Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Nyframkallad

Nu har jag också kommit till skott med ett par filmer jag har haft liggande - så igår eftermiddag soppade jag två Tri-X 400 filmer och scannade sedan ett 20-tal rutor från den ena. Yes! Jag är helnöjd med resultatet - skärpa, kontrast, gråskala tycker jag knappast kunde vara bättre under de givna förutsättningarna. Det var ju inget idealväder för att fota med Tri-X 400 lördan den 27/7 - sol, blå himmel, hög kontrast med skarpa skuggor överallt.  Den här filmen är lite FÖR känslig i det här vädret, man måste ligga på slutartider 1/500 - 1/1000-del och bländare 11 - 16 ungefär. Man får ju ett stort skärpedjup och liten risk för skakningsoskärpa, men det är lätt att ljusa partier blir utbrända i bilderna.

Bild 1) S/S Östersund - förtöjd i Badhusparken under yranveckan, för kort-turer med turister dagtid och musikturer på kvällarna (Leica M6, Zeiss Biogon 28 mm f 2,8)

Men trots det så tycker jag att filmen (och inte minst kameran!) levererar...Det är såå roligt att fota analogt när det går bra!

Här är två bilder till på ångaren - en sv/v och en bild tagen med iPhonen 6s vid samma tillfälle...det är väl en smaksak vilken man föredrar, men den svartvita räcker långt för min del! Att ladda ner en iPhonebild i datorn ger inte riktigt samma tillfredsställelse som att se det svartvita negativet framkallat, fixerat och sköljt, och att vänta på torkningen så att negativet kan scannas!

Bild 2) Flera fotoentusiaster på motivjakt...(Leica M6, Zeiss Biogon 28 mm f 2,8)

Bild 3) Direkt ur kameran - iPhone bilden i färg (Apple iPhone 6s)

Jag tror också att det har betydelse att jag i detta fall hade en helt purfärsk framkallare, en påse D-76 pulver för en liter lösning som jag blandande till bara några timmar innan framkallningen - jag har framkallat flera svartvita filmer tidigare i år och förra året, med en D-76 som kanske hade passerat bäst-före-datum...Jag tillredde den för ett bra tag sedan, pulverpåse för 1 gallon i en 5-liters plastdunk. Trots att den framkallaren var oanvänd vid framkallningen så tror jag att bäst-före-datum passeras redan efter ett par månader! Att framkallaren också hade gulnat lite var nog ytterligare ett tecken på det...

Så när jag jämför Tri-X filmen jag framkallade igår och det tidigare framkallade filmerna (men tagna med samma kamera/optik) så tycker jag att resultatet är klart bättre nu!

 

Bild 4) En man och hans Fiat - får han sålt nåt tunnbröd? (Leica M6, Zeiss Biogon 28 mm f 2,8)

Bilden ovan tänkte jag låta ingå i min kollektion med bilder på den pimpade Fiat 500 som jag har i albumet Forza Italia! bland mina vanliga bilder här på Fotosidan. Hoppas den platsar här i bloggen också! 

Till sist - Bengt: jag såg en bild tidigare du hade i din blogg som visade när du sköljer filmen - 

Så här gör jag, jag har en sköljslang till Paterson-dosan som jag inbillar mig ger en bättre genomströmning i dosan vid sköljning. Men det kanske bara är ett sätt av flera!

Bild 5) Äntligen sköljning!

Tills nästa blogg -

/B

Inlagt 2019-08-05 06:58 | Läst 2359 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tittar just nu på mobilen, men de s/v ser onekligen lyckade ut i hela skalan. (Ska se stora skärmen senare.)
Svar från Canalog 2019-08-06 07:38
Tack för det, Ragnar!
mvh
/B
Hej,
Bra resultat.
Tunnbrö är gott, jag hade köpt en laddning. Bra bild.
Ha det väl
Bob
Hej,
Bra resultat.
Tunnbrö är gott, jag hade köpt en laddning. Bra bild.
Ha det väl
Bob
Svar från Canalog 2019-08-06 07:40
Jovisst, jag köpte en förpackning själv - gott!
Ha det gott själv, Bob!
mvh
/B
Visst fasiken är det roligare med film, i alla fall i svartvitt. Blir mjukare resultat med inte så vassa valörer som jag personligen gillar.
Svar från Canalog 2019-08-06 07:41
Jag håller med dig helt, Nils!
Tack för kommentaren!
/B
Bilderna ser väldigt bra ut för att vara 'film', bättre än de flesta som brukar visas upp här på FS! Själv skulle jag aldrig orka..
Hälsn!
Svar från Canalog 2019-08-06 07:43
Hej Jan! Tackar tackar - det var inget dåligt betyg du ger mig...Det inspirerar!
mvh
/B
Hej Börje.
Som nybegynder på s/v-området læser jeg med stor interesse alt, hvad jeg kan komme i nærheden af om netop s/v.
Jeg er meget imponeret af dit foto nummer 1 her i din blog.
Med mange venlige fotohilsener fra Erik.
PS: Jeg har aldrig fremkaldet film.
Svar från Canalog 2019-08-06 07:55
Hej Erik och tack för din vänliga kommentar! Det är inte alls så svårt att framkalla svartvit film, och det finns mycken information och hjälp att hämta på nätet och här på Fs. På YouTube finns det säkert också bra hjälp med instruktionsvideor mm. En hemsida som är bra är också följande, se länken nedan:

https://www.ottingius.se/artiklar/svartvit-filmframkallning/

Några av oss här på fotosidan sysslade med framkallning och kopiering/förstoring redan på 1960 - 70 talet, och har väl därför en erfarenhet som är lätt att dra nytta av och "återuppväcka" idag. Man behöver inte heller en massa dyr utrustning - med några hundralappar kommer man långt Gör ett försök - du kommer inte att ångra det!
mvh
/B
Ser fint ut, T-max100 är en film som liknar Tri-X i tonomfång och skuggåtergivning, mycket bra som komplement till TriX, hälsn, LO
Svar från Canalog 2019-08-06 08:04
Tack för det, L-O! Jo, jag har T-Max 400 men har inte provat T-Max 100, bara 400:an.

Jag har inte riktigt fastnat för T-Max 400 än, utan jag är riktigt impad av Tri-X. Mycket tack vare bilderna här i den här bloggen!

Thomas N Meldert har ju gjort en intressant test och och jämförelse mellan flera filmer här på Fs, har du läst den?
Ha det gott!
mvh
/B
Nu har jag tittat på bloggen i datorn. Såg på mobilen innan. Jag gissar att första och sista bilderna är digitalt fotade. Bara den i mitten är med Tri-X, de andra saknar ju korn. Eller har du kört med mellan-storformat?
Svar från Canalog 2019-08-06 08:11
Hej Nils, tack för din kommentar, men nu måste jag tyvärr säga att du har fel...

Den enda bilden i bloggen som är digital är färgbilden på ångaren Östersund (okej, också den sista, den lilla tumnageln på sköljslangen till framkallningsdosan förstås är också tagen med iPhonen). Men i övrigt är alla bilderna analoga, tagna med min M6 och objektivet Zeiss Biogon 28 mm f 2,8!
Ha en bra dag!
mvh
/B
Nils Bergqvist 2019-08-06 09:47
Får du så digitalt kornlösa bilder med Tri-X i småbild så måste der vara något i scanningsprigrammet eller efterbehandlingen som slätar ut kornet. I mittbildem ser man ju kornet men i de andra två är det obefintligt.
Svar från Canalog 2019-08-06 11:12
Jag kanske körde brusreducering i Neat Image på dom...Ursäkta mitt bedrägeri...
/B
Nils Bergqvist 2019-08-06 12:49
Jag kör själv i princip aldrig brusreducering på mina analoga bilder, eftersom jag vill ha strukturen sv kornet i bilderna kvar. Det är ju det som är en del av den analoga känslan. Sen mycket eller lite korn är ju en smaksak, och beror också på vad man väljer för film och framkallare/metod. Skaffade också en scanner som kan återge filmkorn rätt av den anledningen. Men när jag provat brusreducera i elements så att kornet försvinner så brukar det alltid påverka detaljskärpan negativt, men det verkar ditt program fixa till ganska bra som det ser ut. Bilderna har detaljskärpa trots att du reducerat/tagit bort kornet. Hade du inte sagt att bilderna var fotade med Tri-X så skulle jag aldrig trott det.
Svar från Canalog 2019-08-06 16:28
Hej igen Nils
Jo du har rätt i det, att många gånger är kornet viktigt för upplevelsen av bilden, och det är väl också så att korn hos en analog film har en annan (intressantare) karaktär än brus i en digitalbild.

Men det är svårt att hålla på det ena eller andra rent generellt utan det är också en smaksak som man får bedöma från fall till fall. Och visst, jag har också svartvita analoga bilder där jag absolut inte skulle vilja brusreducera bort kornet.

Jag scannar mina neg i en Minolta Dimage Dual Scan III, med VueScan programvara.
mvh
/B
Fina bilder från Sta'n! Å Tri-X e väl inte den bästa sommarfilmen som sagt.
Och tack för sköljtips!
/Bengan
Svar från Canalog 2019-08-06 10:17
Hej Bengt - och tack för din kommentar! Jag har flera filmer oframkallade, bl a ett par st Ilford FP4+...och undrar om jag också ska prova den nya framkallaren Perceptol som man har rekommenderat mej för Ilford...
Ha en bra dag!
/B