Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Slutet på en epok

Nu är det bara rester kvar...det anrika lilla huset på Prästgatan 44 som länge har varit ett av stadens karakteristiska gamla byggnader, brann ner till grunden natten till igår. På senare år har huset inrymt en restaurang och bar, Jane Doe´s, men är säkert mest känt för oss Östersundare som Sko-Mårten (Nils Mårds hus enl LT), där skoaffären med detta namn huserat under många år, innan det blev restaurang och bar.

Det är en trist förlust för många men som på senare år också varit föremål för stridigheter. Fastighetsägaren och Östersunds kommun har velart riva huset för att ge plats för ett nybygge, men sent omsider ingrep Länsstyrelsen och byggnadsminneförklarade huset. 

Så är såg det ut innan det brann - bilden här ovan på SkoMårten-huset före förödelsen är i och för sig tagen i början av september 2017, men det har varit i stort sett oförändrat sedan bilden togs, och jämfört med tiden när det var skoaffär har inte så mycket ändrats. Huset stod också helt för sig själv, och platsen har också hetat Mårtens Torg, med andra gamla hus runt omkring - en fotoatelje, en fastighetsmäklare och entrén till Jazzköket, en annan populär träffpunkt. 

Många undrar nog i likhet med mig, vad kommer här istället? Den drabbade fastighetsägaren sa ju häromdan i lokal-TV att han gärna såg möjlighet att kunna erbjuda sina hyresgäster fortsatt hyreskontrakt, men jag förmodar att det nog blir lite högre hyror då - om inte det till sist blir en huggsexa för de stora drakarna på fastighetsmarknaden att få chans att uppföra något riktigt spektakulärt på platsen. Ett flervånings höghus helt i glas med hotell och restaurang? Exklusiva bostadsrätter/affärslokaler? Eller varför inte låta hela Mårtens Torg bli en grön oas med lummig grönska och plats för avkoppling? Eller kanske ett "pepparkakshus"? Kommunen vill ju säkert ha ett finger med i spelet - frågan är väl om kapitalet kommer att få sista ordet - jag tror nog att östersundarna vill vara med och bestämma här!  

GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA!

/B

Tillägg trettondagsafton 2021:

Dert gick upp "ett Liljeholmens" för mig idag: Skicka ett förslag till lokaltidningarna, Östersunds--Posten (ÖP) och Länstidningen (LT) på det jag impulsivt tänker om framtiden för Mårtens Torg...(med bifogad bild, "digital husflytt" visserligen kanske ett mediokert montage men ändå, för att väcka ett förslag)! Så här blev det:

"Många Östersundsbor har verkligen beklagat att Sko-Mårtenhuset brann - och Mårtens Torg har ju liksom blivit stadens "vardagsrum" på sätt och vis. Vad kommer där så småningom i stället? Nåt nytt, vräkigt hus i glas, stål och betong? En skyskrapa eller exklusiva bostadrätter bara för "gräddan"?
Jag har ett förslag: Flytta J W Gulles hus från Jamtli till Mårtens Torg! En lanthandel i gammal stil, och låt det också få bli ett cafe eller en restaurang i tidstypisk stil t ex. på fram- eller baksidan!
Se min bild nedan, ett photoshoppat montage som jag har gjort på min dator.

Någon som håller med?"

Se här den bilden jag bifogade till min insändare i ÖP:

Bilderna är ju tagna vid olika tillfällen, och vinkeln ("bäring") till objektet JW Gulles handelsbod stämmer inte överens med bakgrundsbilden...men det ger väl ändå en vink om hur det skulle kunna bli?

Ha ett fortsatt gott blogg-år 2021 på Fotosidan!

/B

Uppdatering av blogginlägget, 2021-06-23: Nu har jag en bild på lite små framsteg på Mårten Torg! En muralmålning på södra väggen, nästa hus...Fint, mycket trevligt tycker jag. Konstnären är väl inte riktigt klar än, men det verkar att bli jättefint. Hoppas bara att man fortsätter hela väggen ner mot trähuset i vinkel.

Jag är inte riktigt nöjd med min bildbehandling i visst avseende...det vita riktiga molnen på himmeln har blivit urfrätta...ursprungsbilden är tagen med min iPad Mini 5, som ger mig .HEIC-filer (ungefär som jpeg...) jag hade helst velat ha en raw-fil (DNG) från iPhonen... Jag kanske får ta ett nytt varv i DxO NikCollection/Color Efex Pro 4...

Dessutom tycker jag ibland att när jag sparar om en färdig TIFF-bild till en jpeg för nätet (i Photoshop:Exportera>Spara för webben (gammal)>sRGB, ger en synbar skillnad i färgerna på min Retina-skärm, undrar hur jag kunde minimera en sådan färgbalans-skillnad?? Några tips??

Nåväl, det ska bli intressant att se när konstnären blir helt klar, och han kunde få fortsätta längre åt höger på den väggen neråt - men de målade ringarna där kan absolut få vara kvar i någon form! 

B

Inlagt 2020-12-31 16:44 | Läst 713 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Brandorsaken ska man kanske inte spekulera i, men finns något man kunnat se direkt?
Svar från Canalog 2020-12-31 17:05
Nej, jag tror inte det.
Men det är nog fler än jag som gissar att för en restaurangägare kan det tyckas vara en enkel utväg i tider av svåra ekonomiska covid-konsekvenser att en brand i restaurangen plötsligt uppstår...

Men brandkårens räddningschef lät i TV som om att en trolig brandorsak blir svår att fastställa...och antagligen än svårare när brandresterna redan fraktats bort!
mvh
/B
Nils Bergqvist 2020-12-31 17:17
Märkligt? restaurangägaren vill väl ha ut försäkringspengar, och försäkringsbolaget kan säkert komma undan om ingen brandorsak fastställts och allt fraktats bort direkt utan undersökning? Fast spelar kanske mindre roll, om ägaren får bra betalt vid försäljning till spekulanter som vill bygga nytt där?
Svar från Canalog 2020-12-31 17:49
Ja det är väl så att "Money makes the world go ´round" även i detta fall...men trots allt är vi förhoppningsvis flera som ser andra värden i gammal anrikt bebyggelse än den krassa möjligheten att tjäna pengar på fastigheters värdeökning...
/B
Svar från Canalog 2021-01-05 17:54
Jag har just adderat en bild plus lite text till bloggen...läs och begrunda!
/B
Sorgligt! Fin gammal fastighet det där, det är viktigt att såna här fina hus finns kvar bland andra nyare fastigheter, det blir tråkigt annars.. Hoppas man bygger upp det, med bättre brandskydd..
Hälsn!
Svar från Canalog 2021-01-02 15:32
Tack Jan! Jo det huset var verkligen en "färgklick" i kontrast mot det trista 60-talsbygget som inrymmer bl a Domus. Det är nog inte troligt att dom bygger upp det nedbrunna igen - däremot kunde dom väl flytta KW Gulles gamla lanthandel från Jamtli och hit? Det skulle passa bra enligt min mening och är ungefär lika litet!
mvh
/B
Svar från Canalog 2021-01-05 17:52
Jag har adderat en bild plus lite text till bloggen...läs och begrunda!
/B
ehrsa 2021-01-05 18:26
Bra förslag, vi får hålla tummarna!
Hälsn!
Verkligen upplagt för konspirationsantaganden. Starka krafter vill få bort ett hus – och plötsligt brinner det av okänd anledning.
Svar från Canalog 2021-01-02 15:39
Hej Peter - jo visst verkar det misstänkt att det plötsligt brinner ner så där. Dessutom var dom väldigt snabba med att schakta bort alla rester påföljande dag. Då fanns ju inget kvar att genomsöka efter bevis på att branden anlagts...
mvh
/B
Svar från Canalog 2021-01-05 17:56
Hej Peter - Jag har just adderat en bild (slarvigt gjort montage?.) plus lite text till bloggen på slutet...läs och begrunda!
/B
Trist när sådant här inträffar. Att spekulera om brandorsaken ska man väl inte göra utan att ha ordentligt på fötterna. Men antagligen svårt att avgöra nu när allt är borta. Det blir nog i alla fall inte uppbyggt som det var tidigare, tur att du i alla fall har dokumentation på hur det såg ut innan branden. Ha ett gott slut och ett bättre nytt år all som läser detta.
Tommy L
Svar från Canalog 2021-01-02 15:45
Tack Tommy och gott nytt och bättre år till dig också. Och visst är det kanske dumt att starta konspirationsteori när man inte vet mer om brandorsaken. Vi får se om det kommer fram något nytt. Försäkringsbolaget torde väl vara särskilt uppmärksam på diverse omständigheter innan dom slantar upp!
mvh
/B
Svar från Canalog 2021-01-05 17:53
Jag har just adderat en bild plus lite text till bloggen...läs och begrunda!
/B
Förstår att ni saknar huset, ser sådär lagom gammeldags och mysigt ut. Och erstauranger är väl lite mer brandbenägna än vanliga affärer, ugnar, frityrkokare och så`Gott Nytt också till dig Börje!/ Björn
Svar från Canalog 2021-01-02 15:49
Jo det stämmer, Björn. Hoppas att det kommer något nytt men bra dit på den speciella platsen som Mårtens Torg är. Gott nytt 2021 till dig också!
mvh
/B
Svar från Canalog 2021-01-05 17:53
Jag har just adderat en bild plus lite text till bloggen...läs och begrunda!
/B
Så tråkigt på en anrik byggnad och hemskt för de drabbade. Du får lov att uppdatera med nya bilder sen när det nya står på plats. :)

Gott nytt år!
Svar från Canalog 2021-01-03 00:18
Gott Nytt År till dig också! Jovisst kommer jag med nya bilder när Mårtens Torg är bebyggt igen - fast det lär nog dröja ett tag! Det är säkert många viljor som ska samsas, och det lockar med goda förtjänster för en del, gissar jag. Tack för din vänliga kommentar!
mvh
/B
Svar från Canalog 2021-06-23 07:32
Hej igen Miina! Nu har jag lagt in en bild här i slutet av bloggen på lite små framsteg på Mårtens Torg! En muralmålning på södra väggen, nästa hus...Fint, mycket trevligt tycker jag. Konstnären är väl inte riktigt klar än, men det verkar att bli jättefint. Hoppas bara att man fortsätter hela väggen ner mot trähuset i vinkel.

Konst eller ”pekoral”? Jag upplever att muralmålningen får mig att må bra när jag går förbi där!
Vad tycker du?
mvh
/B
Det där blev ju bra, en fin färgklick. Hur lång tid tar det för maktens kvarnar att mala fram ett svar på ditt förslag?
Tommy L
Svar från Canalog 2021-01-10 10:33
Tjena!
Jag kan nog knappast räkna med att maktens kvarnar ger mej ett svar på mitt förslag....det kommer nog från "fel person", mitt förslag tas nog över av nån annan i så fall som hävdar att vederbörande var först med denna idé..."fake news" heter det ju, det vet du väl? Du ska veta att jordaxeln går ju precis genom Östersund och här är Jantelagen synnerligen stark!!
/B

Ps. hoppas att jag kan visa lite "6x9 bakåtsträvarmtrl" idag! Är på G!