bara. mus ole var en sevärdighet med.
Svar från Canalog 2020-06-15 09:55
Jag håller med dig Ronny, det finns väldigt mycket vackert att se här uppe!
Roligt att du gillade min blogg!
mvh
/B